Vorige week de zoveelste week op rij waarbij de signalen die ons waarschuwen voor een nakende correctie in de meerderheid blijven maar waarvan de markt zich niets lijkt aan te trekken. In de vorige weekanalyse toonde ik de grafiek van de new highs. Ik toon in deze analyse opnieuw deze grafiek. De toestand is er niet op verbetert. New highs vertikken het de stijging van de Spy te volgen en dat zal niet zonder gevolgen blijven. Ook het volumeverloop laat geen bevestiging zien van de stijging. Dit zijn maar een paar gegevens die me laten besluiten dat deze markt in een topvormingsfase blijft en dat een correctie er moet komen…
Ik blijf dus bij mijn visie dat de kans op correctie veel groter is voor de indexen dan die op een verdere stijging.
Nu zijn er volgende week wel twee zaken die er voor kunnen zorgen dat de markt nog een weekje tegen de weerstandslijn van het stijgend kanaal blijft plakken:
- vrijdag is er expiratie en ik heb er meerdere malen op gewezen: stijgt de markt voorafgaand aan de expiratie dan valt de expiratie aan de hoge kant en omgekeerd.
- komende week is er zowat elke dag een pomo-dag. Elke dag pompt de Fed dus een pak miljarden in de markt.
Wanneer we komende week wederom op kousevoeten tegen de weerstandslijn blijven duwen dan hoeft ons dat dus niet te verbazen. Maar er zijn tal van andere zaken natuurlijk die mede het koersverloop van de markten zullen bepalen. Anticiperen enkel en alleen op bovenstaande zaken biedt dus geen zekerheid.
Ik toon opnieuw de grafiek van de new highs voor de brede markt: die vertikken het de hogere toppen in de Spy te bevestigen en we hebben dus vanuit oogpunt van de marktbreedte een negatieve divergentie. Een gevaarijke situatie waar de Spy zal op reageren met een correctie.
Neem ik in de Spy-weekgrafiek de bodem van juli en de top van augustus in aanmerking als referentiepunten dan zien we dat het 261.8 Fibo-projectieniveau hebben bereikt. De wig lijkt naar boven toe te worden doorbroken maar vergeet niet dat een overshoot vanuit dergelijk patroon wel kan. Veel voorkomend is het niet maar het valt wel soms voor. Dergelijke overshoot wordt normalerwijze gevolgd door een harde reactie de andere kant op, neerwaarts in dit geval. Nemen we de bodems van juli 2009 en juli 2010 als steunlijn en trekken we een weerstandslijn vanuit de top van november 2008 over de top van april 2010 dan zit de Spy mooi tegen deze weerstandsljn. Duidelijke signalen dus en neem daarbij dat het volume reeds weken dalend blijft en het mag duidelijk zijn dat het risico neerwaarts groot is, groter in elk geval dan de kansen opwaarts.
Op dagbasis kruipen we hoger maar in werkelijkheid is de index nog steeds bezig met een hertest van de verlaten wig. Het is maar hoe je het bekijken wil: we gaan inderdaad hoger, dat valt niet te ontkennen maar het is vanuit mijn visie, rekening houdende met het patroon, adem happen om straks dieper te kunnen duiken. De horizontale zone bij 1270⁄1280 waar het 50-daags gemiddelde ligt en de top van november 1230 bij het 100-daags gemiddelde blijven mijn doelzones voor de komende correctie. Keert het sentiment daadwerkelijk in die correctie dan blijft het sluiten van de nog openstaande gap van eind november bij 1180 eveneens een mogelijkheid. Hou er rekening mee dat een wigpatroon wordt gekenmerkt door felle bewegingen. Dus als de correctie start dan kan het heel vlug gaan en dan hoeven dalingen met procenten tegelijk ons niet te verbazen.
Kijken we naar de XO-grafiek van de AEX dan zien we dat de weerstandslijn van het stijgend kanaal reeds koersen van 375 toelaat. Met een weekje pomo en expiratie in het vooruitzicht sluit ik die koers niet uit. Die 375 betekent dat shorters best hoger blijven met de stop en wie shortposities wil aangaan weet dat hij bij die zone mag uitkijken naar verkoopsignalen.
Neerwaarts gericht kijken we binnen het kanaal in eerste instantie naar de zone 363÷360÷359. Zodra we lager komen dan die zone dan komt de zone 353÷349÷347 aan bod en vervolgens de zone 343⁄340.
Ook op maandbasis blijf ik me richten op mijn kanalen en op de horizontale niveaus. Gaan we richting 375 zoals in de Xo-grafiek als mogelijkheid is te zien dan weten we dat we op maandbasis twee belangrijke weerstandsniveaus bereiken: dat is de low van de candle van juli 2008 en we nemen dan ook de helft van de septembercandle van 2008 teug. Lange candles worden meestal voor de helft teruggenomen. Een derde weerstandsnivveau dat we dan bereiken is de lijn die de bodems van november 2009 en februari 2010 verbindt. Een cluster aan weerstandsniveaus dus en die zullen ervoor zorgen dat de aex terugmoet. 354 is hier een mogelijkheid bij het 50-maands gemiddelde en lager hebben we bij 345 het 9‑maandsgemiddelde. Bij die 345 ligt ook de steunlijn van het kanaal.
Op weekbasis zin we dat de lijn die de bodems van november 2009 en februari 2010 bereikt wordt. Corrigeren vanaf deze lijn betekent dat we terug moeten naar het 9‑weeks gemiddelde en dat ligt op 360. Dit niveau stemt overeen met de zone 363÷360÷359 vermeld in de XO-grafiek en daar moeten we dus steun verwachten. Komen we lager dan kunnen we ineens door naar het 50-weeks gemiddelde bij 339. Wel moeten we rekening houden met de tussenliggende beknagrijke niveuas op 353 en 349 natuurlijk want deze horizontale niveaus zullen belangrijke steungebieden worden.
Op dagbasis valt het me op dat de di-plus, niettegenstaande het duwen tegen de bovenkant van het kanaal door de index, toch lager gaat. Dit is een duidelijke waarschuwing aan de bulls — het momentum verzwakt. Ook de negatieve divergentie in de macd blijft en het histogram maakt een neerwaarts knikje. De aex mag er dan wel positief uitzien voor de bulls, de indicatoren vertellen een ander verhaal.
En een tweede daggrafiek: gemiddelden divergeren en convergeren altijd weer net zoals er al eeuwen eb en vloed bestaat en zal blijven bestaan. De gemiddelden liggen net als in april te ver uiteen. Ook al halen we 375, de kansen neerwaarts zijn groot.
Samengevat: ik blijf erbij net zoals in mijn analyses van de voorbije drie weken dat de indexen moeten corrigeren. Volgende week kan nog maar eens een weekje van uitstel worden en van aanmodderen worden want er is pomo en er is expiratie. Pas na de correctie ga ik weer aan de koopzijde staan.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.