...

Analyse: AEX - SPY

13 februari 2011, 12:45 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vorige week de zoveel­ste week op rij waar­bij de sig­nalen die ons waarschuwen voor een nakende cor­rec­tie in de meerder­heid bli­jven maar waar­van de markt zich niets lijkt aan te trekken. In de vorige week­analyse toonde ik de grafiek van de new highs. Ik toon in deze analyse opnieuw deze grafiek. De toe­s­tand is er niet op ver­betert. New highs ver­tikken het de sti­jging van de Spy te vol­gen en dat zal niet zon­der gevol­gen bli­jven. Ook het vol­umev­er­loop laat geen beves­tig­ing zien van de sti­jging. Dit zijn maar een paar gegevens die me lat­en besluiten dat deze markt in een topvorm­ings­fase bli­jft en dat een cor­rec­tie er moet komen…


Ik bli­jf dus bij mijn visie dat de kans op cor­rec­tie veel grot­er is voor de index­en dan die op een verdere sti­jging.
Nu zijn er vol­gende week wel twee zak­en die er voor kun­nen zor­gen dat de markt nog een week­je tegen de weer­stand­sli­jn van het sti­j­gend kanaal bli­jft plakken:

- vri­jdag is er expi­ratie en ik heb er meerdere malen op gewezen: sti­jgt de markt vooraf­gaand aan de expi­ratie dan valt de expi­ratie aan de hoge kant en omge­keerd.
- komende week is er zowat elke dag een pomo-dag. Elke dag pompt de Fed dus een pak mil­jar­den in de markt.

Wan­neer we komende week wederom op kou­sevoeten tegen de weer­stand­sli­jn bli­jven duwen dan hoeft ons dat dus niet te ver­bazen. Maar er zijn tal van andere zak­en natu­urlijk die mede het koersver­loop van de mark­ten zullen bepalen. Anticiperen enkel en alleen op boven­staande zak­en biedt dus geen zek­er­heid.

Ik toon opnieuw de grafiek van de new highs voor de brede markt: die ver­tikken het de hogere top­pen in de Spy te beves­ti­gen en we hebben dus vanu­it oog­punt van de mark­t­breedte een negatieve diver­gen­tie. Een gevaar­ijke sit­u­atie waar de Spy zal op rea­geren met een cor­rec­tie.

alt

Neem ik in de Spy-week­grafiek de bodem van juli en de top van augus­tus in aan­merk­ing als ref­er­en­tiepun­ten dan zien we dat het 261.8 Fibo-pro­jec­tieniveau hebben bereikt. De wig lijkt naar boven toe te wor­den door­bro­ken maar vergeet niet dat een over­shoot vanu­it dergelijk patroon wel kan. Veel voorkomend is het niet maar het valt wel soms voor. Dergelijke over­shoot wordt nor­maler­wi­jze gevol­gd door een harde reac­tie de andere kant op, neer­waarts in dit geval. Nemen we de bodems van juli 2009 en juli 2010 als ste­un­li­jn en trekken we een weer­stand­sli­jn vanu­it de top van novem­ber 2008 over de top van april 2010 dan zit de Spy mooi tegen deze weer­stand­sljn. Duidelijke sig­nalen dus en neem daar­bij dat het vol­ume reeds weken dal­end bli­jft en het mag duidelijk zijn dat het risi­co neer­waarts groot is, grot­er in elk geval dan de kansen opwaarts.



alt
Op dag­ba­sis kruipen we hoger maar in werke­lijkheid is de index nog steeds bezig met een hertest van de ver­lat­en wig. Het is maar hoe je het bek­ijken wil: we gaan inder­daad hoger, dat valt niet te ontken­nen maar het is vanu­it mijn visie, reken­ing houdende met het patroon, adem hap­pen om straks dieper te kun­nen duiken. De hor­i­zon­tale zone bij 12701280 waar het 50-daags gemid­delde ligt en de top van novem­ber 1230 bij het 100-daags gemid­delde bli­jven mijn doel­zones voor de komende cor­rec­tie. Keert het sen­ti­ment daad­w­erke­lijk in die cor­rec­tie dan bli­jft het sluiten van de nog open­staande gap van eind novem­ber bij 1180 eve­neens een mogelijkheid. Hou er reken­ing mee dat een wig­pa­troon wordt geken­merkt door felle beweg­in­gen. Dus als de cor­rec­tie start dan kan het heel vlug gaan en dan hoeven dalin­gen met pro­cen­ten tegelijk ons niet te ver­bazen.

alt
Kijken we naar de XO-grafiek van de AEX dan zien we dat de weer­stand­sli­jn van het sti­j­gend kanaal reeds koersen van 375 toe­laat. Met een week­je pomo en expi­ratie in het vooruitzicht sluit ik die koers niet uit. Die 375 betekent dat short­ers best hoger bli­jven met de stop en wie short­posi­ties wil aan­gaan weet dat hij bij die zone mag uitk­ijken naar verkoopsig­nalen.
Neer­waarts gericht kijken we bin­nen het kanaal in eerste instantie naar de zone 363÷360÷359. Zodra we lager komen dan die zone dan komt de zone 353÷349÷347 aan bod en ver­vol­gens de zone 343340.



alt


Ook op maand­ba­sis bli­jf ik me richt­en op mijn kanalen en op de hor­i­zon­tale niveaus. Gaan we richt­ing 375 zoals in de Xo-grafiek als mogelijkheid is te zien dan weten we dat we op maand­ba­sis twee belan­grijke weer­stand­sniveaus bereiken: dat is de low van de can­dle van juli 2008 en we nemen dan ook de helft van de sep­tem­ber­can­dle van 2008 teug. Lange can­dles wor­den meestal voor de helft teruggenomen. Een derde weer­stand­snivveau dat we dan bereiken is de lijn die de bodems van novem­ber 2009 en feb­ru­ari 2010 verbindt. Een clus­ter aan weer­stand­sniveaus dus en die zullen ervoor zor­gen dat de aex terug­moet. 354 is hier een mogelijkheid bij het 50-maands gemid­delde en lager hebben we bij 345 het 9‑maandsgemiddelde. Bij die 345 ligt ook de ste­un­li­jn van het kanaal.

alt
Op week­ba­sis zin we dat de lijn die de bodems van novem­ber 2009 en feb­ru­ari 2010 bereikt wordt. Cor­rigeren vanaf deze lijn betekent dat we terug moeten naar het 9‑weeks gemid­delde en dat ligt op 360. Dit niveau stemt overeen met de zone 363÷360÷359 ver­meld in de XO-grafiek en daar moeten we dus ste­un verwacht­en. Komen we lager dan kun­nen we ineens door naar het 50-weeks gemid­delde bij 339. Wel moeten we reken­ing houden met de tussen­liggende bek­na­grijke niveuas op 353 en 349 natu­urlijk want deze hor­i­zon­tale niveaus zullen belan­grijke ste­unge­bieden wor­den.

alt
Op dag­ba­sis valt het me op dat de di-plus, niet­te­gen­staande het duwen tegen de bovenkant van het kanaal door de index, toch lager gaat. Dit is een duidelijke waarschuwing aan de bulls — het momen­tum verzwakt. Ook de negatieve diver­gen­tie in de macd bli­jft en het his­togram maakt een neer­waarts knikje. De aex mag er dan wel posi­tief uitzien voor de bulls, de indi­ca­toren vertellen een ander ver­haal.

alt
En een tweede dag­grafiek: gemid­delden diverg­eren en con­verg­eren alti­jd weer net zoals er al eeuwen eb en vloed bestaat en zal bli­jven bestaan. De gemid­delden liggen net als in april te ver uiteen. Ook al halen we 375, de kansen neer­waarts zijn groot.

alt
Samengevat: ik bli­jf erbij net zoals in mijn analy­ses van de voor­bi­je drie weken dat de index­en moeten cor­rigeren. Vol­gende week kan nog maar eens een week­je van uit­s­tel wor­den en van aan­mod­deren wor­den want er is pomo en er is expi­ratie. Pas na de cor­rec­tie ga ik weer aan de koopz­i­jde staan.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.