...

Het is uit met de AEX....

10 maart 2021, 23:57 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

......voor ABNAmRo en Galapagos. Ik doe het even uit mijn hoofd, maar ik dacht dat het de 18e maart is dat beide aandelen uit de AEX verdwijnen. Om de 25 aandelen weer vol te maken nemen BESI en Signify het stokje over. Een leuke aanleiding om deze vier aandelen te gaan bekijken. Dan doe ik er ook nog een gratis grafiek van de AEX bij.


Om een beetje in de sfeer van mijn laatste columns te blijven begin ik met de grafiek van Galapagos. Ik pak de weekgrafiek.

Ik pak bewust de weekgrafiek, want ik wil de hoofd schouder formatie duidelijk in beeld hebben. Zoals u weet kwamen in mijn laatste columns kop-schouders regelmatig voorbij.

Ja, Galapagos gaat de AEX verlaten en wordt gedegradeerd tot de AMX. Dat zal betekenen dat AEX indexbeleggers ook afscheid gaan nemen van dit bedrijf. Het aandeel verkeert al in zwaar weer en dit komt er dan nog bovenop.

U weet inmiddels dat de kop-schouder een formatie uit de subjectieve technische analyse is dus we zouden een enorme discussie op kunnen zetten of dit nu wel of geen H&S is. Dat mag, maar blijf dan in ieder geval zolang Galapagos zich in een neergaande trend bevindt uit dit aandeel. Het koersdoel wat ik aan de hand van de H&S kan berekenen durf ik bijna niet op te schrijven. Maar diegenen die mij al langer kennen weten dat ik dat toch ga doen. Terwijl overal ter wereld - niet alleen in bijvoorbeeld China - censuur eerder regel dan uitzondering aan het worden is schrijf ik zonder censuur 18 euro op. We gaan kijken of ook ik uit mijn ambt wordt gezet en of deze column wordt verwijderd in het verlengde van de nieuwe trend.

We doen nog één hoofd-schoudertje:

Dat is een interessante, want is dit nu wel of niet een hoofd-schouder (in de dop)?

Op de daggrafiek ziet u dat er zich mogelijkerwijs een HS-topformatie aan het vormen is. Dan zou de linkerschouder er al staan en ook het hoofd. Tevens de opgaande beweging van de rechterschouder. De neklijn is dan de paarse lijn. Hoofd schouder of niet, die laatste lijn dienen we sowieso in de gaten te houden. Een neerwaartse doorbraak is hoe dan ook een afzwakking.

U weet dat de AEX regelmatig een plekje krijgt in mijn columns, dus we gaan het zien. In the meantime, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Ik ben inmiddels aanbeland bij de Bank. Niet mijn woorden, maar woorden van de Bank zelf. De financial is met een naar op het eerste gezicht mooie bodemvorming bezig. Het is aanbeland bij de rode trendlijn en die voert ons terug naar januari 2018. Ja echt, 2018!

Met nu de wetenschap in het achterhoofd dat ook de Bank uit de AEX gaat verdwijnen rijst de vraag of het dan wel tot een uitbraak gaat komen, zou de rode dalende trendlijn opwaarts worden uitgenomen? Ik vermoed dat het verdwijnen uit de AEX geen gigantische invloed op de koers zal hebben, daar de weging in die AEX te verwaarlozen is. Met andere woorden, ABN stelde al niet zoveel voor in de AEX. Dus als de financial in een week in koers zou verdubbelen, dan zouden we dat niet eens merken in de koers van de AEX.

We gaan de komende week zien wat de koers gaat doen, maar houd u dus even rekening met de mogelijke gevolgen van de switch van de AEX naar de AMX.

Welke aandelen gaan er van de AMX naar de AEX?

De eerste die ik zal behandelen is BESI. Dit aandeel ligt er technisch niet verkeerd bij als u van links naar rechts op de grafiek kijkt. Als u dan rechts op de grafiek kijkt dan ziet u wel dat er zich sinds februari een dalende trend heeft ingezet. Lagere toppen en lagere bodems worden rap achter elkaar neergezet en brachten de koers tot onder de lichtgroene stijgende trendlijn. De recente opwaartse beweging is wellicht niets meer dan een pullback.

Ook bij BESI gaan we binnenkort meemaken welke invloed de overstap naar de AEX gaat hebben.

Zo komen we bij alweer de laatste voor vandaag. Terwijl u waarschijnlijk nog ligt te slapen schrijf ik in mijn tropische "gevangenis" nog even door.

U had het in de introductie al gelezen, Signify wordt ook bevorderd van de AMX naar de AEX. Op de een of andere manier een favorietje van mij en vraag me alstublieft niet waarom, want ik weet het niet. Men kan soms zo zijn (of haar) voorkeuren hebben!

Signify zit al sinds november 2020 in een duidelijke opgaande trend. Het gaat voortvarend met de koers van dit aandeel. Jawel, rechts op de grafiek werd er even een lagere top en bodem neergezet, maar het bedrijf lijkt bezig deze rimpeling weg te werken. Gisteren lukte het om zich weer boven de lichtgroene stijgende trendlijn te werken. Zou de reden van de koersstijging zijn dat fundmanagers al hier en daar een aandeeltje Signify oppakken?

Over links of over rechts, houd u even rekening met de aanstaande toetreding van dit aandeel tot de AEX.

Voor als u straks wakker bent en dit artikel leest, Dank u wel dat u het tot hier heeft gelezen en een fijne donderdag!

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

12 maart 2021, 08:31

Beste Marcel, hoe staat het met de kop-schouder van de nasdaq? Of is deze nu van de baan?
Mvg, Petra

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.