...

Over een verliezer en een winnaar

13 februari 2021, 11:03 | Marcel Bronner | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (1)

De column van vandaag gaat over een verliezer en een winnaar. Of eigenlijk over een verliezer en twee winnaars. Ik ga vier grafieken met u bekijken: die van de AEX, Adyen en Galapagos. Jawel, ik noem slechts drie items, maar in de column gaat u vier grafieken vinden. We gaan direct van start met een soort grafiek die u nog niet van mij heeft gezien.


Twee items in een grafiek. Dit is een daggrafiek waarbij de slotkoersen (van twee afzonderlijke items) met elkaar zijn verbonden. Zo is de lichtblauwe lijn het koersverloop van de AEX en de oranje lijn die van Galapagos. One picture tells more than a thousand words zou ik zo zeggen...

In de intro refereerde ik aan een verliezer en ik vermoed dat het al niet meer nodig is te schrijven welk item ik bedoelde. De AEX komt als winnaar uit de bus en Galapagos als de verliezer.

De AEX ziet in een duidelijke uptrend en Galapagos in een zeer duidelijke downtrend. Beiden bevestigden dat in de afgelopen beursweek. De koershistorie gaat overigens terug tot begin 2020 en nog beter: het pakt een klein stukje van 2019 mee.

Bovenstaande grafiek spreekt voor zich, ik ga naar de daggrafiek van de AEX en beloof later terug te komen op Galapagos. Over die laatste heb ik het een en ander te vertellen.

Ik bedenk me dat het goed is toe te voegen dat op de eerste grafiek de schaalverdeling van Galapagos aan de linkerzijde te vinden is en die van de AEX rechts.

Terug naar de AEX, de tweede grafiek van vandaag. Dit is duidelijk een van de twee winnaars waar ik aan refereerde. Als u regelmatig mijn columns leest dan weet u van de hoed en de rand, onze nationale beursgraadmeter komt regelmatig terug in de columns. In de column van afgelopen donderdag beschreef ik twee scenario's en ik moet bekennen dat ik enigszins verrast ben dat het scenario 1 is geworden. De index haalde afgelopen vrijdag de weerstand op 667 en brak er direct ook maar doorheen. En hoe, wat een kracht! Met een vergrootglas erbij zouden we zelfs kunnen constateren dat de koers net buiten (lees boven) het prille stijgende trendkanaaltje is gesloten.

De beurs kijkt niet zozeer naar de huidige situatie als wel naar zo'n 6 tot 9 maanden vooruit. Met zijn allen vinden we dus dat alle consternatie rond het virus is afgedaan en dat het allemaal wel goedkomt. Wellicht dankzij (of ondanks) het vaccinatieprogramma? Hoe dan ook, we zijn superpositief!

Zo positief dat ik bijna niet durf te schrijven dat ik een negatieve divergentie zie bij de RSI. Ik denk dat dat zelfs positief kan zijn, het kan namelijk een throw back inluiden naar het uitbraakniveau. Op die manier zouden spijtoptanten ook nog een kans krijgen in te stappen.

Ik ga naar de tweede winnaar.

Als u dit niet net als ik een megawinnaar vindt, wel, dan weet ik het ook niet meer. Wat een aandeel, wat een winnaar, wat een uptrend en wat een trendkanaal!!!

Ik ben eigenlijk heel benieuwd wie dit aandeel in zijn/ haar portefeuille heeft. Het is namelijk algemeen bekend dat "men" niet snel overgaat tot de aankoop van "duur" geprijsde aandelen. Met duur bedoel ik overigens optisch duur, want dit aandeel is niet per sé duur slechts door de prijs. Daarmee komen we overigens op het terrein van de fundamenteel analisten en dat laat ik graag aan hun over. Wat ik bedoel is dat men liever een aandeel van 10 tot 20 euro koopt dan een aandeel zoals Adyen boven de 2.000 euro. Misschien een leuk idee om hieronder bij de reacties even te laten weten wie Adyen bezit.

Bent u de trotse bezitter? In ieder geval gefeliciteerd dan, u heeft het goed gedaan!

Maar wat nu? Krijgt u al hoogtevrees, moet u verkopen? Wel, er zijn twee signalen:

1. een negatieve divergentie bij de RSI en

2. Adyen beweegt helemaal bovenin het trendkanaal.

De eerste is niet verontrustend, maar i.c.m. de tweede zou het kunnen zorgen voor een stapje terug. Een stapje terug kan ook weer spijtoptanten in de markt lokken, maar de vraag is of u bereid bent (redelijk) wat aan de markt terug te geven. Buy & Hold, dan kunt u blijven zitten. Speelt u korter op de bal, denk dan al schaatsend of schaatsen kijkend op de TV na over waar uw stop én nieuwe instapmoment komen te liggen.

Ja, en dan had ik nog een verliezer beloofd. De naam van de verliezer kreeg u al bij de eerste grafiek en de downtrend is ook al bekend.

Ik ga nu beschrijven waarom ik vermoed dat de gifbeker bij Galapagos nog niet leeg is.

Hierboven ziet u de weekgrafiek van het aandeel en die kwam voor het eerst voorbij in een column van 19 december (2020). Ik zie een hoofd-schouderformatie op de weekgrafiek en aan de hand daarvan kan ik een koersdoel berekenen. Maar niet voordat ik heb geschreven dat dit deel uitmaakt van de subjectieve technische analyse. Daarmee wil ik zeggen dat de een wel en de ander niet een H&S ziet. Het is maar dat u het weet.

LS staat voor linkerschouder, H voor hoofd en RS voor rechterschouder en de neklijn verbindt de onderzijde van de schouders en het hoofd. Zeer interessant, en dan spreekt de technisch analist in mij, is de pull back waarbij de koers nog even terug komt bij de neklijn, zie het rode pijltje.

Het grappige is dat je op basis van een H&S een koersdoel kan berekenen en wellicht dat het in dit specifieke geval niet zo grappig is. Het koersdoel is namelijk 15 euro. Had u dus plannen dit aandeel op te pakken omdat het zo is weggevallen en/ of zo goedkoop is, slaap daar dan nog een nachtje over. Mocht u het koersdoel niet geloven, hetgeen ik 100% snap, ik moet zelf ook even slikken, bedenk dan dat het aandeel nu in een (super) downtrend zit. En het is nooit zo verstandig tegen de wind in te p.ss.n.

Ik wens u veel actief en/ of passief schaatsplezier!

Technisch analist voor US Markets

Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

3 comments

14 februari 2021, 18:01

Galapagos gaat over medicijnen die ontwikkeld worden en al of niet resultaat opleveren.
De daling hangt af van ongunstige resultaten, niet van koersvoorspellingen.
Een gunstig resultaat geeft koersstijging en dat had deze week ook mogelijk geweest.
Daarom is pharma gevaarlijk om te speculeren. Het is niet zoals bv Ahold.
Wat denkt u daarvan, Marcel?

(0)
13 februari 2021, 17:50

Men kan toch ook gewoon lange callopties gekocht hebben? is goedkoper ook

(0)
13 februari 2021, 15:38

Bedankt voor de analyses en verhalen.
Ik heb de booster Adyen. Eerst 150 stuks en nu 75.
Groeten van Richard.
Account: Flevo 13.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.