...

TA AEX, ASML, Philips, ASMI, Arcelor Mittal en Gatos Silver

14 oktober 2021, 15:33 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vandaag krijgt u zes grafieken van mij. Alle zes zijn op verzoek. We gaan de technische conditie van de AEX bekijken alsmede de volgende aandelen: ASML, ASMI, Philips, Arcelor Mittal en Gatos Silver. Die laatste zal ik als eerste behandelen. Alle grafieken zijn intraday, ze geven dus niet de slotkoers weer.


Gatos Silver is op verzoek van lezer Mister bluesky. Ik wil beginnen bij de top van begin september en vervolgens wijzen op hoe het aandeel daarna bijna iedere dag inleverde. Er werden niet echt lagere toppen en bodems neergezet, maar het ging gewoon elke dag wat lager. De koers reikte zelfs even tot onder de niet zo belangrijke groene steun.

Als u in uw gedachten een dalende trendlijn zou tekenen dan kunt u constateren dat de koers er inmiddels opwaarts doorheen is gebroken. Samen met een positieve divergentie bij de RSI tellen we dan twee belletjes op de (of een) bodem. De koers reikte gisteren tot aan de oranje weerstandslijn en bijna niet te zien: intraday noteert de koers erboven. Een derde belletje? Ik moet eventueel opborrelend enthousiasme even de kop indrukken, want als ik de oranje lijn iets anders (lees hoger) neerleg dan staat de koers er (nog) niet boven.

Maar ik kan wel alvast schrijven dat als de koers opwaarts door de oranje lijn weet te breken dat de weg naar de top van begin september open komt te liggen.

Mr. Bluesky vraagt of MT uit de gevarenzone is. Ik zou graag bevestigend antwoorden maar naar mijn bescheiden mening is dat (nog) niet het geval. Het is niet gemakkelijk te zien, vandaar het volgende: de koers staat intraday net onder de rode trendlijn.

We hebben dus iets als een dubbele bodem, het opwaarts doorbreken van de neklijn van die formatie, het ingaan van de gap en meteen het closen van de gap. Sorry als ik me niet helemaal aan het Nederlands houd, maar ik ben de schrijver dus ik bepaal haha!

Hetgeen nu ontbreekt om uit de gevarenzone te komen is de opwaartse doorbraak van de rode trendlijn. Ik zou een nog grotere glimlach op mijn gezicht krijgen als de oranje onderbroken lijn opwaarts wordt doorbroken! Een rit naar de top van augustus zou dan tot de mogelijkheden kunnen gaan behoren. Voorlopig echter is het nog even oppassen.

We gaan naar Philips. Ik had al gemeld dat de H&S bodemformatie van tafel was. Als we door een roze bril kijken dan zit er nog wel iets van een dubbele bodem in. De bodems uit augustus zouden dan de linkerbodem zijn, de paarse lijn de neklijn en de bodems van oktober de rechterbodem. Ik weet dat ik nu op de muziek vooruitloop. Wel hebben we de volgende belletjes horen luiden:

1. steun zoeken op de groene lijn
2. gepaard met een lichte vorm van positieve divergentie bij de RSI
3. het opwaarts doorbreken van de oranje dalende trendlijn.

Een vierde belletje zou kunnen gaan als de rode dalende trendlijn opwaarts zou worden uitgenomen. In dat laatste geval zou een rit naar de paarse lijn realiteit kunnen worden.

De AEX is de vierde en laatste op verzoek van lezer Mister bluesky. Heeft u nu ook een verzoek, laat het me direct weten!!!

Onze eigenste beursgraadmeter was ver weggezakt en leek op weg naar nog lagere niveaus, maar niets lijkt minder waar. Alsof er niets aan de hand is stijgt de AEX als een malle.

Cruciaal in de ommekeer was de candle van 6 oktober. Op die dag tikte het low de niet overdreven belangrijke groene steunlijn aan en wist weer nagenoeg op de opening te sluiten. Dit is een zogenaamde hammer. De beursdag daarop schoot de koers met een gap omhoog en nam en passant het groene dalende trendlijntje opwaarts uit. Twee vliegen in één klap.

Als ik nu doe alsof de candle van vandaag de slotkoers is van vandaag dan hebben we weer een sterke beweging te pakken. De koers opende met een opwaartse gap en weet tot nu toe zelfs verder te stijgen. Zie ook de RSI die bevestigt. Als dit de definitieve candle voor vandaag wordt, de beurs is niet zo heel lang meer open, dan kunnen we voorzichtig gaan denken aan het opzoeken van de recente toppen.

De volgende twee grafieken zijn op verzoek van iemand die niet bij naam genoemd wil worden. Dat is geen enkel probleem, dus hier volgen ASML en ASMI.

De val uit het stijgende trendkanaal en het aantikken van de groene lijn kennen we al uit eerdere columns. Met enige fantasie kunnen we in de recente koersontwikkelingen een dubbele bodem ontdekken met de oranje lijn als neklijn. U kunt dan ook direct zien dat de candle tot nu toe boven die oranje lijn uitschiet.

Als de uitbraak ook op slot blijft staan en de koers gedraagt zich de komende dagen zoals het volgens de boekjes betaamt dan kunnen we een koersdoel van euro 696 noteren.

ASM International was uit het stijgende trendkanaal gevallen en natuurlijk was dat niet al te best.

We kunnen nu een aantal positieve wapenfeiten opsommen:

1. de koers reikte niet eens tot aan het groene steunlijntje
2. de koers is opwaarts door de blauwe dalende trendlijn gebroken en
3. staat nu boven het oranje weerstandslijntje.

Voor dat laatste moet u wellicht even een vergrootglas uit de kast pakken, het is nauwelijks te zien. De candle tot nu toe is namelijk een doji en die zijn nu eenmaal iets minder duidelijk te zien. Het blauwe pijltje wijst ernaar.

Zonder heel enthousiast te zijn zou de koers bij een slotkoers op dit niveau met een positief vervolg morgen (vrijdag) op kunnen lopen tot aan de onderkant van het stijgende trendkanaal. Ik zou zelf niet op deze trade inzetten. Nog niet in ieder geval.

Ik hoop u in de column van het weekend hier weer te verwelkomen.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

15 oktober 2021, 10:34

Goud en JDE Peets had ik graag eens onder een technische loep laten bekijken. Bedankt alvast.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.