...

TA AEX, DAX en Galapagos

19 december 2020, 00:11 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (2)

Net na middernacht, in Nederland althans, en daar is de column van zaterdag al. Vandaag gaan we kijken naar de AEX, de DAX en, zoals beloofd, naar de grafiek van Galapagos. Of beter, de grafieken van Galapagos, want ik kijk zowel naar de week- als de daggrafiek.

We gaan snel van start.


Ik begin met de daggrafiek van de AEX.

Eerst even iets terug in de tijd. De AEX zat gevangen in het rode dalende trendkanaal van juli tot en met november, als ik ruim meet. Met een gap nam de koers afscheid van dat dalende trendkanaal en één tot twee dagen later begon een mooie stijgende trend, die ik nu kan vangen binnen een stijgend trendkanaal. Zie het groene trendkanaal, maar dat had u natuurlijk zelf al gezien.

Donderdag en vrijdag werd de bovenkant van het trendkanaal aangetikt en wellicht moeten we ons de komende week opmaken voor een ritje óf naar het midden van het trendkanaal óf de onderzijde.

Werpt u ook even een blik op de indicator onder de grafiek, de RSI. Deze zet iets neer wat ik nog niet heb beschreven sinds ik weer columns ben gaan schrijven voor USMarkets: een lichte vorm van negatieve divergentie. Dit betekent dat de grafiek, die leidend is, hogere toppen neerzet en de RSI toppen op een min of meer gelijk niveau. Dus geen echte divergentie, maar een milde vorm daarvan.

Niets om het weekend heel onrustig te zijn op wat er na het weekend met de koers gaat gebeuren. Het is gewoon een eerste belletje.

We gaan eens kijken of de DAX ook in een stijgend trendkanaaltje zit.

Wel, een korte blik op de daggrafiek leert ons dat dat niet het geval is. Ligt de Duitse index er dan slecht bij? Nee hoor, helemaal niet.

De DAX is na de dreun door Corona gezellig gaan herstellen, ging van augustus tot en met oktober binnen een range zijwaarts en moest in de tweede helft van oktober terrein prijs geven. Net zo snel als de DAX wegzakte herstelde de koers weer.

We zien nu een steun op 13.000, zie de blauwe horizontale lijn, een voormalige weerstand maar inmiddels steun op 13.445 punten en een duidelijke weerstand op 13.835 punten. Zie daarvoor de rode horizontale lijn. Die rode lijn ligt over de top van voor COVID-19, van voordat de ellende begon.

Ik ga niet zeggen dat het de DAX niet gaat lukken deze barrière te slechten, want ik vermoed dat het de index juist wel gaat lukken. Ik verwacht wel weerstand van de rode weerstandslijn, dit niveau zal zich naar mijn verwachting niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Diegenen die long zitten kunnen wat mij betreft blijven zitten, maar kijk wel even (dagelijks) naar waar u uw stop gaat leggen.

En dan Galapagos, in de column van donderdag waarschuwde ik al voor (nog veel) lagere koersen voor dit aandeel. Ik ga hieronder motiveren waarom, aan de hand van de weekgrafiek.

Bent u al een klein beetje bekend met technische analyse en vaak voorkomende patronen in het bijzonder, dan herkent u hem waarschijnlijk al: de hoofd-schouder formatie. Bij S1 de linkerschouder, het hoofd op ongeveer 245 en bij S2 de rechterschouder. De neklijn van de head and shoulders is de rode lijn. Ik heb de termen ook niet verzonnen, so don't blame me. Maar zo onlogisch zijn de termen nu ook weer niet, wat vindt u?

Met een enorme dreun werd de neklijn neerwaarts doorbroken, op onderstaande daggrafiek zien we dat die beweging een gap liet zien. Het mooie van een H&S is dat het een redelijk betrouwbaar patroon is én dat er een koersdoel kan worden berekend. Natuurlijk begint alles met de discussie of dit nu wel of juist niet een hoofd schouder is. Ik denk van wel.

De berekening gaat als volgt. Pak eerst de hoogte in euro's van de neklijn tot aan het hoofd. Trek die hoogte dan af van het niveau van het moment van de neerwaartse doorbraak van de neklijn. Give or take een paar euro's en ik kom dan op 25 euro. Ik realiseer het me dat dat nogal een target is en dat op zijn zachts gezegd niet iedereen daar achter zal staan. Ik vind het persoonlijk leuk niet met de kudde mee te lopen en lekker af te wijken. Dus 25 euro it is.

Natuurlijk is het verstandig de grafiek regelmatig te bekijken en te beoordelen of die target gehaald gaat worden. Nooit star vasthouden aan een koersdoel, de markt heeft namelijk altijd gelijk.

Als laatste heb ik de daggrafiek voor u, een update van de daggrafiek van Galapagos van afgelopen donderdag.

De rode balk, of moet ik roze zeggen, geeft de gap weer toen de neklijn neerwaarts werd uitgenomen, kijkt u nog even terug naar de weekgrafiek. Afgelopen week werd er weer een gap neergezet, lees voor de reden even de analyse van afgelopen donderdag terug. Eerder in deze column gaf ik de link.

De RSI onder de grafiek bewoog in oversold gebied, dus de komende week mogen we wellicht een herstel verwachten.

Kijkt u nog even naar de trend op dit gedeelte van de daggrafiek van Galapagos. Voor zover nog niet duidelijk waarom ik altijd op een stop hamer, dan zal deze grafiek u wellicht doen gaan beseffen het waarom van een stop.

Ik ga slapen en wens u een heel prettig weekend. Dit ondanks mijn visie op Galapagos!

Technisch analist voor US Markets

Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

19 december 2020, 08:14

Weeral een mooie column. Kunt u bij gelegenheid Wolters Kluwer, Unilever en Akzo eens bespreken?

(1)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.