...

TA AEX index:: Top doorbroken, nu toch wel opletten

25 juli 2021, 18:30 | Trader Guy | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (3)

De AEX bereikt een nieuw record net onder de 750 punten na maandag even op 716 punten te hebben gestaan. Er wacht daar wel een zeer sterke steun waar de index daar sinds eind juni al voor de 3e keer op terecht kwam en telkens stevig wist te herstellen vanaf dat punt. Toch zag het er even slecht uit voor de index, daarna kwam er een stevig herstel op gang met een nieuw record op de borden vrijdag.


Analyse AEX index:
Dat de AEX maandag even diep terug moest en voor de 3e keer al binnen een paar weken tijd had ik toch het gevoel dat het even voor een tijdje over en uit kon zijn. Toch kwam er uit het niets een stevig herstel op gang, eerst door Wall Street waar men massaal weer instapte rond de bodem en de AEX werd natuurlijk behoorlijk geholpen door de enorme stijging van het zwaarst wegende aandeel binnen de index ASML.

De index geraakt in 4 sessies vanaf de bodem tot boven de top die rond de 747,5 punten uitkwam, de nieuwe hoogste stand van vrijdag ligt nu op 749,7 punten ofwel net onder de nieuwe mijlpaal 750 punten. Een van de meest snelle en in punten de grootste stijging sinds een tijd geleden.

Op de dag grafiek zien we wel dat de index nu de lijn over de toppen opzoekt waar ik toch weerstand verwacht, ook op de weekgrafiek die we over 2 jaar bekijken komt er een lijn over de toppen in beeld die al vanaf april 2019 meeloopt. Deze beide tijdframes tonen aan dat de AEX het vanaf nu wel eens wat moeilijker zou kunnen krijgen en zeker na de afgelopen 3 sessies waar het wel heel gemakkelijk ging allemaal. Nu weten we ook wel dat we nergens van moeten opkijken in deze markt, ook niet toen de index het vorige week maandag plots helemaal leek op te geven en vrijwel niemand zat met de gedachte dat we vrijdag opnieuw een record neer zouden zetten.

Trouwens, het was al vanaf augustus 1991 geleden dat als we naar Wall Street kijken de Dow Jones en de S&P 500 op een maandag 2% verloor en aan het eind van dezelfde week een nieuw record neerzetten. Bij de Nasdaq gebeurde zoiets trouwens nog nooit. Op deze move moet er denk ik een correctie komen en daar zal ik wat mee gaan doen met wat voorzichtige posities.

Wat betreft de AEX moeten we er ook vanuit gaan dat ASML ook een keer stil zal vallen na 3 sessies met gemiddeld meer dan €20 per dag hoger te geraken. Bij de AEX kunnen we niet anders dan dat zwaar wegende aandeel goed te volgen want de index is meer dan 25% afhankelijke van ASML.

Samengevat:
Dat AEX tikt nu tegen een zware weerstand en ik denk dat het technisch moeilijk zal worden om er door te breken. Aan de andere kant kunnen er winstnemingen komen bij ASML hetgeen de AEX kan doen draaien. En er is nog Wall Street, ook daar een uitdagende en brutale moven omhoog tot rond of net boven optische grenzen waar beleggers ook kunnen gaan denken aan winstnemingen. We gaan het zien de komende week, ik verwacht in ieder geval wat winstnemingen. In mijn analyses voor de daling van maandag gaf ik het ook redelijk goed aan, nu begin ik met een terugval aan te geven van tussen de 1% (7,5 punten) en de 3% (22 punten). Daar hoeft niet eens zoveel voor te gebeuren en in dat geval blijft de index nog altijd dicht bij de vorige recordstanden en rond de steun die we zien rond de 728 punten.

Met de AEX handelen we via de signalen die ik verstuur vaak bij Systeem Trading, Index Trading en Polleke Trading. Om mee te doen kunt u nu lid worden via de aanbieding tot 1 oktober 2021 voor nu €35 ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Grafiek AEX dagbasis:

Grafiek AEX weekbasis:

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.