...

TA AEX, Mittal, Prosus, KPN, Alfen en Avantium

25 oktober 2022, 09:08 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Op deze sombere dinsdag ga ik met u langs zes grafieken lopen. Meer dan de helft van de grafieken is op verzoek. Laten we maar eens gaan kijken hoe de grafiekjes erbij liggen.


Ik ga direct van start met een van de verzoeken en bij alle grafieken zijn de opening en de eerste aan- en verkopen al zichtbaar.

Avantium op verzoek van lezer ted.hulsman:

Leuk, een aandeel waar ik nog niet eerder van had gehoord. Lezer ted.hulsman vraagt of de top van augustus, zie het blauwe rondje, een hogere top was of toch een lagere. Het antwoord ligt in de periode waar we naar zouden kijken. Kijken we vanaf een bodem van eind juli, begin augustus dan is die top inderdaad een (officiële) hogere top. Kijken we vanaf helemaal links naar rechts op de grafiek dan is het een (niet officiële) lagere top. De koers is sindsdien immers niet onder de groene horizontale steunlijn gekomen.

Nu gaan we even naar rechts op de chart kijken. Bij de drie pijltjes zie ik iets wat de contouren van een hoofd-schouder bodempatroon heeft. De rode dalende trendlijn is dan de neklijn en jawel, daar is de koers gisteren opwaarts doorheen gebroken. De eerste koersen van vandaag liggen rond het slot van gisteren. Het koersdoel zou nu euro 3,53 zijn.

Alfen op verzoek van lezer Mister bluesky:

Sinds de bodem van eind september staat er al een hogere bodem en een hogere top. Als de beurs NU zou sluiten, dan zou er met de huidige koers zelfs een tweede hogere bodem en tweede hogere top staan.

Kijken we vervolgens van links op de grafiek tot aan vandaag dan hebben we in mijn columns de laatste weken (maanden?) wel grafieken gezien die er belabberder bijliggen.

U zou inderdaad op basis van de grafiek mogen kopen en een eerste, wellicht niet zo'n spannend koersdoel is de bovenkant van het groene blokje

AEX:

De koersen van het eerste halfuur liggen hoger dan de slotkoers van gisteren. Gisteren brak de koers opwaarts door de blauwe dalende trendlijn en de opening van vandaag bevestigt die uitbraak. Voor de rest kan ik niet zoveel kaas maken van de grafiek. Binnen het blauwe blokje zou de koers zomaar kunnen oplopen naar de bovenkant daarvan.

Prosus op verzoek van lezer Mister bluesky:

Ik ben het met u eens, dat kunnen we gerust een sterke daling noemen. Gisteren viel de koers met een gap uit het blauwe blokje en werd de onderzijde van het rode blokje de target. Inmiddels weten we dat de slotkoers van gisteren daar ruim onder lag.

We zien ook waar de daling gisteren werd opgevangen: op de blauwe horizontale steunlijn. Of dit dan een potentiële bodem is? Dat zou natuurlijk kunnen, maar ik heb daar nog niet veel fiducie in. Dit heeft veel weg van een "falling knife" en om die met de blote hand op te vangen....meestal niet zo'n goed idee.

Maar al mijn lezers weten dat ik altijd schrijf dat u altijd en overal kunt kopen, mits u een stop loss gebruikt. Zelf doe ik het hier nog niet.

===== = = = = =

Ik vraag met iets af. We kennen allemaal inmiddels het WEF wel, het World Economic Forum. De keurig nette praatclub aldus onze minister-president. Op de site van het WEF is te lezen dat ze wereldwijd alles willen afbreken om het daarna beter op te bouwen, Build Back Better. Een slogan is ook: You'll have nothing and you'll be happy.

Zou daar een beurs in passen? Oftewel, zouden er na de uitvoering van hun plannen nog beurzen zijn of zouden die dan ook verdwijnen? En zouden simpele stervelingen zoals ik daar dan nog op kunnen handelen?

Ik ben daar nog niet uit en tegelijkertijd heel nieuwsgierig.
Wellicht zouden mijn lezers hieronder bij de reacties daar een (liefst) korte reactie op kunnen geven? Wat is uw visie?

===== = = = = =

Arcelor Mittal:

Van eerdere columns kennen we de recente ontwikkelingen bij Arcelor Mittal al. Ik heb het dan met name over de kleine hoofd-schouder bodemformatie, zie de blauwe bolletjes. Als het een H&S is dan hebben we ook de opwaartse uitbraak van de neklijn al te pakken. Vergelijk deze grafiek maar eens met die van Avantium.

Het koersdoel zou bij Mittal rond de euro 25,80 liggen. Dat is iets hoger dan de top van augustus en om het koersdoel helemaal te halen zou de koers ook opwaarts door die top moeten gaan breken. Interessant!

KPN op verzoek van lezer ted.hulsman:

U ziet het hier niet, maar de daling van de afgelopen maanden is slechts een correctie binnen de grotere stijging die begin 2020 is ingezet. Ik heb het helemaal eens met lezer ted.hulsman. Echter, of het dan nu het moment is om te kopen vraag ik me af.

Ik zie rechts op de grafiek dat de koers én door de rode horizontale steunlijn is gevallen én uit het blauwe blokje. Op moment van schrijven beweegt de koers ook nog binnen dat rode blokje. Het koersdoel zou dan de onderzijde van het rode blokje zijn.

Ik begrijp dat u KPN op de watchlist zou willen zetten, ik zou dat zelf ook doen. En dan per dag de kat uit de boom kijken.

Zie ik u allen donderdag weer?

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.