...

TA AEX, Nasdaq, DAX, S&P 500 en Bel-20

30 januari 2021, 10:49 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In de column van afgelopen donderdag met als onderwerpen de AEX, ASML, Arcelor Mittal, ASM International en IMCD beloofde ik het al, ijs, weder en Corona dienende: twee Europese indices en twee Amerikaanse indices.

Ijs en weder valt waar ik zit wel mee met 30 graden en hoger. En Corona, ja wat moet ik daar over schrijven? Laat ik het maar het beste neutraal houden en zeggen dat het hier procentueel hetzelfde is als in Nederland.

We gaan van start!


Ik begin met onze 'eigenste" AEX.

Bij onze nationale beursgraadmeter is het de afgelopen week even inleveren geweest. Voor de regelmatige lezer van mijn column niet de grootste verrassing. Ik waarschuwde er al voor, zij het net iets te vroeg.

Zie vooral de RSI die al aan het waarschuwen was. Ten opzichte van donderdag heb ik de rode dalende trendlijn over de recente daling getrokken.

Maar het mooiste om over te schrijven is waar de daling de afgelopen twee dagen steun lijkt te zoeken. Afgelopen donderdag was dat de blauwe horizontale lijn die over de top van voor het virus ligt. En het slot lag diezelfde donderdag weer binnen het groene stijgende trendkanaal dat ik heb doorgetrokken. Het slot van vrijdag ligt op (en als ik heel kritisch kijk net onder) de onderkant van dat groene stijgende trendkanaal.

Wat moeten we nu verwachten? Wel, op basis van de bovenstaande grafiek kan ik nog niet schrijven dat de daling ten einde is. Daar zie ik nog geen signalen van. Ik verwacht derhalve dat de blauwe steun nog wel eens even stevig getest gaat worden.

Dan gaan we bovenstaande grafiek bekijken en dat is de S&P 500. In tegenstelling tot de AEX kan ik daar, zelfs terugkijkend, niet al te veel signalen ontdekken dat de index zou gaan inleveren. Ja natuurlijk, ik kan schrijven dat de koers zich helemaal bovenin het groene stijgende trendkanaal bevond en dat het dus te verwachten zou zijn dat er een rit naar de onderzijde in zou zitten. Maar daarmee verklaar ik de val uit het stijgende trendkanaal niet.

De RSI waarschuwde ook niet, deze indicator bevestigde slechts de val van afgelopen woensdag.

Hoe nu verder? Wel....als ik naar de candles van afgelopen woensdag en vrijdag kijk dan vrees ik dat we komende week nog wel lagere niveaus gaan opzoeken. Houd uw posities strak in de gaten!

We gaan nu naar de index van onze Zuiderburen kijken.

Die ziet er weer heel anders uit dan de twee vorige grafieken, niets stijgende trendkanalen. De index is eigenlijk al sinds november aan het twijfelen en dat is redelijk opvallend als we de andere in deze column beschreven analyses bekijken.

De Bel-20 gaf een eerste waarschuwing af bij de RSI: een negatieve divergentie. Een stijgende trendlijn over de bodems van december en januari werd maandag al neerwaarts doorbroken. Excuus dat ik deze lijn niet heb getrokken, die mag u in gedachten zelf tekenen.

Wat hier interessant is om te beschrijven is waar de index steun zocht. Dat is op een dalende trendlijn die over toppen uit november, december en zelfs nog januari ligt. Ik heb twijfels of die lijn het gaat houden...

Bij de inleiding schreef ik twee Europese indices en nu ga ik de DAX behandelen. Zie het maar als een extraatje. De DAX laat ook geen stijgend trendkanaal zien zoals de AEX en de S&P 500. De groene horizontale lijn ligt over de top van voor het virus en u ziet dat de index van onze Oosterburen daar al een maand mee aan het stoeien is. Gaan we er nu wel of niet opwaarts door? Afgelopen week hebben we daar het antwoord op gekregen: even niet dus.

Afgelopen maandag, dinsdag en woensdag was de index al de onderkant van de blauwe zijwaartse beweging aan het testen. Donderdag zakte de DAX er fors doorheen maar wist er nog wel zeer dicht bij te sluiten om vrijdag door de hoeven te gaan.

Ik heb een flinterdun lijntje getekend maar heb er niet veel vertrouwen in dat de index hierop een definitieve steun gaat zoeken.

En dan hebt u nog de tweede Amerikaanse index tegoed: de Nasdaq. Klikt u daarvoor even op de volgende link: NASDAQ.

Technisch analist voor US Markets

Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

4 februari 2021, 09:46

Hi Marcel, zou je eens NAKD technisch kunnen doorlichten? Dit is een stock welke Wallstreet Bets aan het promoten is. Regelmatig staat het aandeel in de top 5 van meest verhandelde stock op Nasdaq. Bdd. Groet van een naamgenoot.

(0)
30 januari 2021, 15:32

Duidelijk verschil in de tech indices en de saaie noem ik het maar. Je kan ze dus niet meer vergelijken.
AEX, Spx, ndx duidelijk overgenomen door tech groep.
Voor de AEX zou je eigenlijk de 602 moeten noemen. Dat is de start van deze trend.
Rsi nog voldoende ruimte voor vervolg daling ja.

Ben blij met de 13000 lijn in de DAX, die is niet te missen.
Ook hier voldoende ruimte in de RSI.

Maar wat als de DAX 13000 niet blijft als steun?
Dan gaan er nog 1250 punten vanaf.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.