...

TA Apple, Akzo, AEX, DAX, Bel-20 en CAC-40

15 september 2022, 08:32 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Vier grafieken op verzoek en aanvullend naar zes in totaal twee grafieken uit eigen koker. Zonder dralen gaan we direct naar de technische analyses.


Apple:

De grafiek is met de slotkoers van gisteren.

Tsja, wat is het? Wat gebeurt er binnen het rode dalende trendkanaaltje? Is het slechts een correctie op de stijging binnen het groene stijgende trendkanaal? Of, als we het iets groter bekijken, is het de aanzet tot weer een lagere top en lagere bodem? Of gaan we de blauwe steunlijn (succesvol?) testen?

Heel veel vragen en nu ga ik heel eerlijk zijn: ik heb geen idee! Het zou allemaal kunnen en op moment van schrijven heb ik werkelijk geen idee.

En op dat moment wordt het leven van een technisch analist makkelijk. Heel makkelijk. Ik geen geen positie en ik moet niets. Dus: volgende grafiek!

Wat zegt u, u heeft een longpositie? Wel, kijk dan eens waar uw stop komt te liggen. Ik hoop dat het een profit stop is, maar waarschijnlijker is het een stop loss.

CAC-40 op verzoek van lezeres lda:

Ook deze index is nog met de slotkoers van gisteren.

De blauwe pijl staat over de H&S bodemformatie. De groene lijn is behalve een afwisselend steun- en weerstandslijn ook de neklijn van de hoofd-schouder. De bovenkant van de groene pijl, de target, is ruim gehaald. Daarna stootte de koers de kop tegen de rode weerstand en viel ver terug. Tot aan het stijgende trendlijntje.

Net als bij Apple heb ik geen idee wat nu het meest waarschijnlijke scenario is. Zou de downtrend voortzetten of is de index aan het draaien van neerwaarts naar zijwaarts en hopelijk opwaarts.

U weet het al. Als ik er niet aan kan verdienen, als ik geen clou heb dan is het: Volgende!

Bel-20 op verzoek van lezeres lda:

Als we op deze daggrafiek tot en met gisteren van links naar rechts kijken dan is het duidelijk: een downtrend. Wil iemand long zitten nu? Neen.

De opwaartse uitbraak uit het groene blokje zette ons (lees: mij) duidelijk op het verkeerde been. De Bel-20 zakte, terug in het groene blokje, naar de onderzijde en viel er juist aan de onderzijde uit. Op dat moment werd de onderzijde van het rode blokje de target. Overbodig te schrijven dat die target inmiddels is gehaald.

Tot nu toe zie ik lagere toppen en lagere bodems. Ik zie (nog) geen signalen in de grafiek dat dat proces zou moeten eindigen.

DAX op verzoek van lezeres lda:

Dit is de laatste grafiek met de slotkoers van gisteren. Akzo en de AEX zijn met de openingskoers van vandaag.

Laten we bij de DAX maar weer van links naar rechts kijken. Vraag aan een kind van vier waar de koers naartoe gaat...

Maar is er wellicht hoop? De koers lijkt zich iets aan te trekken van de blauwe steunlijn. De laatste bodem kwam daar zelfs niet meer op, de koers ging al weer eerder omhoog en vandaar dat ik het groene stijgende trendlijntje heb getekend.

De index van onze Oosterburen moet af zien te rekenen met de oranje lijn en de rode trendlijn. Beide lijnen vormen nu een weerstand en een sta-in-de-weg voor een echte draai en hogere koersen.

Zit iemand long kijk dan op het gemak waar uw stop komt.

Akzo op verzoek van lezer Mister bluesky:

Zoals geschreven, bij Akzo heb ik de eerste koersbewegingen van vandaag in de grafiek op kunnen nemen. Het grappige is dat u dat niet ziet, want de koers en de eerste tikken waren precies op de groene horizontale steunlijn. Deze lijn is direct de belangrijkste lijn op deze chart. Die groene steun moet voorkomen om het proces waar Akzo de laatste tijd zo goed in was te stoppen of zelfs om te keren. Dat proces waar ik aan refereer is lagere toppen en lagere bodems neerzetten.

Dat de groene lijn een heel belangrijke steun gaat blijken te zijn acht ik niet 100% kansloos. Het is alleen dat ik op moment van schrijven daar geen enkele cent op wil inzetten. Veel te riskant. Wachten is niet mijn allersterkste kant, maar in dit geval blijf ik liever even in de wachtkamer zitten.

De RSI is een belangrijke indicator om een eerste zwaluw te spotten.

AEX:

En dan moet ik eerlijk bekennen dat ik ook niet weet wat we op dit moment met de AEX aanmoeten. De index is ongeveer op de slotkoers van gisteren geopend en heeft inmiddels de high van gisteren opgezocht.

Natuurlijk, van links naar rechts kijkend is de trend dalend. Maar zijn we ook niet stiekem aan het bodemvormen en de eerste aanzet van een draai aan het neerzetten? Goed mogelijk, maar nogmaals heel eerlijk: ik weet het niet.

In doubt stay out!

Ik zie u in het weekend weer.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

3 comments

18 september 2022, 09:54

Ik ben zeker te laat voor de weekend analyse, maar kun je de volgende keer eens Sofina en IMCD kunnen belichten?

(0)
17 september 2022, 07:25

Kunt u signify en Besi nog eens aan uw technische analyseblik laten passeren en aex? Bedankt

(0)
17 september 2022, 07:25

Kunt u signify en Besi nog eens aan uw technische analyseblik laten passeren en aex? Bedankt

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.