...

TA ASML, AEX, Besi, goud, zilver en Highgold mining

26 oktober 2021, 17:06 | Marcel Bronner | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Er stonden nog een aantal rekeningen open en er zijn nieuwe bijgekomen. Ik verwelkom vandaag drie personen die een verzoek indienden en ik voeg er zelf de AEX aan toe. We hebben veel te bespreken, ik stel voor maar direct uit de startblokken te schieten!


Terwijl de maatschappij verder en verder verdeeld raakt heet ik hier juist iedereen welkom, lezers zonder prik en lezers die zich om wat voor reden ook hebben laten vaccineren. Zolang u maar respect heeft voor een persoon met een andere mening dan de uwe.
Als u mijn column leest vraag ik u niet eerst of u zich heeft laten prikken. Net zo min ik u vraag of u gezond leeft, alcohol drinkt, rookt, ongezond eet, pedofiel bent, aan de drugs bent, verkracht, incest pleegt, rooft, steelt, moordt, oplicht of van plan bent de grondwet te wijzigen of met voeten te treden. U bent welkom, met of zonder QR-code. Ja, zelfs de mensen met een andere kijk op de beurs dan ik zijn van harte welkom!!!

De eerste grafiek die ik met u wil bekijken is op verzoek van lezer(es) Pluis: Highgold Mining.

De candle die de meeste aandacht trekt op deze grafiek is die waar de blauwe pijl naar wijst. Op die dag schiet de koers er met een gap vandoor, neemt twee weerstanden uit en verdubbelt en passant in waarde. De stijging intraday was zelfs meer dan 100%! Zeer sterk.

De beweging die we na deze sterke koersexplosie zien lijkt veel op een vlaggetje of wimpeltje zo u wilt. Technische analisten zijn vaak op zoek naar bepaalde bewegingen of patronen die zich vaak herhalen en dit patroon is er een van. Wat we vaak zien is dat de koers na zo'n mooie stijging gevolgd door een wimpeltje aan de bovenkant uitbreekt om vervolgens de eerdere stijging nog eens dunnetjes over te doen. Bezit u Highgold Mining dan kunt u dus beslissen te blijven zitten in de verwachting een mooie koersstijging te gaan meemaken. Echter, de beurs blijft de beurs en dus is het verstandig te gaan nadenken waar uw stop komt.

ASML is op verzoek van lezer Dowjones. Ik had ergens geschreven dat de koers kon oplopen naar euro 696 en nu is de vraag of het nog hoger kan. Ik denk van wel.

ASML zet sinds een bodem in september twee hogere bodempjes neer alsmede twee hogere topjes. Daarnaast bevindt de koers zich binnen een stijgend trendkanaaltje. Het is voor de komende periode zaak dat de koers er niet uit valt. Mocht dat toch gebeuren dan zal het oranje horizontale steuntje een val naar de bodem van september moeten voorkomen.

Als we naar de top van september kijken i.c.m. de bodem van september dan is de koers nu zo'n 50% van de daling hersteld. Daar moet wel even op worden gelet dat die 50% grens opwaarts wordt uitgenomen, belangrijk!

Dan gaan we naar drie nog openstaande rekeningen, die van lezer Mister bluesky. En ja, het klopt inderdaad dat u nog niets zag, ik stel de column namelijk al schrijvende samen. Ik schrijf een stukje en "save" dan tussendoor. Zo ziet u de column groeien!

Het goud. Op het getoonde gedeelte van de daggrafiek zien we lagere toppen en lagere bodems. Dan moet er altijd een alarmpje afgaan. Aan de andere kant, als u naar de blauwe lijn kijkt, dan zien we dat die al twee keer, na het eerste bezoek, is getest. Boven de groene lijn zien we zelfs een hogere bodem. De laatste weken zien we zelfs dat de hogere bodems en toppen de oranje dalende trendlijn, die als weerstand dient, opwaarts uitnam. Het hangt er dus even vanaf welk time frame favoriet is bij iemand.

Ik zie geen enkele reden om goud op te pakken. Heeft u daarentegen een positie, dan is er ook geen directe aanleiding op deze grafiek om goud met hoge prioriteit te dumpen. Blijf zitten en bepaal op uw gemak waar u uw stop zou willen leggen.

Net als het goud is het zilver de laatste weken aan een opmars bezig. Er zijn al meerdere hogere bodems en meerdere hogere toppen neergezet. Die hogere bodems en toppen deden het zilver uit het rode dalende trendkanaaltje breken. Positief!

Het wordt de komende periode interessant om te kijken of de koers opwaarts door de rode onderbroken lijn wil breken. Zou dat mogen gebeuren, dan ligt een leuke verdere koersstijging in het verschiet.

Die rode lijn waar ik het zojuist over had, dat zou in de nabije toekomst wel eens de neklijn van een potiëntele hoofd-schouder formatie kunnen gaan worden. De bodem van september zou dan het hoofd zijn. Links daarvan, ter hoogte van de oranje onderbroken lijn, zou dan de linkerschouder al gevormd zijn. Om naar een "volmaakte" H&S te gaan zou binnenkort het stijgende groene trendlijntje neerwaarts doorbroken moeten gaan worden, om dan weer de oranje lijn als steun op te zoeken. Interessant!

De derde en laatste grafiek voor lezer Mister bluesky is die van BESI.

Besi was binnen het stijgende trendkanaal lekker Besig, hogere bodems en hogere toppen volgden elkaar op. Aan al het mooie komt een eind en zo ook aan het avontuur binnen dat trendkanaal. De koers viel er uit en leverde vervolgens fors in.

Na de bodem van september veerde BESI goed op, maar daar ga ik een kanttekening bij plaatsen. Dat opveren reikte tot aan het 50% Fibonacci retracement niveau. We zagen de koers daarna iets wegvallen , tot aan de test van het groene steunlijntje, zie de blauwe pijl. Is de intraday test van dat groene niveau voldoende om kracht te verzamelen om opwaarts door het 50% niveau te breken? Zelf heb ik op moment van schrijven geen enkel idee of dat gaat lukken. Ik heb geen positie en ik zie niets op de grafiek waardoor ik van mening zou moeten veranderen.

Heeft u BESI? Blijf dan zitten en leg ergens uw stop neer.

Toen ik de grafiek van de AEX intraday samenstelde was het nog niet zeker maar ondertussen kan ik u melden dat er wederom een hoogste intraday koers ooit is neergezet als ook een hoogste slotkoers ooit. Geweldig!

U mag weten, dit laat mij in twijfel. Moet ik nu gaan schrijven dat dit mooi is en dat het nog veel hoger kan of moet ik de party pooper blijven uithangen? Hoe dan ook, het is heel mooi! En daarnaast blijf ik waarschuwen met slechts de RSI en een lichte negatieve divergentie aan mijn zijde. Sorry, ik moet u gewoon waarschuwen!

Maar ik ga het niet moeilijker maken dan het is. Zit u long, blijft u dan vrolijk zitten (en genieten!). De oplossing is simpel: bepaal uw stop. Blijft de index er boven, dan wordt u met de dag rijker. Zakt de index weg, dan raakt deze op een gegeven moment uw stop en stapt u uit met een winst.

Bij leven en welzijn zie ik u donderdag weer.

En o ja, verzoeken kunnen weer binnenstromen. Twijfel niet en laat mij weten welk aandeel ik technisch moet bekijken!

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

26 oktober 2021, 21:47

Dank je wel Marcel. De spike omhoog bij Highgold was vanwege een zeer hoge goudvondst die Erg veelbelovend is. Pluis.

(1)
26 oktober 2021, 17:26

Kan het zijn dat we niets zien ?

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.