...

TA: Beurzen blijven sterk, Euro remt Europese indices

29 januari 2018, 07:52 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De wereld­wi­jde aan­de­len­mark­ten bli­jven per sal­do goed presteren. Afgelopen vri­jdag sloten alle mark­ten in de plus en met name in Ameri­ka wist men weer een zeer mooie sessie af te ron­den met mooie win­sten. Zo sloten alle drie de grote indices op hun Day-High en daarmee werd er tevens voor al deze drie index­en opnieuw een nieuwe All Time High op de bor­den gezet. De Dow Jones ver­hoogde haar record­top naar 26.616 pun­ten ter­wi­jl de Nas­daq met 7.505 pun­ten een nieuw record in de boeken zette. Ook S&P 500 kende een zeer sterke sessie, de brede Amerikaanse index schreef 1,2% aan waarde bij en daarmee steeg men tot 2.872 pun­ten.

In Europa deed men het alle­maal wat rustiger aan vri­jdag en dat was voor­namelijk te wijten aan de stand van de Euro die heen en weer schoot afgelopen don­derdag en vri­jdag. Don­derdag schoot de munt vanaf de open­ingsko­ers van zo’n 1,24 door het dak tot een absolute top van 1,2537 waar­na het uitein­delijk weer rond de 1,24 sloot. Ook vri­jdag zagen we de Euro ver­sprin­gen van 1,24 naar 1,25 maar sloot de munt uitein­delijk ook weer rond de 1,24. Zodoende bli­jft de Euro erg volatiel wat natu­urlijk een punt van zorg is voor de Europese beurzen.

Voor deze week verwacht ik opnieuw win­sten op de beursvlo­eren en men zal in Europa natu­urlijk het gevoel hebben dat men nog wat heeft goed te mak­en. Zodoende kun­nen de mark­ten deze week mooi verder oplopen mits de Euro nou eens bli­jft liggen en wellicht wat aan waarde kan inboeten. Ook zullen er in Europa de nodi­ge bedri­jf­s­ci­jfers bin­nen­stromen en met name bin­nen de AEX komen er een aan­tal mooie fond­sen naar buiten met cijfers.

Zo zijn deze week Philips, ING, Shell & Unilever aan de beurt, voor een totaaloverzicht van de cijfer­pub­li­caties van de AEX-fond­sen kunt u terecht bij onze cijfer­a­gen­da:

https://​www​.usmar​kets​.nl/​e​n​-​d​a​n​-​d​i​t​/​160304​-​c​i​j​f​e​r​a​g​e​n​d​a​-​a​e​x​-​q​1​-​2018​.html

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
De Europese indices kenden vorige week een lastige week en dit was voor bij­na 100% te wijten aan de ontwik­kelin­gen ron­dom de Euro­pri­js. Deze was erg volatiel en liet grote beweg­in­gen zien gedurende de week. De Europese munt brak woens­dag uit boven de 1,23 ten opzichte van de Dol­lar en daarmee slechtte het een sterke weer­stands­grens. De opwaartse door­braak van de 1,23 weer­stand met de ECB-notulen en per­scon­fer­en­tie in het vooruitzicht was natu­urlijk een prachtige aan­lei­d­ing voor de val­u­ta­han­de­laren om eens goed met de Euro te gaan spe­len en dat gebeurde ook. Don­derdag knalde de Euro door de 1,25 om ver­vol­gens terug te vallen tot 1,24 ter­wi­jl men vri­jdag een soort­gelijke beweg­ing liet zien. Uitein­delijk sloot de Euro de week af rond de 1,24 en dus 1 cent boven verwacht­ing aangezien de 1,23 weer­stand als taaie weer­stands­grens gelde. Dat men deze noter­ing van de Euro niet had verwacht is dan ook goed terug te lezen aan de standen op de Europese bor­den waar men relatief gezien zo’n 2,5 tot 3% achter­loopt ten aanzien van de Amerikaanse beurzen die wel gewoon de uptrend vol­gden.

Dai­ly Euro:De AEX ver­loor zo ongeveer 2,5 punt vorige week ter­wi­jl de DAX vorige week zo’n 95 pun­ten aan waarde moest inlev­eren. Hier­mee hebben de Europese indices een stap­je terug moeten doen in de opgaande beweg­ing die de afgelopen weken werd gere­aliseerd. Wat mooi is om te zien is dat de Europese koersen net­jes boven enkele belan­grijke oude weer­standen bli­jven staan waar­door het opwaartse poten­tieel gewaar­borgd bli­jft.

Zo sloot de DAX niet geheel onto­e­val­lig de week pre­cies rond de 13.340 pun­ten waar een oude top uit eind 2017 wacht. Dit is waarschi­jn­lijk het pri­js­niveau dat de Duit­sers willen gebruiken om het tij te doen keren en de oude All Time High zone van 13.525 pun­ten weer op te zoeken. Gezien het feit dat de Euro uitein­delijk toch niet wenst door te drukken en de Amerika­nen nadrukke­lijk aangeven dat de Dol­lar niet veel verder meer in waarde zal moeten gaan zakken lijkt er ook vanaf dat oog­punt wat poten­tie voor de Europese beurzen te ontstaan. Daar­naast kan de DAX zich nog steeds opwaarts ontwikke­len bin­nen het opwaartse trend­kanaal waar uitein­delijk mogelijkhe­den tot 13.750 pun­ten alvorens er een serieuze terugtest kan wor­den verwacht.

De AEX bleef ondanks de neer­waartse druk die deze week wat ontstond knap boven de 564 pun­ten staan en dat is natu­urlijk een belan­grijke ontwik­kel­ing. De 564 top uit 2007 is voor vele beleg­gers, traders en algo­ritmes namelijk een belan­grijke lijn aangezien de door­braak van dit niveau eerder dit jaar de toe­gang ver­schafte tot de koer­sniveaus uit 2000/2001. Nu men weer rond deze niveaus acteert is de top van 2007 de belan­grijk­ste ste­un­li­jn op de grafiek van het moment aangezien deze de uit­braak boven de niveaus van 2007 ken­merkt. Een beweg­ing boven de 564 pun­ten is extreem bull­ish en biedt mogelijkhe­den tot 582, 600, 609 of zelfs 612 pun­ten waar bij een dal­ing tot onder dit niveau de markt weer een lagere bodem zal moeten gaan zoeken.

Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Dai­ly AEX 2001:Wall Street
In Ameri­ka bli­jft het feest gewoon door­gaan: de beurzen klim­men verder omhoog en lat­en geen enkele kans liggen om nieuwe records te schri­jven. Het feit dat zow­el de Dow Jones als de brede S&P 500 en de techin­dex de Nas­daq zo sterk waren vorige week geeft een goed beeld van de economis­che sit­u­atie in Ameri­ka die nog steeds erg goed is. Alle drie de indices schreven record­standen bij het slot van de week afgelopen vri­jdag en deze standen wer­den gevoed door mooie Macro-Economis­che cijfers (durable goods orders ste­gen weer enorm) ter­wi­jl ook de bedri­jf­s­ci­jfers de afgelopen weken al hebben aange­toond dat de waarderin­gen van de aan­de­len in de VS voor­lop­ig ver­ant­wo­ord zijn.

De grafieken op Wall Street begin­nen langza­mer­hand cryp­to-achtige vor­men zien waar­bij de indices een zeer nadrukke­lijke voorkeur hebben voor een opwaartse beweg­ing waar­bij zon­der cor­rec­ties of terugtests omhoog wordt bewogen. Deze gedragin­gen zien we niet vaak op de beurzen en wan­neer we dit zien wordt het vri­jwel alti­jd met de tijd goed gemaakt door een cor­rec­tie van for­maat. Een cor­rec­tie hebben we eigen­lijk vanaf eind 2015/​begin 2016 niet meer gezien en de vraag is dan ok wan­neer deze zal komen. De tech­nis­che indi­ca­toren geven namelijk allen aan dat de markt behoor­lijk wordt opge­pompt en dat er fors omhoog wordt bewogen zon­der dat er par­ti­jen uit­stap­pen of er win­st­ne­min­gen plaatsvin­den. Zo zien we bijvoor­beeld dat de RSI-meters oplopen tot boven de 90 op Wall Street wat wil zeggen dat de markt over­bought” is.

Dat deze sit­u­atie zeldza­am is ontken ik niet maar ik acht het ver­standig gewoon de markt blind omhoog te vol­gen. De koersen lopen immers mooi op en het is zaak hier­van te prof­iteren. Ik zou zeggen, volg de markt tot het tegen­deel bewezen is, werk met strakke Stop-Loss niveaus aan de onderz­i­jde en probeer de rit uit te zit­ten. Wie weet gaan we wel door tot 2020 met deze opwaartse beweg­ing, een cor­rec­tie is immers bij­na nooit te voor­spellen en hangt vaak samen aan een veron­trustend nieuwsfeit.


Dai­ly Dow Jones:Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,
Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.