...

TA de grote dag en de US indices

3 november 2020, 08:57 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (1)

Het is verkiezingsdag en dan lijkt het me een goed idee om eens naar de VS te kijken. Ik wandel langs de drie belangrijkste indices en pak en passant Gilead Sciences mee. Waarom specifiek dat aandeel? Wel, dat is een verzoek van lezer Jacques Otermans. Het rondje langs de indices gaat beginnen!


Als eerste index pak ik de Nasdaq:

Op de grafieken van de drie Amerikaanse indices kunnen we zien hoe zenuwachtig of opgewonden de Amerikanen waren en zijn over de verkiezingen. Ik ga alvast een groot gedeelte van de spanning wegnemen, want uit de grafieken blijkt dat men een klein beetje onverschillig is, afwachtend zo u wilt. De grafieken bewegen wat zijwaarts en de Nasdaq vormt daar geen uitzondering op.

Sinds juli gaat het binnen een weliswaar vrij grote range per saldo zijwaarts. De laatste weken gaat het rechts op de grafiek naar beneden, maar dat is niet meer dan logisch in aanloop naar een belangrijke gebeurtenis. Zou u ook niet even in afwachting van wat komen gaat liquide gaan en de kat uit de boom kijken?

Onder de rode dalende trendlijn gaat het lager en de Nasdaq is nu bij een vrij onbeduidend steuntje aanbeland, zie de oranje lijn op 10.975. Mocht dat steuntje het niet houden dan gaat de index wellicht op voor een rit naar 10.520.

Nog een kleine toevoeging: Mocht de index door de hoeven zakken en door 10.520 zakken dan hebben we iets te pakken wat heel erg sterk lijkt op een dubbele top. Op moment van schrijven denk ik niet dat dat gaat gebeuren, maar als dat gebeurt beloof ik er vroeg of laat op terug te komen.

Zullen we naar de Dow gaan kijken?

Zoals al opgemerkt, de Amerikanen lijken het niet zo spannend te vinden en ook deze index gaat al een tijdje zijwaarts. Natuurlijk is de bandbreedte wel vrij ruim: van 28.925 aan de bovenzijde tot 26.430 aan de onderzijde.

Ik vind deze grafiek van de Dow Jones wel iets spannender dan die van de Nasdaq, omdat de koers redelijk dicht bij de steun op 26.430 beweegt. Als men vandaag of bij de uitslag toch nog zenuwachtig wordt dan kan het zomaar op een test van de steun op 26.430 aankomen. Of zelfs een neerwaartse doorbraak. Vooralsnog bewoog de DJI gisteren iets opwaarts, weg van de lichtgroene steun. Men lijkt al vrede te hebben met de uitslag, wat die dan ook moge zijn.

De derde index voor vandaag is de S&P 500.

Even tussendoor, je zou toch maar Amerikaan zijn en moeten stemmen op één van deze twee kandidaten, ik geef het je te doen! Als ik in dat schuitje zat zou ik geloof ik hokje drie rood kleuren.

Na de mooie stijging als reactie op de daling door het virus is ook de S&P 500 zijwaarts gaan bewegen binnen een relatief grote bandbreedte. Die bandbreedte heeft grenzen op 3.550 aan de bovenzijde en 3.210 aan de onderzijde. De onderzijde is afgelopen vrijdag getest en gisteren ging het alweer iets hoger met de koersen. De Amerikanen lijken niet zo zenuwachtig over de uitslag te zijn.

Ook bij de Standard and Poor liet de koers de afgelopen weken een daling zien, maar ik kan me heel goed voorstellen dat men posities af heeft gebouwd om het allemaal eens vanaf de zijlijn te bekijken wat er staat te gebeuren.

Als laatste kijk ik naar Gliead Sciences en wellicht vraagt u zich af waarom ik dit aandeel kies in een rijtje van indices, waar is het verband?

Ik geef u direct gelijk, het is niet logisch! Maar aan de andere kant, ik ben technisch analist en een grafiek is een grafiek, dat maakt mij niet zoveel uit. En het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Amerika. Belangrijker is dat een lezer vroeg of ik eens naar dit aandeel wilde kijken, of er sprake is van een dubbele bodem. Wat in het vat zit verzuurt niet, dus meneer Jacques, ga er maar voor zitten!

Op de vraag of er sprake is van een dubbele bodem kan ik heel direct antwoorden, nee. Wel was Gilead Sciences in 2019 bezig met een proces van bodemvorming. Over de bodems heb ik de rode trendlijn getrokken en die ligt zo rond de Usd 60,30.

Overigens, bij de drie indices heb ik gebruik gemaakt van daggrafieken en de zeer oplettende lezer heeft misschien al gezien dat ik bij Gilead gebruik maak van een weekgrafiek. Dat doe ik om de vraag over de mogelijke dubbele bodem beter te kunnen beantwoorden. Er is dus m.i. geen sprake van een dubbele bodem, maar ik zie iets belangrijkers. Namelijk dat Gilead bezig is door de rode horizontale lijn te zakken. Deze lijn wisselt nu dan ook van functie, deed die tot voor kort dienst als steun, nu doet de rode lijn dienst als weerstand.

De RSI onder de grafiek koerst af op oversold gebied, waarbij ik direct moet opmerken dat ik daar niet zoveel mee heb. De koers van Gilead is sinds het jaar 2013 niet meer zo laag geweest en wellicht dat dat feit kopers aantrekt. Door de neerwaartse doorbraak van de rode steunlijn behoor ik zeker niet tot die potentiële kopers!

Ter afsluiting wil ik nog een vraag van lezer Polyglot deels beantwoorden. Ik heb geen posities in individuele aandelen, zie ook de disclaimer telkens onderaan de analyses. ik zal kijken of en hoe en wanneer ik de rest van uw vragen kan beantwoorden.

Ik wens u een spannende verkiezingsdag!

Technisch analist voor US Markets

Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.