...

TA: Divergentie en volatiliteit op onrustige markten

19 maart 2018, 07:32 | Daïm Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (1)

We zien de afgelopen dagen een zeer volatiele en bewegelijke beurs waar­bij de neuzen niet eens dezelfde kant op staan. In Ameri­ka zagen we de mark­ten vorige week namelijk zo’n 1,5% aan koer­swaarde inlev­eren onder aan­vo­er­ing van een insta­biele Dow Jones die moeite heeft met de han­dels­beperkin­gen op staal en alu­mini­um. Aan de andere kant zien we dat de Europese beurzen afgelopen week schade vrij wis­ten te bli­jven. Ondanks dat er in het begin van de week wat schade werd gele­den zagen we dat de beurzen aan het einde van de week wat win­sten kon­den veilig stellen. Per sal­do sloten de Europese beurzen dan ook redelijk vlak, de Duitse DAX sloot zelfs ruim 40 pun­ten hoger en sloot daarmee rond de 12.400 pun­ten.

Hier­mee lijkt het dan ook weer een leuke beur­sweek te wor­den waar wat leuke cijfers de mark­ten flink kun­nen opschud­den. Jerome Pow­ell zal hoogst­waarschi­jn­lijk zijn eerste rentev­er­hoging als voorzit­ter van de FED gaan door­vo­eren ter­wi­jl er ook nog een boel Macro-economis­che cijfers zullen bin­nen­stromen deze week. Leuke peri­ode voor de val­u­ta­han­de­laren dus die de beursko­ersen weer zullen beïn­vloe­den. Verder horen we waarschi­jn­lijk tegen het eind van deze week meer over de BREX­IT onder­han­delin­gen en kan er weer een inschat­ting wor­den gemaakt in hoev­erre dit de werelde­conomie zal schaden.

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 JUNI 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
In Europa zien we dat de beurzen in tegen­stelling tot Ameri­ka een stuk ste­viger in hun schoe­nen staan. De koer­sre­ac­ties in Europa zijn een stuk min­der hevig op de nieuws­feit­en die voor onrust zor­gen en dat maakt het dat er scheef­groei ontstaat tussen Europa en Ameri­ka. Per­soon­lijk vind ik deze reac­tie ook niet meer dan nor­maal en ik heb hier ook al geschreven dat dit te verwacht­en viel. Waarom? De importheffin­gen die wor­den ver­hoogd zal Ameri­ka veel meer rak­en dan de rest van de wereld, die zijn immers min­der afhanke­lijk van de export naar Ameri­ka van deze twee met­al­en ter­wi­jl Amerikaanse pro­du­cen­ten deze nu duur­der moeten inkopen. Daar­naast is het Ameri­ka VS de rest ter­wi­jl de rest enkel extra heffin­gen kri­jgt opgelegd van de VS. Wan­neer deze allen zullen rea­geren met exclusieve importheffin­gen op pro­ducten uit de VS zal het zoge­heten sneeuw­bal­ef­fect” voor de Amerikaanse economie veel grot­er zijn.

Dat de AEX en de DAX deze week mooi bleven liggen vond ik dan ook een goede zaak en ondanks de grote druk op de AEX wist men aan het einde van de week toch behoor­lijk knap boven het 200-daags gemid­delde van 535 pun­ten te sluiten. Hier­mee geeft de AEX in ieder geval aan dat de opwaartse kansen nog alti­jd volop aan­wezig zijn en dat de mark­ten de komende dagen in ieder geval de ruimte hebben gekre­gen voor een verdere sti­jging. De groot­ste uitdag­ing voor een mooie koerssti­jging van de AEX ligt rond de 540 pun­ten. Hier zien we namelijk een dubbele top voor de AEX die de afgelopen weken werd gevor­md. Elke uit­braak boven het 200-MA werd gepa­reerd door een draai rond de 540 pun­ten waar nu een dubbele top wacht. Een dubbele top is sowieso een tech­nisch pun­t­je van zor­gen maar zo vlak boven twee uit­brak­en boven het 200-MA (die nor­maal voor opwaarts geweld zor­gen) is toch wel een extra pun­t­je van kri­tiek. We dienen dus afwach­t­end en voorzichtig te zijn met de AEX maar wan­neer men boven de 540 pun­ten breekt kun­nen we spreken van een zeer krachtige beweg­ing. Dan kan de index wel eens in een zeer rap tem­po richt­ing de 550558 pun­ten bewe­gen waar twee andere knelpun­ten op de grafiek wacht­en.

Voor de DAX geldt nog steeds dat men onder de 12.500 pun­ten bli­jft staan. De 12.500 pun­ten is een kri­tiek punt voor de DAX en men slaagt er al weken niet in om hier­boven te komen. Om de sfeer posi­tief te lat­en draaien in Duit­s­land zal dit echter wel nodig zijn omdat zow­el het 50- als 200-MA boven dit punt wacht­en rond de 12.700 pun­ten. Tevens zien we nu dat het 50-MA het 200-MA neer­waarts zal gaan doorkruisen. De zoge­heten Death-Cross” wat een indi­ca­tor is voor aan­houdende negatieve koers­druk en de Duit­sers zullen dus snel moeten draaien tot boven de 12.500÷12.700 pun­ten om een lange negatieve reeks te voorkomen.

Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Wall Street
Op Wall Street zijn de grafieken wat verdeeld. Enerz­i­jds zien we de Nas­daq en de S&P 500 nog steeds keurig boven de uit­braak­zones staan ter­wi­jl de Dow Jones er geen zin in lijkt te hebben. Het hele staal en alu­mini­um ver­haal heeft natu­urlijk ook het groot­ste effect op de indus­tri­als waar­door deze index onder druk staat. Grote sterk­houd­ers al Boe­ing, Cater­pil­lar en 3M wor­den flink ger­aakt de afgelopen dagen wat voor een tech­nisch zwak patroon zorgt voor de Dow Jones. Drie lagere top­pen met felle en snelle koers­dalin­gen als gevolg. Wel zien we aan de onderz­i­jde wat hogere bodems wat ervoor zorgt dat het koerspa­troon steeds small­er wordt en daarmee ook de band­breedte waar bin­nen kan wor­den gehan­deld. Een uit­braak aan een van bei­de kan­ten kan voor een hevige koer­sre­ac­tie zor­gen die veel pun­ten kan oplev­eren of kan lat­en ver­damp­en. Aan welke kant we uit­breken is moeil­ijk te zeggen maar dat het deze week gaat gebeuren staat bij­na wel vast.

Kijk­end naar de andere grafieken op Wall Street ziet het er alle­maal iets posi­tiev­er uit en daarmee kun­nen we wellicht al voor­spellen dat ook de Dow wel aan de boven­z­i­jde zal gaan uit­breken. De Nas­daq en de S&P zijn de afgelopen dagen weliswaar wat teruggevallen maar nog steeds staat men op koer­sniveaus die geen reden tot grote zorg zullen zijn. Ik verwacht dan ook dat nav de Macro-Economis­che cijfers (die nog steeds op schema zullen zijn naar verwacht­ing) de mark­ten mooi kun­nen opv­eren met daar­bij de focus op de Europese fond­sen en de Dow Jones die wel een opstek­er kun­nen gebruiken.

Dai­ly Dow Jones:Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.