...

TA DSM en ASML, AEX 4 van 5

14 april 2021, 23:37 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (1)

Ik plaats vandaag de 4e in de serie van vijf columns, allen over de aandelen in de AEX. Nu zijn aan de beurt DSM, BESI, ASR, ASML en ASM International. Laten we maar snel gaan kijken of het mooie plaatjes zijn.


Ik begin met DSM.

Dit is direct een hele mooie grafiek om mee te beginnen. Drie stijgende trendkanalen in één grafiek. Het gebeurde nu al twee keer dat DSM uit een stijgend trendkanaal viel en dan iets inleverde om vervolgens een nieuw stijgend trendkanaal te vormen. Dit is heel apart en ik kan geen grafiek uit het verleden voor de geest halen waarbij dat ook gebeurde.

Over de toppen van het roze en grijze trendkanaal heb ik de oranje dalende trendlijn getrokken en rechts op de grafiek kunt u zien dat de koers van DSM nu al enige tijd boven die oranje lijn noteert.

Het begint aardig eentonig te worden, maar net als bij de meeste van de vorige 15 aandelen uit de AEX kan ik ook hier schrijven dat u kunt blijven zitten met een schuin oog op uw stop.

BESI maakt nog niet zo heel lang onderdeel uit van de AEX en de rookie doet het goed. Natuurlijk is dit aandeel niet het zwaarst wegende aandeel in de AEX, maar droeg de afgelopen periode zeker bij aan de stijging van de index.

Het is een mooie grafiek en BESI maakt kans op hogere koersen. Het enige wat niet meewerkt is de RSI onder de grafiek. De nieuwe top in de koersgrafiek wordt niet bevestigd door de indicator. Het is op moment van schrijven geen enkel probleem en staat hogere koersen niet in de weg. Het is simpelweg een belletje dat gaat op de top. Van één belletje krijg ik geen hoogtevrees, het zou een andere zaak zijn als er meer afgingen.

Blijft u zitten en geef aandacht aan uw stop.

Ik ben inmiddels bij de derde grafiek aanbeland en dat is ASR. De verzekeraar doet het heel goed en laat sinds een dieptepunt in november 2020 een mooie serie hogere bodems en hogere toppen zien. Er is niets mis met deze grafiek of het moet de onderliggende indicator zijn die niet meedoet. Het is "ideaal" als de RSI de top in de koersgrafiek bevestigt met ook een hogere top, dat doet de RSI hier niet. Dit is geen aanleiding om voorbeurs uw verkooporder in te leggen, het is net als bij BESI een belletje. Eén belletje is geen probleem, het wordt pas oppassen als er meerdere belletjes op of rond de top afgaan.

Blijft u zitten en jawel: de stop.

ASML doet het uitstekend, het laat een hele mooie grafiek zien. Behalve een korte periode van februari tot mei (2021) zie ik uitsluitend hogere bodems en hogere toppen. Ik ken het gevoel niet, maar het moet heerlijk zijn dit aandeel al langere tijd in de portefeuille te hebben. Buy & Hold is over deze getoonde periode een mooie strategie geweest, u had geen technische analyse nodig.

U herinnert zich waarschijnlijk nog dat ik over de hoofd-schouder schreef, maar al redelijk snel kon dat verhaal bij het oud papier. ASML heeft bijgedragen aan de stijging van de AEX en maakt kans dat te blijven doen. Ook bij ASML is het niet veel meer dan jammer dat de RSI onder de grafiek niet meedoet. Blijft u ook in dit aandeel zitten en op dit moment hoeft u zich alleen druk te maken over waar uw stop zou moeten liggen.

Ik sluit de column af met ASM International.

Bij dit aandeel schreef ik nog niet zo heel lang geleden ook over de H&S. Het aandeel leverde wel in, maar bereikte het lager gelegen koersdoel gelukkig niet. Al vrij snel daarna kon het verhaal over de kop-schouder in de papierversnipperaar.

Dit is een hele mooie grafiek en de Buy & Holder had het alleen moeilijk in een gedeelte van februari tot en met de eerste dagen van maart 2021. Daarna deed het aandeel weer waar het goed in is, namelijk stijgen.

De top van 16 februari is alweer een paar weken geleden opwaarts uitgenomen en op de koersgrafiek ziet alles er prima uit. Op deze grafiek doet de RSI echt niet mee en zet zelfs lagere toppen neer. Het is slechts een belletje, meer niet. Een tweede belletje zou af kunnen gaan in de vorm van een neerwaartse doorbraak van de groene stijgende trendlijn. Vooralsnog kunt u het aandeel aanhouden met natuurlijk een stop.

Ik wens u een fijne donderdag.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.