...

TA Goud en Indices

12 juni 2021, 07:14 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (1)

Op de vroege zaterdagochtend ga ik met u naar de grafiek van goud kijken alsmede een serie indices. Zo komen onder andere de DAX, Nasdaq en Bel-20 voorbij, maar ook de AEX.

We gaan direct beginnen.


Onder de analyse van afgelopen donderdag schreef lezer Dowjones een reactie op de uitbraak van de AEX. Het ging over de uitbraak bij de AEX en of dit een valse uitbraak kon zijn. Inmiddels zijn we weer ruim een beursdag verder, dus met voortschrijdend inzicht gaan we naar de AEX kijken. We pakken er ook meerdere indices bij.

Ik begin echter met een blik op de daggrafiek van Goud.

Deze grafiek is op verzoek van lezer Mister bluesky. Op dit gedeelte van de daggrafiek zien we het goud t.o.v. de US Dollar een serie lagere toppen en lagere bodems neerzetten.

Vanaf april heb ik een stijgend trendkanaal getekend en binnen dat trendkanaal heeft de koers afgerekend met de blauwe dalende trendlijn. Een gunstige ontwikkeling dus.

In de maand mei schurkte de koers opvallend vaak tegen de bovenkant van het stijgende trendkanaal aan, maar inmiddels zien we dat juist de onderzijde is opgezocht. Ik heb tevens een rood trendlijntje getekend. Zie het pijltje, daar is Goud gesloten.

Op moment van schrijven ben ik positief en verwacht ik dat het trendkanaal het gaat houden en dat de koers opwaarts door het rode trendlijntje zal breken. Dat alles moet deze komende beursweek al geschieden.

Ik ga nu een serie indices bekijken om daarna op de mogelijke false move bij de AEX uit te komen. De valse uitbraak waar lezer Dowjones op doelde. Ik begin met de Bel-20.

De balk die de koers bij de Bel-20 een tijdje verhinderde verder te stijgen is overtuigend uitgenomen. De balk was overigens minder prominent aanwezig dan bij de AEX. Inmiddels is de koers zeer enthousiast doorgeschoten naar de bovenzijde van het stijgend trendkanaal, zie de rode pijl.

Wat mij betreft is de uitbraak bij de Bel-20 zo klaar als een klontje, hetgeen niet wegneemt dat de koers nu even terug zou moeten. Toch?

De DAX beweegt zeer mooi binnen het stijgende trendkanaal, zet hogere bodems en hogere toppen neer en nam ook nog eens de blauwe horizontale weerstand uit. Dat gebeurde bij het oranje pijltje.

De test van de blauwe lijn, maar nu als steun, is ook al achter de rug. Oude weerstand werd nieuwe steun. Een "100%" bevestiging zou komen als de rode lijn opwaarts wordt uitgenomen. De koers is er gisteren op gesloten en komende beursweek gaan we zeer waarschijnlijk die opwaartse uitbraak zien.

Bovenstaande daggrafiek van de Nasdaq ziet er heel anders uit dan die van de Bel-20 en de DAX. Sinds december 2020 of zo u wilt begin 2021 gaat dit meer zijwaarts. Binnen die zijwaartse beweging is de stijgende oranje trendlijn neerwaarts uitgenomen.

Niet dat de Nasdaq zich ook maar iets zal aantrekken van de twee Europese indices wordt het toch spannend of de Nasdaq, die op weg is naar de rode lijn, de weerstand gaat testen en wellicht uitnemen. Ik heb een lichte neiging om nu al te schrijven dat die lijn gaat worden opgezocht en uitgenomen. Ja, ik besef, dat is nogal een uitspraak op de vroege zaterdagochtend!

De Dow Jones:

Kijk, dit is weer een index met een stijgend trendkanaal inclusief rode balk. De overeenkomst met de Bel-20 en de DAX is het trendkanaal en de weerstand. Het verschil is dat de koers zich (nog?) onder de weerstand bevindt. Gaan we daar opwaarts doorheen? Wel, ik sluit het niet uit. Mocht de Dow van plan zijn binnen het stijgend trendkanaal te blijven dan gaat die uitbraak er vanzelf komen. Zo simpel is het echter niet, dus we gaan het volgen.

Ook de S&P 500 laat zich vangen binnen een stijgend trendkanaal. Er is ook sprake van een rood balkje, met de aantekening dat deze helemaal niet zo vaak is aangetikt. Vergelijk het straks maar met de AEX.

Kijk nu eens bij het blauwe pijltje en ja, u mag er een vergrootglas bij pakken. De koers is boven de rode weerstandslijn gesloten afgelopen vrijdag. Dat is positief en dat betekent in principe ook dat we meer mogen verwachten van de S&P 500.

Nu, dit alles was om de grafiek van de AEX voor te bereiden en daar gaan we nu naar kijken.

Hebben we een stijgend trendkanaal bij de AEX? Ja, maar ik heb hem op deze grafiek weggelaten. Wilt u dat trendkanaal nog bestuderen, kijk dan even terug naar de uitgebreide analyse van de AEX van afgelopen donderdag.

Noteert de AEX nog binnen het stijgende trendkanaal, net zoals de DAX, Bel-20, Dow Jones en S&P 500? Nope, de AEX is daar al een tijdje geleden uitgevallen.

Was er sprake van een balk, als weerstand boven de koersen? Jazeker, zie de blauwe lijn over de toppen van april, mei en juni.

Is de AEX daar inmiddels opwaarts doorheen gebroken? Jazeker!

Is het een false move, waar lezer Dowjones aan refereerde onder de analyse van donderdag? Met inmiddels meer informatie van onze index zelf in combinatie met de internationale indices durf ik te schrijven dat het geen valse uitbraak is.

Onze index beweegt boven de stijgende trendlijn, is door een belangrijke weerstand gebroken en internationaal gaan de indices voortvarend. Wellicht nog een test, maar het ziet ernaar uit dat we per saldo hoger gaan. Prik er in en we kunnen weer doen alsof er niets aan de hand is. Just wait and see.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

3 comments

13 juni 2021, 15:14

Bedankt voor de mooie analyse van het goud. Ik heb twee nieuwe verzoekjes. Prosus en just eat takeway. Twee aandelen die fundamenteel ondergewaardeerd zijn lees ik maar waar ik benieuwd ben naar de technische kant van de zaak. Alvast bedankt.

(1)
12 juni 2021, 13:41

Bedankt Marcel voor de verhelderende uiteenzetting van het goud!

(1)
12 juni 2021, 09:03

Hoe moet ik dit zien in vergelijk met de posities die Guy gisteren heeft ingenomen. Staat haaks op elkaar toch.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.