...

TA Indices o.a. DAX en Dow Jones

26 december 2020, 11:02 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Voor u 2e Kerstdag, maar hier is het een gewone zaterdag, niets Kerstdag. Laat ik eens een rondje langs de velden doen en naar wat indices kijken. Vandaag komen voorbij de AEX, DAX, Dow Jones, Nasdaq en S&P 500. Hoe zijn deze indices de Kerst ingegaan en geeft dat wellicht een aanwijzing hoe dat ze het bewogen jaar 2020 uit gaan?


De Dow Jones bijt het spits af.

Deze Amerikaanse index bestaande uit 30 grote bedrijven staat inmiddels hoger dan de top die werd neergezet voor Corona. Het houdt weliswaar niet over, maar de index heeft het toch maar geflikt. Kijken we terug vanaf het dieptepunt van maart tot aan nu, dan is het eigenlijk een lange reeks van hogere bodems en hogere toppen. Natuurlijk zat er zo hier en daar wel een kink in de kabel, maar een kniesoor die daar op let.

Sinds ergens in november is de koers verder aan het stijgen en die beweging heb ik kunnen vangen binnen het groene stijgende trendkanaaltje. Opvallend is dat de RSI niet meedoet, daar zou ik zelfs een licht dalend trendkanaaltje kunnen tekenen. We hebben hier dus een negatieve divergentie te pakken. Belletje!

Richting het einde van het jaar zitten we dus in een uptrendje met al één belletje. Een volgend belletje zou te horen zijn als de koers uit het trendkanaaltje valt. Zo richting het jaareinde verwacht ik geen grote bewegingen.

De DAX heeft de top van voor COVID-19 nog niet opwaarts uitgenomen, maar wel weten te bereiken. Over dat niveau heb ik de rode lijn getrokken, om en nabij de 13.835 punten. De hoogste koers van de voorbije beursweek verkende heel even dat niveau. Beleggers werden daar wat angstig van en de koers kelderde direct.

We zien een steun op 13.000 die al meerder malen is getest, we mogen er dus best wat waarde aan toekennen. Als ik op moment van schrijven een uitspraak moet doen over de eindstand van 2020, dan zal dat ergens tussen de 13.000 en 13.835 punten zijn.

Ik ga weer naar Amerika met de S&P 500.

Deze index heeft duidelijker dan de voorgaande twee indices de top van voor het virus achter zich gelaten. En kijk ook eens even wat voor een mooie uptrend de S&P heeft neergezet na de dip in maart. Bijna zonder haperingen hogere bodems en hogere toppen.

Net als bij de Dow Jones kan ik het koersverloop sinds laten we zeggen de tweede week van november vangen binnen een stijgend trendkanaaltje. Niets aan de hand zo op het eerste gezicht. Is het dan zo dat alles meedoet, dat alle seinen op groen staan? Nee, dat nu ook weer niet. De RSI doet niet vol enthousiasme mee. Daar zie ik een iets lager topje, de negatieve divergentie.

Ik verwacht richting de eindstand van 2020 niet al te veel schade, aan de andere kant ook niet veel stijging. Ik verwacht dat de S&P 500 zo rond deze koers het jaar uitgaat. Let wel, dat is geen boodschap lekker in te dutten de laatste beursdagen van 2020. De markt pakt je als je inslaapt, wees altijd alert!

De AEX komt in mijn columns regelmatig voorbij. Toch wilde ik onze nationale beursgraadmeter in dit rijtje niet laten ontbreken.

U weet nog dat de val uit het stijgend trendkanaaltje mij nogal verraste, net als het weer snel terugkeren binnen het trendkanaal. Het is niet anders.

Wat moet ik hier schrijven over hoe de AEX het jaar uitgaat? Mijn eerste reactie is rustig binnen het stijgende trendkanaaltje. Dan kijk ik daarna naar de RSI en dan word ik iets voorzichtiger. Blijf de vinger aan de pols houden.

De laatste van de vijf grafieken van vandaag is die van de Nasdaq.

De Nasdaq doet het zeker niet slecht. Van de vijf grafieken van vandaag is dit de index die de top van voor Corona het verst heeft uitgenomen, zelfs alsof het virus niet bestaat.

Ik heb twee steunen in de grafiek getekend, die op 11.960 en die op 12.610. Verder de stijgende trendlijn die tot en met Kerst intact is en als steun dienst doet. Op 12.865 vinden we een klein weerstandje. Als enig smetje op al dit moois wat de Nasdaq laat zien wijs ik op de RSI die niet meedoet met de laatste top. Het stelt gelukkig voorlopig niet veel voor.

Wat gaat deze index de laatste beursdagen van 2020 doen? Wel, ik denk dat de koers niet al te veel meer gaat doen, waarschijnlijk nog een stapje omhoog?

Ik wens u een fijne en gezellige 2e Kerstdag.

Technisch analist voor US Markets

Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.