...

TA koersinvloed verkiezingen op beurzen

7 november 2020, 08:19 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (1)

Een rondje langs de velden om te kijken wat de invloed van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is op de indices wereldwijd. Op dit moment lijkt Biden te gaan winnen, maar niets is zeker. Ik kijk met u naar de Nikkei 225, AEX, Nasdaq, S&P 500 en de Dow Jones.


Het is de eerste keer dat ik hier naar de Japanse Nikkei 225 kijk, laten we maar eens zien hoe deze index er technisch bijligt.

Eerst wat u niet ziet op deze grafiek en dat zijn de toppen van eind 2019 en begin 2020 die vlak voor Corona werden neergezet. Ook de val door het virus ziet u niet. Wat u wel op dit gedeelte va de koershistorie ziet is het herstel en het grappige is dat de Nikkei 225 pas afgelopen donderdag boven de highs van eind 2019/ begin 2020 uit steeg. Grappig, omdat er onzekerheid is over de uitslag van de verkiezingen én Covid-19.

De Japanners lijken er dus wel vrede mee te hebben, wat de uitslag dan ook gaat worden. Rechts op de grafiek ziet u het optimisme, de index breekt door de groene horizontale lijn die vanaf nu dus dienst gaat doen als steun op 23.710. Let ook op de RSI onder de grafiek die de beweging in de grafiek bevestigt.

De Nikkei 225 ziet er goed uit en zou wel eens (nog) hogere regionen kunnen gaan opzoeken.

Ik ga eens kijken of het bij de Dow Jones ook zo'n dolle boel is.

Na de test van de lichtgroene horizontale steunlijn op 26.430 schoot de koers van de Dow in afwachting van de definitieve tellingen aardig omhoog. Men lijkt er dus vertrouwen in te hebben in Trump of naar het zich nu laat aanzien Biden aan het roer van de US. Weliswaar niet zoveel om de koers net als bij de Nikkei naar de hoogste koers sinds een jaar te tillen, maar toch.

De Dow Jones Industrial Average zit nu gevangen tussen 26.430 en 28.925 en daar zie ik de koers zeer binnenkort nog niet uitschieten. Op moment van schrijven ben ik neutraal op deze index.

Dan ga ik nu een blik werpen op de S&P 500.

Wat lijkt de grafiek van de S&P op die van de Dow Jones, zoek de verschillen zou ik zeggen! Ook op deze grafiek ziet u de test van de steun rond 3.210 en dan in aanloop op de uitslag de run naar boven.

Ik kan redelijk kort zijn op de grafiek van de S&P 500. Hij ligt er neutraal bij, gevangen tussen de steun op 3.210 en weerstand op 3.550. Ik moet het heel voorzichtig zeggen, maar het lijkt Biden te worden en dan wordt het spannend om te gaan zien wat er gaat gebeuren als de stemmen definitief zijn geteld, gaan we dat overigens ooit nog meemaken? Zou het zo zijn als Biden de nieuwe president wordt dat dan de S&P opwaarts door 3.550 breekt? Of is het bezit van de zaak het einde van het vermaak en zakt de koers binnen de twee horizontale lijnen weer naar de onderkant?

Als u positie heeft ben ik neutraal en raad ik u aan uw stop goed in de gaten te houden. Dat om te voorkomen dat u een mogelijke rit naar beneden meemaakt en opgebouwde winsten weer aan de markt geeft.

Nu wil ik met u naar de AEX kijken.

Ook de AEX had/ heeft er wel vertrouwen in, wat de uitslag dan ook gaat worden. Sloot de index onlangs nog onder de steun op 535, daarna schoot de AEX toch echt omhoog, van de onderkant tot aan de bovenkant van het dalende trendkanaal.

Als u het vergrootglas erbij pakt ziet u de index zelfs net buiten/ boven het trendkanaal sluiten! Dat geeft blijk van vertrouwen. De vraag rijst of u nu moet instappen. Wel, ik zou als ik u was eens even afwachten, eens even zien wat er gebeurt met het rode weerstandslijntje zo rond 575,52. Als dat weerstandje opwaarts zou worden uitgenomen dan verwacht ik dat onze beursgraadmeter nog verder omhoog kan.

En dan ga ik met u naar de vijfde en laatste index kijken: de Nasdaq.

Rechts op de grafiek ziet u deze index de afgelopen week twee (2!) gaps neerzetten, wat een optimisme! De koers brak opwaarts door het blauwe dalende trendlijntje, de eerste gap. De beursdag daarop werd meteen maar even de tweede gap neergezet, wat een kracht!

Nu is de Nasdaq bij de rode horizontale lijn over de eerder neergezette top in oktober aanbeland. Als de strijd om het presidentschap onduidelijk blijft zie ik deze index niet direct opwaarts door 11.960 schieten. Ik verwacht dat daar een definitieve uitslag voor nodig is. Ook hier zou het kunnen gebeuren dat een uitslag van de verkiezingen juist even voor een stap terug kan zorgen. Zit u long in de Nasdaq dan staat u waarschijnlijk op winst en laat dan ook hier uw winst niet wegstromen. Bekijk dit weekend uw stop nog eens goed, pas hem eventueel aan en aarzel geen moment deze ook daadwerkelijk toe te passen.

Ik wens u een heel fijn weekend!

Technisch analist voor US Markets

Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.