...

TA met maar liefst 7 grafieken!

14 september 2021, 14:39 | Marcel Bronner | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Ik had zelf al een grafiek uitgezocht. Daarnaast zijn er vijf verzoeken binnengekomen en wil ik nog terugkomen op een eerder verzoek. Daarmee komt de teller op maar liefst zeven grafieken en dan sla ik dit keer de AEX over. Anders waren het acht grafieken geweest. Ik ga van start en begin met een Amerikaanse index.


De Amerikaanse S&P 500 is toch wel een hele mooie grafiek om mee te beginnen niet? Wat een uptrend, wat een mooi stijgend trendkanaal. Als we het stijgende trendkanaal iets beter bestuderen dan zien we wel dat het deze index al sinds mei dit jaar niet meer lukt de bovenzijde van het trendkanaal te halen. Zo sterk als dat de grafiek in eerste instantie lijkt is die dus ook weer niet. Er staan wel nog steeds hogere bodems en hogere toppen.

U kunt blijven zitten, maar voor zover nog niet gedaan is het wel tijd het niveau van uw stop te gaan bepalen.

De volgende twee grafieken zijn op verzoek van lezer Mister bluesky.

Dit is een korte update daar Prosus de laatste tijd vaak voorbijkomt. We zien achtereenvolgens een dalend trendkanaal, binnen een stijgend trendkanaaltje een uitbraak uit het dalende trendkanaal en het weer terugkeren binnen het langere dalende trendkanaal. Tot nu toe blijft de koers binnen het stijgende trendkanaaltje.

Behalve een koers nagenoeg onderin het stijgende trendkanaaltje zie ik niets waarom ik Prosus op dit moment in mijn portefeuille zou willen hebben.

Als u in mijn columns een beetje tussen de regels doorleest dan weet u hoe ik over het bedrijf RD denk. Nu ben ik hier op deze website aangetrokken om mijn mening over grafieken te geven en niet over bedrijven, derhalve zal ik me daartoe trachten te beperken. Er moet me toch iets van het hart. Ik las laatst ergens dat dit "geweldige" bedrijf zou overwegen de vaccinatie verplicht te stellen voor haar medewerkers. Als dit waar is en dit bedrijf deze maatregel doorzet en daarmee tegen het grondwettelijke recht ingaat zelf over je eigen gezondheid te beslissen dan vind ik dat ik een soort signaal moet gaan afgeven. Geen idee wat dat kan gaan zijn, maar het zou een zwarte lijst kunnen worden. Het aandeel bannen uit mijn analyses. Niet dat de wereld daar wakker van zal liggen, maar daarmee draag ik mijn steentje bij aan een wereld waarin je zelf mag blijven beslissen. Voor wat betreft de grafiek van RD: geniet ervan, zolang het nog kan!

Binnen de zijwaartse beweging tussen de paarse steunlijn en de rode weerstandslijn is de technische conditie iets verbeterd en ligt de weg open voor een rit naar de bovenzijde, de rode weerstandslijn.

Met deze grafiek kom ik terug op een verzoek van lezer ted.hulsman. Hij vroeg of ik bij dit aandeel alleen naar de koers keek en wees op de RSI die oversold zou zijn. Als technisch analist heb ik persoonlijk niets met RSI's die overbought of oversold zouden zijn. Tenzij dat signaal gepaard gaat met meer puzzlestukjes, of zo u wilt meer belletjes.

Of dit aandeel speculatief gekocht kan worden kijkend naar de RSI in combinatie met de koers zo dichtbij de oranje steunlijn? Hij voegt er aan toe dat hij dat zou doen met een stop. Wat mij betreft wel, maar ik voeg eraan toe dat dit niet mijn strategie voor een entry point is. Ik zie namelijk ook het dalende trendkanaal met lagere toppen en lagere bodems. Voor mij is de risk reward te klein om hier een trade van te maken. Ik vind het risico te groot als ik dat afzet tegen de mogelijke beloning.

De volgende drie grafieken zijn allen op verzoek van lezer ted.hulsman.

Wereldhave is bezig met een serie lagere toppen en lagere bodems. Ik heb ze trachten te vangen binnen het blauwe dalende trendkanaal. Binnen dat trendkanaal heeft de koers nagenoeg het oranje steunlijntje aangetikt. Nu moet ik zeggen dat ik niet al te veel waarde hecht aan dit oranje steunlijntje, zo belangrijk is dit lijntje (nog) niet.

In het kader The Trend is Your Friend wil ik aangeven niet long te gaan in dit aandeel. Ik vind de overweging long te gaan bij het steuntje te speculatief, ook als deze actie gepaard zou gaan met een stop.

De volgende grafiek is die van Ordina en ook daar word ik niet vrolijk van. Gelukkig zit ik hier in Brazilië en is het mooi weer met een heerlijke temperatuur, je zou er triest van worden!

Ordina is uit het mooie stijgende trendkanaal gevallen en zet nu lagere toppen en lagere bodems neer. Ik heb ook nog een oranje lijntje getrokken dat zijn best deed dienst te doen als steun. Echter, daar is de koers ook onder gevallen en het lijntje doet nu dienst als weerstand. Ik heb nu ook een dalend trendkanaaltje getekend. Dat laatste maakt nog geen kans de theorieboekjes in te gaan!.

Ik zie niets waarom ik dit aandeel zou willen kopen. Als iemand short zit, blijf dan zitten en kijk waar u uw stop neerlegt.

Dan het aandeel Accsys. Ik weet het bijna zeker dat dit aandeel voor het eerst voorbijkomt in mijn column. Ja, wat kan ik zeggen? Ik zie een top eind juni (2021) en daarna zie ik lagere toppen en lagere bodems. Ook hier heb ik een dalend trendkanaaltje getekend. Niets om vrolijk van te worden.

Ben ik nu te snel met mijn observatie? Ja, want er zijn wat mij betreft twee lichtpuntjes. De eerste is dat de koers al een tijdje standhoudt boven het oranje steunlijntje. Het tweede lichtpuntje is dat de koers opwaarts door de dalende trendlijn bij de onderliggende RSI is gebroken. Eén zwaluw maakt geen zomer, twee wel? We zullen het zien.

Mijn strategie is (nog) niet aankopen, ik wil eerst meer zien. Meer zou bijvoorbeeld in de vorm van een uitbraak uit het rode dalende trendkanaal kunnen komen. Op moment van schrijven weet ik overigens niet of dat dan de trigger voor een trade zal zijn.

Ik weet niet of ik hiermee op één lijn zit met u (ted.hulsman). Eerlijk gezegd hoop ik van niet, ik ben graag uniek in mijn technische analyses!!!

===== = = = = =

Alle verzoeken zijn weer voorbijgekomen. Ik nodig alle lezers die nog nooit een verzoek hebben gedaan uit hun favoriet door te geven. Ik zal dan proberen mijn technische visie te geven.

===== = = = = =

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

15 september 2021, 11:05

Graag ASR, Brunel, Boskalis, Alcoa. Bedankt.

(0)
15 september 2021, 07:33

Graag nog eens alfen en Alibaba en het aandeel stratasys op de Nasdaq. Bedankt.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.