...

TA Nasdaq, Dow, S&P, AEX, DAX, Besi en Fagron

18 november 2021, 12:46 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Het is best interessant om een tijdje zonder energie en internet te zitten. Zaken die je als normaal beschouwd ontbreken dan simpelweg. Energie was al een goede week geleden aangesloten en nu heb ik ook weer internet. Ik ben er dus klaar voor om alle verzoeken in de column van vandaag te behandelen....zijn er geen verzoeken! Niet getreurd, dan kan ik zelf de grafieken kiezen. Ik heb voor het merendeel indices gekozen, het was namelijk alweer even geleden dat die voorbij kwamen.


De eerste index die ik met u wil bekijken is de SPX. Dat is de code binnen het programma dat ik gebruik, wellicht dat de S&P 500 wat bekender zal klinken.

Ik denk dat bij u ook direct het stijgende trendkanaal van de grafiek afspat. Die begint al ergens in november 2020. Rechts op de grafiek ziet u dat de koers uit het trendkanaal viel . En helemaal rechts zien we dat de koers verwoede pogingen doet er weer in terug te keren. Eigenlijk wil ik het trendkanaal van de grafiek verwijderen, maar omdat we het gevecht zien met de onderkant - als weerstand - heb ik besloten het trendkanaal (nog even?) te laten staan.

Neemt u van mij aan dat de bulls en de bears boven het voorzichtig getrokken oranje stijgende trendlijntje in een hevig gevecht zijn verwikkeld. Welke partij er als winnaar uit de strijd gaat komen is mij nog niet duidelijk. U weet uit mijn vorige columns: ik moet niets, dus ik neem de vrijheid het gevecht neutraal gade te slaan.

We gaan naar onze Oosterburen voor een blik op de DAX. Alle grafieken zijn vandaag intraday.

Laat u niet intimideren door de vele pijltjes en wijsvingertjes. Ik zal ze bij een volgende analyse zelfs verwijderen. Het meest belangrijke op de grafiek van de DAX is het meest rechtse stijgende trendkanaaltje. Binnen dit trendkanaaltje is de koers opwaarts door de rode horizontale weerstandslijn gebroken. Het ziet er goed uit en ook de RSI onder de grafiek doet vrolijk en goed mee. Dit kan (per saldo) hoger. Let op, ik sluit een test van de rode lijn niet uit.

Van links naar rechts kijkend ziet de grafiek van de Dow Jones er prima uit. De trend is stijgend. Zonder een party pooper te willen zijn ga ik toch even wat kleine puntjes melden:

1. de RSI is onder een stijgend (rood) trendlijntje gedoken
2. daarna zakte de koers door het (niet zo balangrijke) oranje trendlijntje.

Ga er vannacht a.u.b. niet van wakker liggen, het zijn twee zachtje belletjes rond de top.

Het rode dalende trendkanaal is denk ik het eerste wat opvalt bij iemand die een blik op de grafiek werpt. We zien vervolgens dat de koers daar begin oktober uitviel.

Nu zien we helemaal rechts op de grafiek de volgende verzwakking, de koers is door het geenszins belangrijke oranje steuntje gezakt. Die oranje lijn is niet belangrijk omdat het enige referentiepunt het bodempje van oktober was. De koers lijkt nu op weg naar de groene steunlijn. Is die dan belangrijk, moeten we daar een belangrijke steun verwachten die de koers gaat opvangen? Heel kort: nee, want het is niets meer en niets minder dan één moment uit maart 2020. Eén dag, één moment werd dat niveau in maart 2020 opgezocht. Het stelt dus helemaal niet voor. Pas dus op voor een verdere daling.

Is er niets positiefs te melden? Jawel, waarschijnlijk wel, het kan namelijk zo zijn dat er bij een volgende bodem een positieve divergentie wordt neergezet. Wat ik er dan op durf in te zetten, op een stijgend Fagron? Precies nul euro, of als ik de munteenheid van het land waar ik nu ben pak, geen enkele Real.

Ik keer weer terug naar Amerika om de Nasdaq te bekijken. Hogere bodems, hogere toppen, stijgend, alles wijst omhoog. Of toch niet?

Maakt u zich geen zorgen, het ziet er echt niet slecht uit, maar ik zie wel een aantal dingetjes die ik even op ga schrijven:

1. de index staat onder de oranje lijn
2. de koers staat onder het paarse lijntje
3. de koers zal het rode horizontale lijntje moeten uitnemen.

Niet wereldschokkend, maar het zijn ook weer drie kleine belletjes, amper hoorbaar, maar toch. Zit u long, blijf dan gewoon zitten en kijk heel goed naar uw stop.

De AEX ziet er prima uit en toch weet u uit eerdere columns dat ik niet helemaal weet wat ik ermee aan moet. Alle scepsis laten varen en de vlag uitsteken? Sorry, het lukt me nog steeds niet.

Kort door de bocht: zit u long blijf dan vooral zitten en kijk weer extra goed waar uw stop komt. Ik zit neutraal en moet niets, in doubt stay out.

===== = = = = =
Als het goed is heb ik alle verzoeken van de afgelopen periode in de columns voorbij laten komen. Denkt u daar anders over, laat het me dan even weten. En als u gewoon uw favoriet wilt aanvragen, of uw pain in the ... uit uw portefeuille, laat maar komen!!!
===== = = = = =

Hierboven ziet u een kort stukje koershistorie van BESI. De opwaartse doorbraak van de groene horizontale lijn ziet er goed uit en dat smaakt naar meer! De RSI doet prima mee en ik zie niet veel wat het feestje kan bederven. Natuurlijk, de koers zou wat naar beneden kunnen om de groene steun (oude weerstand) te testen, maar dat is dan ook het enige.

Blijf bij een positie vooral zitten en bedenk slechts waar uw stop gaat komen. Wilt u een trade (long) aangaan, wacht dan op een eventuele test van de groene lijn.

Dit is een mooie afsluiter, ik "zie" u ergens in het weekend.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

18 november 2021, 17:40

Graag eens vervolg van Alibaba, Baidu en Alfen. Welke zou een bodem kunnen zijn bij de twee eerste ( geen te beste KW cijfers) en staat alfen er technisch beter voor ?
Weerom bedankt.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.