...

TA Nasdaq, Dow, S&P, ING, AEX, DAX en Bel-20

22 september 2022, 08:29 | Marcel Bronner | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Maar liefst zeven grafieken in de column van vandaag. We hebben geen tijd te verliezen, vandaar dat we direct uit de startblokken schieten.


Bel-20 op verzoek van lezeres lda:

Naar het "grote" plaatje kijkend ziet het er niet best uit, u weet wel: lagere toppen en lagere bodems.

Eigenlijk is het enige dat spannend is hetgeen er rechts op de grafiek gebeurt. Gaat de koers neerwaarts door de onderkant van het rode blokje en wordt er zo de volgende lagere top en bodem neergezet? Of ziet de markt de onderzijde van het rode blokje als een niveau om in te stappen? Dat laatste zou mij redelijk verrassen. Heeft u al bepaald waar uw stop komt?

DAX op verzoek van lezeres lda:

Intraday kwam de koers gisteren onder de groene stijgende trendlijn en leek de DAX rijp voor de rit naar de blauwe horizontale steun. Toch wisten kopers bij het slot de koers er weer boven te tillen. Desondanks ziet het er niet echt best uit. Ik kijk dan ook met een schuin oog naar wat er gisteren bij de Amerikaanse indices gebeurde...

Dow Jones:

Naast heel veel andere dingen zie ik twee belangrijke ontwikkelingen bij de Dow. De koers beweegt binnen het dalende trendkanaal en de candle van gisteren.

Binnen het dalende trendkanaal lijkt de koers op weg naar de blauwachtige horizontale steunlijn.

Bij de candle van gisteren rolden verkopers over elkaar heen. Allemaal door dezelfde uitgang. Zit u short blijft u dan zitten. kijk alleen even waar u uw stop legt.

S&P 500:

Bij de pijltjes zien we de H&S. Het koersdoel is na de doorbraak van de neklijn al lang en breed gehaald.

De koers lijkt nu binnen het dalende trendkanaal op weg naar de groene horizontale steun. Er zou best een tegenreactie op de fikse daling van gisteren kunnen komen, maar per saldo zie ik de S&P dalen naar de steunlijn.

Nasdaq:

Als u naar het "grote" plaatje kijkt mag u van mij zelf invullen wat de trend is.

Ook hier een H&S waarvan de target is gehaald, kijk daarvoor waar de rode pijl naar wijst. Gisteren had ook de Nasdaq een bad day at the office.

Ik zie het ervan komen dat de blauwe steunlijnen aan een test onderworpen gaan worden...

ING:

Dit is een leuke grafiek. Waarom? Wel, de koers is onlangs opwaarts door de groene horizontale lijn gegaan, In de periode daarvoor deed deze dienst als weerstand. De koers ging daarna omhoog en stootte vervolgens de kop tegen de onderzijde van het voormalige stijgende trendkanaal. Dat laatste gebeurde overigens al eerder in augustus.

De komende periode wordt het interessant om te zien of de groene lijn zijn werk als steun gaat doen, zie ook de groene pijl, en dat ING naar boven gaat. Of zou de weerstand te zwaar blijken, zie nu de rode pijl, en gaan we een daling inzetten? Ik weet het echt niet. De openingskoers van vandaag geeft straks wellicht al een clou weg.

AEX:

Bovenstaande chart is de enige waar de openingskoers van vandaag al in is verwerkt. U ziet dat waarschijnlijk niet, want die koers is op het kleine groene horizontale lijntje. Dit is een klein steuntje in de grafiek.

Dat kleine groene lijntje móet het gaan houden om een val richting de onderzijde van het rode blokje te voorkomen...

Ik zie u ergens in het weekend weer.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

24 september 2022, 15:27

Nu nog short gaan op de aex ?

(0)
22 september 2022, 10:25

Wel bedankt, Marcel.
Indices zijn altijd welkom!

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.