...

TA S&P500, DAX, AEX, Philips en Snap

13 januari 2022, 10:00 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

In deze column vindt u vijf items en zes grafieken. Als u wilt weten hoe dat nu weer zit dan stel ik voor dat u snel de column induikt. Er komen drie indices voorbij en twee aandelen. Ik ga o.a. in op Philips en we zullen zien dat het kan verkeren. Laten we de grafieken maar een voor een gaan bekijken.Het is vandaag de dag van lezeres Eveline50? Zij vroeg 3 grafieken aan en ze krijgt er vier! De eerste is de S&P500.

We zien nog het verlengde van een stijgend trendkanaal waar deze index een tijd in heeft gezeten. We zien ook duidelijk dat de S&P 500 daaruit is gevallen. Met wat fantasie kan je een stijgend trendkanaal onder het rode trendkanaal waarnemen. De onderkant, de groene stijgende trendlijn, staat er al.

Boven die stijgende trendlijn staan hogere bodems en hogere toppen. Ik plaats de kanttekening dat de top van begin dit jaar niet werd bevestigd door de RSI. We hebben dus een belletje gehoord. Zolang het bij dat ene belletje blijft is er niets aan de hand. We mogen per saldo nog steeds omhoog kijken.

DAX op verzoek van lezeres Eveline50?


Dit is een intraday grafiek. De blauwe horizontale steunlijn is een belangrijke en ook de paarse horizontale lijn mogen we als een steun aanwijzen. Die laatste is momenteel actueler daar hij dichterbij de koers ligt.

Vanaf de bodem in december zien we een stijging die best wel indrukwekkend genoemd mag worden. Echter, u weet dat aan het mooie een eind komt, zo ook aan deze stijging. De DAX stootte de kop tegen de rode lijn, ook een horizontale. De daaropvolgende daling kwam tot stilstand op de paarse lijn. Of beter, daar net onder.

De vraag is nu of het proces van hogere bodems en hogere toppen doorgaat of dat we door de paarse lijn gaan vallen en een lagere top en lagere bodem neerzetten. Bij een long positie zou ik blijven zitten en heel goed mijn stop proberen te plaatsen.

Philips:

Lees eerst eens op uw gemak terug wat ik schreef over Philips in de column van afgelopen dinsdag.

U weet nu dat ik ook maar een brood etende technisch analist ben, want er gebeurde even iets onverwachts. Philips deed een kleine waarschuwing uitgaan en u ziet de gevolgen op de grafiek. Nog maar weer eens een bevestiging dat u als belegger/ trader nooit echt rustig kan slapen. U moet altijd alert blijven.

De groene lijn is nu een steun en de blauwe een weerstand.

AEX:

Ten opzichte van de slotkoers van gisteren is de intraday koers van de AEX hoger. Gisteren en ook vandaag probeerde de koers de gap in te komen, zie het rode kadertje. De weerstand is te groot, het lukt nog niet er echt in terug te keren. Het zal dus heel interessant worden wat de AEX gaat doen en de slotkoers van vandaag gaat al weer wat meer informatie prijsgeven.

Pas dus nog even op met de AEX, want een daling is niet ondenkbeeldig. Spannend!

Snap op verzoek van lezeres Eveline50?

Bij mijn weten heb ik Snap nog nooit bekeken, volgens mij had ik er nog nooit van gehoord. Ik was dus even benieuwd naar de weekgrafiek, het langere termijn plaatje. Wel, dat ziet u hierboven. Een aandeel dat leuk is gestegen, maar nu ook flink heeft ingeleverd. Met name een week in oktober 2020 was niet al te best, zie de rode candle die in één klap met de uptrend brak. Met het "grote" plaatje in het achterhoofd gaan we nu naar de daggrafiek.

Op die daggrafiek zien we nu dat de val van oktober een gap was. Wat er de reden van is interesseert me niet echt, ik ga het ook niet opzoeken, ik ben een (luie) technisch analist. Als u het wel wilt weten google dan maar, ik wacht wel even met verder schrijven!

Ik vind het veel belangrijker dat Snap nu in een dalend trendkanaal zit, met lagere toppen en lagere bodems. Ik heb vaak genoeg geschreven dat dat niet het moment is om in een dergelijk aandeel te zitten. Als u het goed weet te timen dan kunt u best van een herstelletje profiteren, maar realiseert u zich dan altijd dat u bezig bent met tegen de wind in p.ss.en. Dat kan goed gaan, maar....

De koers is gisteren onder de rode horizontale weerstand gesloten. Het is interessant waar de koers straks op gaat openen en wat de koers gedurende de rest van de dag gaat doen.

Ik zie u weer in het weekend. Vraag gerust uw favoriet aan hieronder bij de reacties.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

3 comments

16 januari 2022, 10:37

Beste Marcel,

Kun je een blik werpen op brent olie?

(0)
14 januari 2022, 14:17

Beste Marcel, laat ik wat bescheidener zijn, een verzoekje maar: Adyen.

(0)
13 januari 2022, 17:27

Drie verzoekjes. Boskalis, IMCD en goud. Bedankt.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.