...

TA: Sterke opwaartse reactie beurzen na nachtelijke dwaling

8 maart 2018, 08:21 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (2)

Op de nacht van dins­dag naar woens­dag zak­ten de mark­ten behoor­lijk als reac­tie op het ontslag van de heer Cohn, de belan­grijk­ste economis­che adviseur van Trump. Reden voor zijn ingeleverde con­tract was de vrees voor een han­del­soor­log die kan wor­den veroorza­akt door het ophogen van Amerikaanse tarieven. De futures zak­ten hard weg, de Dow Jones moest voor­beurs een ver­lies van 450 pun­ten toes­taan, de AEX viel voor­beurs dik 5 pun­ten terug en zelfs de sterke Nas­daq moest maar lief­st 110 pun­ten inlev­eren tij­dens de voor­beurs han­del. Een boel paniek op de mark­ten dus s nachts maar richt­ing de open­ing van de mark­ten zagen we de boel al redelijk her­stellen wat uitein­delijk lei­d­de tot een mooi her­s­tel waar­bij de som­mige indices aan het einde van de dag zelfs keurig in de plus sloten.

Zo zagen we de AEX met 2,5 plus­punt weer eens boven de 530 pun­ten sluiten ter­wi­jl de Duitse DAX index zelfs 1% hoger wist te sluiten met 130 plus­pun­ten. Al met al een zeer mooie dag dus voor de Europese indices die langza­am maar zek­er weer mooi her­s­tel tonen en het nu per sal­do ook iet­sjes beter doen dan de Amerika­nen. Logisch ook, en dit gaf ik gis­teren in mijn voor­beurs TA ook al aan, aangezien de mark­ten hier nog wat goed hebben te mak­en in vergelijk­ing met de VS. Daar noteren de beurzen inmid­dels weer erg hoog en zagen we gis­teren opnieuw dat de Nas­daq bij­zon­der sterk was. Een plus van 25 pun­ten was genoeg om de Nas­daq richt­ing de 7.400 pun­ten te tillen en daarmee komt de index steeds dichter bij de All Time High van 7.505 pun­ten.

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 


Europa
Zoals gezegd hebben we gis­teren een erg mooie ver­schuiv­ing van de gelden gezien op de beurzen naar aan­lei­d­ing van spec­u­latie, onrust en toch ook wel onvrede over de Amerikaanse ontwik­kelin­gen aan­gaande de vri­je han­del”. De belem­merin­gen van Trump op staal en alu­mini­um kun­nen de Amerikaanse economie schaden. Wan­neer men bang is voor de gevol­gen van deze maa­tregel een gere­specteerd econoom als Cohn zijn naam niet aan wenst te verbinden aan deze maa­trege­len uit angst voor mogelijke gevol­gen is de schrikre­ac­tie voor dege­nen die al twi­jfelden natu­urlijk erg groot en dat veroorza­ak­te dan ook de grote verkoop­druk. Wat ik gis­teren ook schreef en waar ik bij bli­jf is het feit dat ik van mening ben dat een negatieve reac­tie op dit besluit meer voel­baar zal moeten zijn in de VS dan elders in de wereld.
De VS werpt immers tarieven op voor de rest van de wereld om region­aal dumpen van Chi­na te voorkomen, een rare wend­ing waar­bij andere regio’s zoals bijvoor­beeld Europa ook zal gaan rea­geren met pro­tec­tion­is­tis­che maa­trege­len ten aanzien van de VS.

De matige start van de beurzen gis­teren kwam dus gis­teren voor­namelijk door de han­delsperike­len. Naar­mate de dag vorderde was er echter weer reden voor wat lucht in Europa, de Euro begon namelijk te sta­bilis­eren na 4 sessies met mooie win­sten en deze lijkt nu te top­pen en wat te gaan inlev­eren. Aan de andere kant zagen we gedurende de dag gis­teren mooie Macro-Economis­che data bin­nen­drup­pe­len die de beleg­ger er weer even aan deed herin­neren hoe goed de economis­che sit­u­atie op het moment nou eigen­lijk is en dat over­schaduwde deels de maa­trege­len van Trump. De werkgele­gen­heid in Ameri­ka nam weer fors toe, de over­pro­duc­tie op olie lijkt iets afgenomen, arbeid in de VS wordt wat duur­der (inflatie), het BBP van de EU groei­de con­form verwacht­ing ter­wi­jl het GDP in Japan zelfs met 0,4% groei­de waar 0,2% werd verwacht. Daar kwa­men van­nacht nog Chi­nese han­delsci­jfers bij en daar zijn de exporten weer gigan­tisch toegenomen wat wederom een teken is van sterke economis­che con­di­ties over de hele wereld.

Zodoende bli­jven de mark­ten rede­nen houden om posi­tief te bli­jven en om kalm te schake­len naar hogere top­pen. De AEX brak gis­teren met de 530 pun­ten en daarmee komt het gemar­keerde koers­ge­bied op de dag­grafiek rond de 535 pun­ten steeds dichter­bij. Dit koers­ge­bied heb ik natu­urlijk niet zomaar gemar­keerd, ik geloof dat hier een belan­grijke test voor de AEX wacht. Een noter­ing boven de 535 pun­ten betekent namelijk twee din­gen: enerz­i­jds wordt er een GAP ges­loten waarmee we een BULL­ISH set-up zien, daar­naast zal men hier­mee boven het 200-MA komen en een slot hier­boven is eigen­lijk een koopsig­naal waar u niet zolang over hoeft na te denken.

Voor de DAX wacht er op de grafiek nu ook een GAP aan de boven­z­i­jde wat nog zal moeten wor­den gedicht. De DAX zal proberen rond de 12.417 pun­ten te bewe­gen waar­na ook de 12.500 weer­stand direct weer in beeld zal komen. Hier moet de DAX boven weten te komen om uitein­delijk ook het 200-MA aan een test te onder­w­er­pen. Deze wacht rond de 12.722 pun­ten en bli­jft voor­lop­ig nog erg ver uit de buurt voor de DAX. Zodoende kijk ik nu eerst even naar de AEX en de CAC40 waar de grafieken iets meer per­spec­tief bieden in Europa.

Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Wall Street
In Ameri­ka zien we dus erg rom­melige koersver­lopen en dat maakt de han­del lastig. Instap­mo­menten zijn moeil­ijk te bepalen aangezien de grote koerss­chom­melin­gen zor­gen voor grote fluc­tu­aties in waarde. Hier­mee is het nor­male han­del­s­plan eigen­lijk niet uit te voeren en zal u moeten kijken naar kleinere posi­ties, kleinere hef­bomen en min­der aan­tallen om de down­side waaraan u wordt bloot­gesteld te verkleinen. Deze mark­ten zijn namelijk dodelijk wan­neer u met te strakke stop-loss­es werkt en dus zal u op een andere manier uw ver­liezen moeten afdekken en wel met lagere hef­bomen en min­der aan­tallen. Indi­en u wel met strakke stops werkt zult u vaak, ook al zit u in de goede richt­ing, nog op dag­ba­sis wor­den uit­gestopt omdat er bin­nen een paar tics behoor­lijke ver­schillen kun­nen ontstaan.

Qua grafieken bli­jft de Nas­daq voorop lopen. De Amerikaanse beleg­ger bli­jft momenteel de groot­ste stroom van het beschik­bare kap­i­taal naar tech­fond­sen bren­gen en de Nas­daq doet zodoende goede zak­en. Met een plus van bij­na 30 pun­ten gis­teren noteert men inmid­dels weer rond de 7.400 pun­ten en dus komt de ATH van 7.505 steeds dichter in beeld. Een bij­zon­dere ontwik­kel­ing aangezien men exact 1 maand gele­den nog een mini-crash” achter de rug had en uit­bodemde rond de 6.630 pun­ten. Daarmee had de Nas­daq bin­nen enkele sessies bij­na 12% aan koer­swaarde weggegeven maar van die 12% is nog maar 1,5% aan ver­lies over en dus doet de Nas­daq dit ontzettend knap. De ral­ly van de afgelopen maand is dan ook net zo imposant te noe­men als de felle cor­rec­tie en geeft aan dat de mark­ten de waarschuwing hebben gezien, hebben begrepen en hebben ver­w­erkt maar dat men nog steeds over­tu­igd is van de opwaartse kansen van de aan­de­len­mark­ten en met de groeiende economie en het uit­bli­jven van een han­del­soor­log kun­nen de mark­ten nog een stuk­je verder omhoog in 2018

Dai­ly Dow Jones:Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.