...

TA uit mijn "gevangenis"

23 maart 2021, 11:22 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (1)

Ik ga proberen een aantal lezers tevreden te stellen met verzoeknummers. Onder bij de reacties kunt u altijd een verzoek indienen en dan maar kijken of uw item in de analyses terug komt haha. Daarnaast kijk ik naar de AEX.


De columns komen nog steeds uit Brazilië, uit mijn gevangenis, omdat de media ons wil laten geloven dat het hier zo erg is. Dat deed de regering besluiten vluchten vanuit Zuid-Amerika niet toe te laten in Nederland. Tot minimaal 1 april (en dit is geen grap!) en iedereen voelt op zijn klompen aan dat die termijn verlengd gaat worden. Cruyff zei al dat elk nadeel zijn voordeel heb, dus maak ik er maar het beste van. Ik zou 23 februari vliegen en inmiddels zijn we een maand verder. We gaan door met de eerste analyse en dat is meteen die van de AEX.

Ja, wel, hum...hoofd-schouder of niet? Als het er een gaat worden dan zal het er een worden met een rare rechterschouder. U ziet rechts op de grafiek dat de AEX al een aantal weken per saldo zijwaarts beweegt. Ik heb de beweging gevangen binnen het kadertje.

Als de koers op zeer korte termijn zou gaan dalen, dan moeten we m.i. toch kijken naar een hoofd-schouder en bij het eventueel neerwaarts doorbreken van de neklijn met de gevolgen daarvan. Zover is het echter nog niet en wellicht weet de index aan de bovenkant van het kadertje uit te breken en al snel het niveau van het hoofd opwaarts uit te nemen. Dan is het exit H&S.

Dan gaan we naar het eerste aandeel op verzoek van een lezer: Barrick Gold.

Dit verzoek komt van lezer reteip. Ongeveer 80% van dit gedeelte van de koershistorie laat een daling zien, een dalende trend. Met name onder de groene dalende trendlijn ziet u lagere toppen en lagere bodems.

Maar nu gaan we rechts op de grafiek kijken. We zien daar boven het blauwe trendlijntje een opgaande beweging. Die beweging heeft inmiddels zo goed als geruisloos de eerder genoemde dalende trendlijn opwaarts uitgenomen. Wel, één zwaluw maakt nog geen zomer, maar het moet toch ergens beginnen, niet?

Bij een eventuele verdere stijging (eerst zien) zou Barrick Gold bij een belangrijke weerstand uitkomen: de donkergroene horizontale weerstand op Usd 22,05. Zou het zo mogen zijn dat de koers door Usd 22,05 weet te breken, dan gaan er waarschijnlijk mooie tijden aanbreken voor diegenen die Barrick Gold in portefeuille hebben.

+++++ + + + + +

Aan lezer Move heb ik de vraag of u een maandgrafiek geanalyseerd wilt zien? Zo ja, welke heeft uw voorkeur?

Aan lezeres Helena, welk aandeel of welke index uit China wilt u terug zien komen in de columns?

+++++ + + + + +

Punterje verzocht mij eens naar de 10-jaars rente in de VS te kijken. Het deed mij direct terugdenken aan vroeger, toen ik de Nederlandse 10-jaars rente regelmatig terug liet komen in de analyses! Dus lezers Puntertje en dmantione, hier komen de maand- en weekgrafieken:

Niet gehinderd door enige kennis van technische analyse zal vrijwel iedereen een dalende trend in bovenstaande maandgrafiek herkennen. Binnen die dalende trend gebeuren er nu wel een aantal dingen die nader onderzoek vereisen en daarvoor neem ik u mee naar de weekgrafiek.

Vanaf ongeveer maart 2020 zien we de rente niet zo hard meer dalen en zelfs uitbodemen. Vanaf september/ oktober 2020 zien we de rente licht opwaarts krullen hetgeen leidde tot het opwaarts uitnemen van de groene dalende trendlijn.

Een volgend punt wat aandacht verdient is dat er inmiddels ook een weerstandje opwaarts is uitgenomen, zie de blauwe stippellijn op 1,41. Daar moet ik bij opmerken dat dat niet echt aarzelend ging, het is een redelijk overtuigende uitbraak. Dat laatste wil niet zeggen dat we niet kunnen zakken naar die blauwe lijn om dat niveau te testen, nu niet als weerstand maar als steun. Over links of over rechts, ik zou serieus rekening houden met een rit naar 1,91. Al dan niet met throw back.

Als laatste grafiek nog een verzoek van lezer reteip: Lithium Americas.

Deze daggrafiek met redelijk weinig koershistorie laat een volatiel koersverloop zien. Leuk! Om een voorbeeldje te geven: op 19 januari dit jaar tikte LAC Usd 28,75 aan om zichzelf op 5 maart terug te vinden op Usd 13,20. Weet iemand dit goed te timen dan valt er aardig wat te verdienen.

Wat nu? Wel, als eerste wil ik wijzen op de rode dalende trendlijn met daaronder lagere toppen en lagere bodems. De trend is op dit moment dus dalend. Het zou zo kunnen zijn dat dat gaat veranderen, maar het is nog pril, er is nog geen hogere top neergezet. Kijkt u eens even wat er boven het groene stijgende trendlijntje gebeurt. Zou dan het begin zijn van...

Of de bulls of de bears sterker zijn, dat gaan we zeer binnenkort zien. De bears zijn voorlopig sterker als het groene trendlijntje zou sneuvelen. De bulls worden de bovenliggende partij als de rode trendlijn zou sneuvelen. Binnen 1 tot 2 beursdagen heeft u iets meer duidelijkheid.

Ik zie de cipier al weer aankomen om mijn celdeur te sluiten. Ik wens u een fijne dinsdag en wellicht tot donderdag!

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

23 maart 2021, 22:16

Het is dus waarschijnlijker dat de rente verder gaat stijgen dan dalen en dat zet druk op de beurs. Dus dalende beurzen? Normaal zou dat de conclusie zijn, maar ik denk dat er een kanttekening bij geplaatst moet worden: De geschiedenis herhaalt zich, maar iedere keer anders. Het zijn vooral professionele beleggers die in staatspapier duiken. De beurzen evenwel staan hoog dankzij de kleine beleggers, de Robin Hoods. Ik heb zo het idee dat de Robin Hoods niet massaal in staatspapier gaan vluchten. Hmmmm.....

(0)
23 maart 2021, 17:33

Verkoop ik nu JPMorgan Greater China Fund om mijn winst veilig te stellen?

Bedankt voor de vele grafieken. Gelukkig heb je een nuttige bezigheid. Het zou vroeger niet waar geweest zijn.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.