...

TA....verliefd......

25 augustus 2020, 08:12 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (2)

Herkent u dat? Ver­liefd zijn? Ver­liefd op een aan­deel dat u heeft gekocht? U koopt een aan­deel en u kri­jgt er een band mee. Er wordt posi­tief over geschreven en de koers gaat omhoog, pri­ma keuze van u en u geeft uzelf een schoud­erk­lop­je. U leest iets min­der posi­tiefs (of zelfs negatiefs) over het aan­deel, maar in uw bovenkamer inter­pre­teert u het als positief. 


Dan gaat het aan­deel omlaag. Als u al een stop loss of prof­it stop had dan bli­jft u zit­ten en denkt dat de koers wel weer terug komt, maar het aan­deel daalt verder. Een typ­isch geval van dat u een band heeft opge­bouwd met het aan­deel, u bent verliefd!

Twee onder­w­er­pen waar boekenkas­ten over vol zijn geschreven:

1. de emo­tionele band met een aankoop/​aandeel/​posi­tie (de ver­liefd­heid) en

2. de prof­it stop of stop loss.

Num­mer 1 kunt u mis­sen als kiespi­jn, num­mer 2 zou u m.i. alti­jd (strak en con­se­quent) moeten toepassen! Maar de ervar­ing leert dat num­mer 1 (ver­liefd­heid) alti­jd toes­laat en dat we num­mer 2, áls de beleg­ger deze al gebruikt, vaak ver­geten of er flex­i­bel mee omgaan.

Nou, een lang ver­haal. Of miss­chien toch een superko­rte samen­vat­ting van alle boeken over bei­de onderwerpen!?

Met boven­staande wil ik slechts één ding zeggen: De markt heeft ALTI­JD gelijk!”. Niet u, zek­er ik niet en zelfs een Guru niet, alleen de markt! By the way, kent u toch een guru die alti­jd gelijk heeft, breng hem/​haar/​het dan in con­tact met mij en ik beloof u een aan­breng­premie!!! Tot die tijd is het raadza­am een trade alti­jd te lat­en vergezellen van een stop loss en als de trade in de gewen­ste richt­ing gaat een prof­it stop. Ik kan nog uren doorschri­jven over bei­de onder­w­er­pen, dagen, weken, maar de bood­schap is open mind­ed te zijn en uw oor­spronke­lijke mening aan te kun­nen passen.

Wel, genoeg over deze onder­w­er­pen, we gaan een aan­tal grafieken bek­ijken die met boven­staande te mak­en hebben en ik begin bij de AEX.

De index gaf verkoopsig­nalen af en miss­chien ging u short. De AEX zak­te door de oran­je lijn en begon bin­nen het dal­ende trend­kanaalt­je lagere top­pen en lagere bodems neer te zetten. Kijk nu echter wat er (gis­teren) boven de groene pijl gebeurde. De AEX brak opwaarts door een dal­end (blauw) trendli­jn­t­je. En miss­chien gaat er een hoger bodem­p­je gevol­gd door een hoger top­je neergezet wor­den. Weet ik dat zek­er? Née, absolu­ut niet! Maar indi­en u short zit is dit wel iets om scherp in de gat­en te houden. Be open mind­ed want de markt heeft alti­jd gelijk!

We gaan naar DSM kijken:

DSM zak­te uit het schit­terende sti­j­gende trend­kanaal, bleef er aan de onderkant aan plakken, stootte de neus aan de donker­groene hor­i­zon­tale weer­stand­sli­jn en leek weg te gaan zakken. Kijk nu naar gis­teren (dins­dag): DSM knok­te zich terug bin­nen het sti­j­gende trend­kanaal en knalde daarmee door de hor­i­zon­tale weer­stand­sli­jn! Mocht er iemand short hebben gezeten, vergeet de ver­liefd­heid want dit is wellicht het moment om (dubbel) te draaien!

Wat laat Pro­sus zien?

Op basis van o.a. de dubbele top schreef ik in een eerdere col­umn dat Pro­sus wel eens euro 76,40 als tar­get kon hebben. De ver­liefd­heid met een short posi­tie kan toes­laan en men bli­jft wacht­en op euro 76,40. Dat gaat waarschi­jn­lijk niet meer gebeuren. Pro­sus door­brak gis­teren (maandag) de blauwe dal­ende trendli­jn en dat is best posi­tief te noe­men. Overi­gens, alle in deze col­umn gebruik­te grafieken zijn tot en met het slot van gis­teren, 24 augus­tus 2020. Bli­jf dus niet wacht­en op euro 76,40 want ook hier lijkt de markt (en die heeft alti­jd gelijk!) sig­nalen af te geven dat Pro­sus naar boven wil. Detail: op 20 augus­tus tik­te het aan­deel intra­day euro 76,68 aan…

Als laat­ste voor van­daag een blik op Unilever.

+++++ + + + + +

Bij de col­umn van zater­dag staat een reac­tie van poly­glot met een ver­wi­jz­ing naar mogelijke voorken­nis, in dit geval bij Gala­pa­gos. Zon­der spec­i­fiek op voor­beelden in te gaan kan ik in het alge­meen en met het jaren­lang analy­seren van grafieken schri­jven: ja, er was, is en er zal voorken­nis zijn. Kan en wil ik het bewi­jzen? Née, daar voel ik me niet toe geroepen, dat laat ik aan de instanties over dat te onderzoeken.

By the way, bedankt voor het compliment. 

+++++ + + + + +

Unilever laat een mooie grafiek zien. Bin­nen het sti­j­gende trend­kanaal brak Unilever door de blauwe dal­ende trendli­jn. Gis­teren werd ook de licht­groene dal­ende trendli­jn opwaarts uitgenomen, zie de oran­je pijl. De seinen staan op groen bij Unilever.

Ik wens een hele pret­tige dinsdag!

Tech­nisch anal­ist voor US Mar­kets

Mar­cel Bron­ner is zelf­s­tandig tech­nisch analist. 

Hij benadert de markt op basis van tech­nis­che analyse. Zijn analy­ses zijn geen beleg­gingsad­vies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analy­ses gebruiken als één van de vele com­po­nen­ten om uw besliss­ing op te baseren. Hij heeft geen posi­tie in de indi­vidu­ele aan­de­len die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

25 augustus 2020, 10:02

Dit artikel staat bol van de beurswijsheden. Een aanrader voor iedereen :-)

(1)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.