...

TA Waarschuwing !! ??

21 september 2021, 14:17 | Marcel Bronner | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Met deze grote koersbewegingen had ik een stortvloed van verzoeken verwacht. Wat schertst mijn verbazing, geen enkel verzoek! Dat is mooi, want dan kan ik zelf enkele grafieken uitzoeken. Ik heb gekozen voor zes indices en slechts een aandeel. Ik twijfel namelijk of ik een waarschuwing moet gaan afgeven en dat kan ik het beste doen aan de hand van indices.


Laten we maar van start gaan en onderaan de column beslis ik dan of ik een stevige waarschuwing ga afgeven of dat het een storm in een glas water is. De eerste grafiek is die van de AEX.

In het weekend beschreef ik de opvallende candle van afgelopen vrijdag al. We hebben er twee belletjes bijgekregen. Kent u de adviseur die u vertelt dat er op de top geen belletjes gaan? Hij/ zij/ het (oh, je moet zo oppassen wat je schrijft tegenwoordig!!!) heeft gelijk, Ze gaan niet precies op de top en meestal zijn het er in plaats van slechts één meerdere!

De belletjes bij de AEX:

1. de reeds eerder beschreven negatieve divergentie

2. de val uit het stijgende trendkanaal (vrijdag)

3. de daling i.c.m. de gap, zie maandag (deze zal ik als 1 i.p.v. 2 rekenen).

Zodoende hebben we al drie belletjes gehoord. Het vierde belletje kan vandaag afgaan. Hoezo zult u zich afvragen, er staat toch een hele mooie stijging? Wel, ten eerste is het intraday, dus moeten we het slot even afwachten. Ten tweede is het tot nu toe niets meer en niets minder dan het sluiten van de gap, zie het rode wijsvingertje.

Zonder ook maar enige vorm van paniek te willen zaaien raad ik u aan met onmiddellijke ingang eens goed naar het niveau van al uw stops te kijken.

Ik ga naar onze Oosterburen.

Negatieve divergentie bij de RSI, lagere toppen en lagere bodems, de uiterst zwakke candle van vrijdag, de gap, het tot nu toe niet eens in staat zijn de gap te sluiten. Hoort u de belletjes ook? En weer heeft die hierboven beschreven adviseur gelijk: er gaat geen (1) belletje.

Bij zowel de AEX als de DAX vraag ik me af of dit even een gezond stapje terug is of de aanzet tot een dreun. Ik realiseer me dat het er eigenlijk niet toe doet. De reden ligt in het feit dat u in de afgelopen beursdagen al meerdere signalen heeft gekregen uit uw longpositie te gaan. Een kanttekening is op zijn plaats besef ik me: bent u een lange termijn belegger, dan past blijven zitten in uw strategie, maar dan leest u mijn column waarschijnlijk niet. Toch ga ik lange termijn beleggers vragen uw staat van paraatheid op te hogen.

Onze Zuiderburen:

Op een andere manier weliswaar, maar niet veel beter hè? Ik ga ze opsommen: negatieve divergentie, lagere toppen, de val uit het trendkanaal met een gap (die telt voor twee), de voortzetting onder de feller dalende rode trendlijn van lagere toppen en lagere bodems, de combinatie van de drie candles van vorige week (woensdag, donderdag en vrijdag), de val in de vorm van een gap op maandag. Hoeveel belletjes telt u, ik ben de tel kwijt!

Is er helemaal niets positiefs te vinden dan? Jawel, de candle van vandaag. Hoewel slechts intraday, toch reikt deze tot net boven de blauwe lijn. Ik moet direct opmerken dat het tot nu toe niets meer is dan slechts het sluiten van de gap. Alle hens aan dek, voorkomen is beter dan genezen, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Need I say more?

Het enige aandeel voor vandaag:

Binnen het dalende trendkanaaltje zette Akzo afgelopen vrijdag, net als de hierboven beschreven indices, een hele zwakke candle neer. Maandag werd dat met een val in de vorm van een gap nog even dunnetjes overgedaan. De groene horizontale steunlijn houdt de broek van Akzo op. Ik heb geen idee voor hoelang. Zit u nog in dit aandeel? Besteed u dan even wat tijd aan het niveau van uw stop s.v.p.

De Nasdaq:

Het waarschuwen houdt nog niet op voor vandaag. Hierboven ziet u de grafiek van de Nasdaq met achtereenvolgens een negatieve divergentie, onder de oranje trendlijn een lagere top en een lagere bodem, een gap en een val uit het stijgende trendkanaal. Die laatste twee signalen waren op een en dezelfde dag. Extra zwak.

Ook hier mag uw staat van paraatheid omhoog.

Bij de Dow Jones kan ik tot op moment van schrijven iets milder zijn. Jawel, ook hier is er sprake van een negatieve divergentie, lagere top en lagere bodem en een gap, maar het valt nog mee. Het groene lijntje doet namelijk nog (even?) dienst als steun.

De bretels zijn hier de paarse/ blauwe steunlijn. Dat niveau werd gisteren intraday al even bijna aangetikt. Ik heb nog geen koersgegevens van de opening, maar wees alert op een eventuele doorbraak van die steunlijn. Het technische plaatje zou beduidend verslechteren bij een neerwaartse doorbraak.

U heeft nog een grafiek tegoed en dat is die van de S&P 500.

===== = = = = =

Zeker met deze column kan ik me voorstellen dat u uw favoriet eens door mij onder de loep genomen wilt zien. Gooi alle remmen los en dien uw verzoek in! Ook als u tot nu toe nog nooit een verzoek heeft gedaan!

===== = = = = =

Zoals gezegd de SPX. U ziet hier slechts een gedeelte van een veel langer en schitterend stijgend trendkanaal. Blader terug naar mijn vorige columns en u kunt het wonder met eigen ogen aanschouwen. Maar.....aan alles komt een eind en zo ook aan de koers binnen het kanaal.

U ziet op dit gedeelte van de grafiek dat het de S&P 500 al maanden niet lukt de bovenkant van het kanaal op te zoeken. Ernstig? Nee absoluut niet, maar wel een puzzlestukje. De meer recentere puzzlestukjes (belletjes zo u wilt) zijn de negatieve divergentie, onder de rode dalende trendlijn een lagere top en een lagere bodem, de val uit het stijgende trendkanaal en de gap de dag daarop en, als of dat nog niet genoeg is, het neerwaarts doorbreken van de oranje steunlijn op slot (maandag). Zit er behalve onze lange termijn beleggers nog iemand in de S&P 500?

Conclusie:

Zoals beloofd de eindconclusie na het bespreken van bovenstaande grafieken. Alle grafieken hebben verkoop- op verkoopsignaal gegeven. Is dat reden tot paniek? Nee, want als het goed is hebt u al afscheid genomen met uitzondering van die lange termijn belegger. U kunt nu op uw gemakje gaan kijken wat de toekomst ons gaat brengen. Blijft het hierbij of volgt er een dreun van jewelste? De lange termijn belegger mag de staat van paraatheid aanzienlijk opschroeven.

Tot donderdag!

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

3 comments

21 september 2021, 20:48

eens een blik werpen op de inflation linked bonds van iShares lijkt me actueel. IE00B0M62X26
dank voor goede analyses

(0)
21 september 2021, 19:23

En misschien nog eens Gatos Silver. Bedankt.

(0)
21 september 2021, 19:17

Graag eens Just Eat Takeaway en Prosus. Zit er bij deze laatste een derde keer tikken van de bodem in met dan een bounce omhoog ? Bedankt.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.