...

TA wat doen de (internationale) indices?

24 juni 2021, 07:07 | Marcel Bronner | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (1)

We gaan eens samen kijken wat de indices doen, zowel nationaal als internationaal. Kunnen we verder naar boven of gaat het naar beneden of gaan we saai zijwaarts? We gaan maar liefst zeven grafieken bekijken.


We beginnen bij onze Zuiderburen. Zij werden even overmoedig en verlieten het stijgende trendkanaal aan de bovenzijde. Dat uitstapje (bij de rode pijl) was geen lang leven beschoren en de Bel-20 beweegt nu weer binnen het stijgende trendkanaal.

De blauwe lijn wordt getest en deze doet dienst als steun, zie het blauwe pijltje. Vandaag zou die blauwe steun wel eens aan een uitgebreidere test onderworpen kunnen gaan worden. Ik ga er vooralsnog van uit dat de Bel-20 wel binnen het stijgende trendkanaal blijft.

Ook bij de S&P 500 is er sprake van een stijgend trendkanaal, maar hier zien we de overmoedigheid zoals bij de Bel-20 niet.

We zien een groene lijn waar mee gestoeid wordt. De index is er nog niet over uit of ze daar nu afscheid van wil nemen. Woensdag is de index er zelfs op gesloten, zie de blauwe pijl.

Ik heb een nieuwe lijn getrokken. Dat is de rode lijn over de twee meest recente topjes. Het zou sterk zijn als de S&P 500 daar ook opwaarts doorheen weet te breken. Op moment van schrijven zie ik dat binnenkort wel gebeuren.

Wederom een stijgend trendkanaal en ik kan nu al verklappen dat we bij de andere grafieken nog meer stijgende trendkanalen gaan tegenkomen. Het is wel steeds weer anders, getuige de DAX hierboven.

Deze index noteert nu helemaal onderin het stijgende trendkanaal. De index is op de trendkanaallijn gesloten, zie de oranje pijl. Zonder te beweren dat de DAX nu flink naar beneden gaat moeten we wel even iets voorzichtiger worden. Ik zie het volgende:

1. een DAX onder de rode lijn en

2. onder de blauwe lijn en

3. een mogelijk lager topje.

Een vierde belletje - daar zijn de belletjes weer! - zou klinken als de index uit het trendkanaal valt. Zover is het gelukkig nog niet, maar ik adviseer dit wel even in de gaten te houden!

Weer zo'n stijgend trendkanaal, dit keer bij de Dow Jones. En toch weer verschillend, want de Dow is uit dat trendkanaal gevallen. De tekenen van afzwakking zijn hier:

1. geen hogere top meer (zie de rode horizontale lijn)

2. de beweging onder de rode trendlijn

3. het even verkennen van het gebied onder de blauwe steun en

4. de val uit het stijgende trendkanaal.

U bent nu gewaarschuwd.

Jawel, weer een stijgend trendkanaal, maar ook deze index is daaruit gevallen. Kijk naar mijn vorige (recente) columns wat ik van de AMX vind.

Op moment van schrijven acht ik de kans nog steeds groot dat de blauwe onderbroken (steun)lijn aan een test onderworpen gaat worden.

De Nasdaq. En wat, geen stijgend trendkanaal? Wel, als ik de koershistorie wat langer had weergegeven en wat fantasie had gebruikt had ik een stijgend trendkanaal kunnen tekenen. De oranje lijn was dan de onderzijde van het trendkanaal. Nu we het toch over de oranje lijn hebben, die vind ik bijzonder. Kijk maar eens hoe deze de laatste tijd wordt getest als weerstand. De laatste twee beursdagen ook weer.

Laten we zeker niet vergeten dat de groene horizontale weerstandslijn opwaarts is uitgenomen. Dat is een positieve ontwikkeling. Eigenlijk remt de oranje trendlijn nu mooie verdere stijgingen. Maar ik verwacht dat het per saldo hoger kan.

Ik sluit af met de AEX:

De trouwe lezers weten dat er ook hier sprake is van een stijgend trendkanaal en dat we daar aan de onderzijde zijn uitgevallen.

Bij de groene pijl is de blauwe steunlijn aan een eerste test onderworpen en ik sluit niet uit dat we nogmaals gaan testen. Maar ondanks die mogelijke test blijf ik positief en verwacht ik dat we per saldo omhoog kunnen kijken.

===== = = = = =

Wilt u dat ik uw aandeel technisch analyseer? Laat u dat dan hieronder bij de reacties even weten!

===== = = = = =

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

25 juni 2021, 13:38

start Philips en Unilever?

(0)
24 juni 2021, 14:44

Met dank! graag nog eens Nokia Adyen en Besi

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.