Beursdagboek Daïm Boscart 18 december 2017, 11:36

...

Mooie start in Europa, DAX over dood punt. Shell & UNI remmen stijging AEX

18 december 2017, 11:36 | Daïm Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)




De Europese starten de week van­daag goed en met name de DAX is bezig aan een mooie sessie. De Duitse hoofdin­dex noteert zo’n 1,2% hoger en is daarmee bezig aan een belan­grijke sti­jging. De DAX heeft namelijk de bran­dende 13.200 weer­stand voor­bij gestreefd en benut daarmee een mooi opwaarts poten­tieel tot de All Time High die rond de 13.525 pun­ten wacht. De 13.200 weer­stands­grens was de afgelopen maan­den een doorn in het oog van de BULLS aangezien elke opwaartse beweg­ing werd gekeerd na het aan­tikken of naderen van de 13.200 koer­szone. Momenteel zien we dat deze grens van­mor­gen aan de kant werd gezet met een mooie opwaartse GAP op de grafieken die de DAX direct boven de 13.200 pun­ten wist te zetten, gevol­gd door een sterke groene can­dle zien we de DAX nu richt­ing de 13.300 pun­ten bewe­gen waar de eerstvol­gende weer­stand op de grafiek wacht . Bij een uit­braak boven de weer­stand­sli­jn over de top­pen kan de DAX nog doorstoten tot 13.340 pun­ten, hier wacht de oude GAP van 1 novem­ber toen de DAX een sterke opwaartse beweg­ing startte die uitein­delijk lei­d­de tot de ATH-noter­ing rond de 13.525 pun­ten.

Voor uw beeld heb ik de raakpun­ten en de noterin­gen vlak bij de oude weer­stand omcirkeld zodat u een goed beeld kri­jgt van de belan­gen die speelden rond deze weer­stand.

Hourly DAX:Belast­ing­plan­nen Trump
Reden voor opti­misme op de beurzen waren de nieuw­suitin­gen deze week over de belast­ing­plan­nen van Trump die telkens dichter tot uitvo­er­ing lijken te komen. Dit week­end waren er wederom vorderin­gen in het pro­ces van goed­keur­ing en zodoende lijkt men zich al deze week klaar te kun­nen mak­en voor volledi­ge goed­keur­ing van de plan­nen die waarschi­jn­lijk deze week ter goed­keur­ing aan de beslis­sende par­ti­jen wor­den voorgelegd.

Verder ste­gen de Azi­atis­che mark­ten zoals de Nikkei ook behoor­lijk van­nacht nadat het nieuws van Trump en de sterkere Export van Japan wer­den ver­rek­end op de beurzen.

AEX
Ook de AEX doet goed mee van­daag al wil de Ned­er­landse hoofdin­dex de vorm van de Duitse DAX index nog niet echt vol­gen van­daag. De AEX sti­jgt weliswaar 3,5 punt maar dit is relatief gezien nog maar de helft van wat de DAX laat zien van­daag. Reden hier­voor is de scheef­groei tussen de DAX en de AEX van de afgelopen weken (De AEX was iets sterk­er dan de AEX door een sterk Shell en koersspron­gen van kleinere aan­de­len zoals bijv. Gemal­to) ter­wi­jl we daar­naast zien dat Shell en Unilever van­daag niet meede­len in de feestvreugde.

Voor nu lijkt de AEX zich te focussen op de 553 waar men door zal moeten breken om ver­vol­gens de 555 weer­stand te kun­nen testen. Rond de 555 weer­stand zal de druk omlaag aanzien­lijk toen­e­men aangezien men hier mag verwacht­en dat ook de jaar­top van 557558 pun­ten voel­baar zal zijn Het door­breken van een jaar­top is door­gaans namelijk geen makke­lijke taak maar is nu wel een vereiste voor de AEX om het ein­de­jaars­doel van 564 pun­ten te bereiken. Vooral­snog bli­jf ik achter dit ein­de­jaars­doel staan en dus verwacht ik wellicht deze week nog zek­er 1% sti­jging vanaf de huidi­ge koer­sniveaus.

Uni & Shell spel­brek­ers
Zoals gezegd doen Shell en Unilever niet hele­maal mee van­daag en dit verk­laart het koersver­schil tussen de AEX en de DAX. Unilever noteert momenteel een kleine min ter­wi­jl Shell met een half pro­cent in de min een half punt van de AEX index afpakt. Met name Unilever zit ver­keert de afgelopen weken in een zeer matige vorm en dit zorgt dan ook voor wat negatieve ontwik­kelin­gen op de dag­grafiek. Zo zien we dat koers door zow­el het 50-daags gemid­delde als door het 200-daags gemid­delde is geza­kt. Daar­naast doorkruist het 50-daags gemid­delde nu het 200-daags gemid­delde neer­waarts wat door­gaans een slecht sig­naal is voor de verdere koer­son­twik­kel­ing van het fonds de komende weken. Wel kan men nog hoop put­ten uit de de ste­un­li­jn die onder de oplopende bodems uitkomt rond de 47.75÷48 maar daaron­der ziet hert er slecht uit voor Uni. Bij een door­braak van deze ste­un­li­jn kan men serieus wegza­kken en behoort een koers­dal­ing tot 47 of zelfs 45,5 zek­er tot de mogelijkhe­den.

Dai­ly Unilever:Hourly AEX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.