Beursdagboek Daïm Boscart 12 maart 2018, 18:19

...

Europa omhoog, Wall Street in dubio

12 maart 2018, 18:19 | Daïm Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (5)




Een mooie start van de beur­sweek in Europa waar de mark­ten van­daag toch mooi wis­ten te plussen. De open­ing was veel­belovend en onder aan­lei­d­ing van sterke, groene Wall Street futures klom­men de beurzen langza­am richt­ing het noor­den. Reden voor groene cijfers waren dan ook voor­namelijk de groene US Futs en de Euro die vanaf het begin van de dag wat aan waarde ver­loor. Na het mid­dagu­ur kan­telde de boel echter iets: de Amerikaanse beurzen die er s ocht­ends prachtig voorston­den besloten toch wat aan beur­swaarde in te lev­eren en zo deden de Europese indices dat ook. Al met al sloot de AEX 1,3 punt hoger ter­wi­jl de Duitse DAX index met 71 plus­pun­ten ook een mooie dag kende.

Zodoende is er nog steeds reden tot opti­misme en zien we bijvoor­beeld dat in Europa de CAC40 en de AEX verder weglopen van de 200-MA lij­nen. Daar­naast bouwt de DAX langza­am maar zek­er op tot een test van het 200-daags gemid­delde en de 12.500 pun­ten die daar onder wacht.

We zien in ieder geval dat de inten­ties in Europa goed zijn en dat men min­der aller­gisch” is gewor­den van Amerikaanse fluc­tu­aties zoals die van van­mid­dag bij open­ing. De Europese indices zak­ten wel degelijk maar min­der dan verwacht mag wor­den met een negatieve open­ing van de Dow Jones. Dit is in mijn ogen ook niet meer dan nor­maal waar ik wil bli­jven benadrukken dat Europa nog een boel heeft goed te mak­en ten aanzien van de VS ter­wi­jl ik daar toch meer rede­nen zie voor terughoudend­heid.

Dai­ly DAX:Zwakke Dow Jones — Boe­ing & Cat­ter­pil­lar
De zwak­te van de Dow Jones van­daag mag toch nog steeds te wijten wor­den aan de heer Trump. De indus­tri­als zijn namelijk erg afhanke­lijk van basis­met­al­en als staal en alu­mini­um om hun pro­duc­tie te realis­eren. De groot­ste dri­jvende kracht­en achter de ral­ly van de afgelopen 1,5 jaar van de Dow Jones waren Cater­pil­lar en Boe­ing die gigan­tisch zijn geste­gen en erg duur zijn gewor­den. Ver­liezen van deze fond­sen drukken dan ook erg op de pri­js­ge­wogen index en de dal­ing die we nu zien is dan ook voor­namelijk veroorza­akt voor angst voor hogere pro­duc­tiekosten en dus min­der afzet en omzet van deze bedri­jven. Boe­ing zakt momenteel 2,7% (10 Dol­lar) ter­wi­jl Cater­pil­lar 2,5% zakt (4 Dol­lar).

Aan de andere kant zien we de Nas­daq weer lekker oplopen. De index staat alweer boven de 7.600 grens en daarmee 100 pun­ten boven de oude All Time High van de techin­dex. Hier mogen we verwacht­en dat de index bli­jft sti­j­gen, de fond­sen bin­nen de index zijn namelijk in veel min­dere mate afhanke­lijk voor de han­del­s­plan­net­jes van Trump. Echter moeten we ook hier voorzichtig bli­jven, de oor­logstaal van Trump kan namelijk zor­gen voor reac­ties waar de techin­dus­trie onder kan lei­den. Ik verwacht echter dat han­del­soor­log zal uit­bli­jven, Trump zal bij zin­nen moeten komen en een deal moeten sluiten met de overige lan­den die geen staal hebben gedumpt. Hier­mee geeft hij een dubbel sig­naal af; geen dump­ing en hij komt zijn verkiez­ings­belofte na, iets waar veel mensen van schrikken maar wellicht is dat ergens ook wel te pri­jzen?

Dai­ly Nas­daq:
Met vrien­delijke groet

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.