Beursdagboek Trader Guy 16 mei 2022, 08:26

...

Forse opleving vrijdag, zoeken naar momentum ofwel draaipunt

16 mei 2022, 08:26 | Trader Guy | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (5)

Een nieuwe week met de nodige vragen die op ons afkomen, de afgelopen week was opnieuw zeer volatiel en ik denk niet dat er nu plots rust zal komen op de markten. Om dat te merken moeten we alleen al naar het verloop van de futures kijken afgelopen nacht, weer behoorlijke uitslagen zowel positief als negatief. Zo te zien zal Wall Street met de huidige indicaties iets lager starten maar het is nog lang geen 15.30. Europa dat het heel goed deed vrijdag kan iets lager starten, we moeten het verloop in de gaten houden na de opening en mogelijk kunnen we iets doen met de AEX en de DAX. Er kan ook nog een index op Wall Street bijkomen, eerst de opening afwachten en het momentum bekijken. Verder zien we dat de 10-jaars rente in de VS rond de 2.9% staat, de Brent olie zien we rond de 110 dollar. Nu maar eens bekijken of de Bear weer de overhand krijgt, als dat zo is dan staan we snel weer fors lager. Hoe dan ook, de markten zullen fors blijven bewegen.Update maandag 16 mei:
Wall Street lag er sterk bij vrijdag en dat past binnen het verloop van een grote correctie, dan krijg je dat soort oplevingen tussendoor. Het doet veel beleggers denken dat de daling dan voorbij is maar meestal is dat niet het geval. De avond na dat de FED met de renteverhoging kwam hebben we dat ook gezien, een stevige opleving die dubbel zo hard weer werd verkocht en ervoor zorgde dat we pakwel 2 sessies later al nieuwe bodems hebben gezien. Hou er rekening mee dat zoiets nu ook kan al moeten we rekening houden met mogelijk nog 1 of 2 dagen herstel erbij. Dan moeten we het momentum zien te zoeken om short in te stappen. Vanmorgen zien we al opnieuw wat druk op de indexen via de futures, we bekijken het verloop in de loop van de dag want we moeten niet te vroeg al wat doen. Krijgen we niet de kans om in te stappen met short posities dan wachten we weer af, ik ga zeker niet achter de feiten aanlopen want dat is te risicovol.

Als je in een markt als deze niet voorzichtig blijft dan is de kans op verlies te groot, de volatiliteit kan er dan voor zorgen dat je gedwongen wordt om met verlies uit te stappen. Het is de ervaring met dat soort markten die mij ertoe dwingt om voorzichtig te blijven. In het verleden, en ik loop al een tijdje mee wat betreft het handelen, heb ik te vaak in de val getrapt met de nodige negatieve gevolgen, dat wil ik in deze fase voorkomen en zoals u merkt lukt dat prima. Nogmaals, we missen mogelijk het een en ander maar aan de andere kant blijven we alle risico's op die manier beperken. Er komen wel kansen om wat te doen, is het niet vandaag dan een andere keer.

De laatste keer dat ik met het handelen grote verliezen moest toestaan was met de enorme volatiele periode tijdens de eerst COVID golf in 2020. Ook toen bewogen de markten alle kanten op en werd ik meerdere keren met verlies geconfronteerd. De maanden mei en november 2020 waren dan ook zeer slecht. Dus dat moeten we hoe dan ook niet meer meemaken en dat is de reden dat ik zo rustig blijf nu. Sinds december 2020 pak ik het dus totaal anders aan en zien we sinds toen een zeer goed verloop wat betreft het handelen.

Alles komt dus wel goed, dit jaar verloopt volledig naar wens want elke maand werd positief afgesloten. Dat wil ik zo houden of tenminste dat proberen door te trekken naar het einde van het jaar. Soms is een periode zonder posities ook de juiste keuze, het wachten op een goed momentum blijft belangrijk, we moeten niet ergens zomaar wat gaan doen, als het meezit komt er een momentum om short te gaan later vandaag of morgen (dinsdag) maar dan wel wat hoger dan de slotstanden van afgelopen vrijdag en dicht bij een weerstand.

Over de markt en de oorzaken van de correctie hoef ik het niet te hebben, de feiten weten we nu allemaal wel. Hogere rentes, inflatie, de oorlog en de kans op een recessie later dit jaar. Het meest belangrijke feit nu is dat bij vorige grote dalingen de FED met hulp kwam door opkoop programma's en dat we nu het tegenovergestelde zien met renteverhogingen en een stop van het opkoop programma ofwel de afbouw. Daarom denk ik dat we de bodem nog lang niet hebben gezien, we blijven vooral uitkijken naar een momentum om short te gaan en ik zal de leden op tijd een signaal geven waar dat kan.

De signaaldiensten:
We kijken nog altijd rustig of er zich mogelijkheden voordoen om wat posities op te nemen. Dat kan zowel long als short worden, alles hangt af van het verloop van de markt. Tot nu toe heb ik deze maand (MEI) nog niets kunnen doen. Ook deze week alert blijven want waar het kan zal ik zeker wat doen voor de leden. Door voorzichtigheid mis je soms wat maar over het gehele jaar 2022 bekeken doen we het nog altijd heel goed. De bedoeling is dat iedereen mee kan doen en dat met het nodige vertrouwen.

Meedoen met onze signalen kan nu via de nieuwe aanbieding die loopt tot 1 JULI 2022. Schrijf u nu snel in tot 1 JULI voor €35 via de Tradershop en kies uw abonnement via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Marktoverzicht:
Wall Street sluit fors hoger vrijdag hetgeen wel werd verwacht na de forse dalingen van de afgelopen weken, de meeste indices op Wall Street winnen fors, de Dow Jones 1,5%, de S&P 500 ging er met 2.4% op vooruit terwijl de Nasdaq 3.8% winst boekt. De SOX index sluit zelfs 5% hoger. Een stevige rebound maar eentje om bij op te letten, als we te maken hebben met een Bear Market Rally dan kan het snel weer gaan draaien. Het is zoeken naar het beste momentum om in te stappen. Vandaag of morgen zie ik kansen maar we moeten hoe dan ook voorzichtig blijven.

De AEX won vrijdag ook stevig met 2.8%, de DAX sluit 2.1% hoger en komt zo weer boven de 14.000 punten uit. De AEX en de DAX kunnen nu op zoek naar een lagere top, veel meer stijging verwacht ik niet meer vanaf de niveaus waar beide indices nu staan.

Dow Jones:
De Dow Jones sluit 1,5% hoger vrijdag maar als we kijken waar de index nu staat vanaf de bodem van afgelopen donderdag op 31.230 punten dan zien we al bijna 1000 punten erbij. De index bereikt meteen ook de weerstand die we zien door de bodem van eind februari, normaal gezien zou de Dow Jones daar kunnen draaien om zich op te maken voor nieuwe bodems later deze week.

Weerstand na de rally van afgelopen vrijdag nu eerst de 32.200-32.250 punten, later bij een doorbraak de 32.600 en de 33.000 punten. Eerst maar eens bekijken tot waar de index geraakt met de huidige rally. Steun nu de 31.750-31.800 punten, later de 31.200-31.250 punten waar we de bodem van vorige week zien uitkomen.

AEX index:
De AEX herpakt zich stevig na de bodem van donderdag op 660 punten, de index komt zo alweer dicht bij de zone 700-702 punten waar de eerste weerstand wacht. Of er nog veel in het vat zit betwijfel ik, we zien nog het 50-daags gemiddelde uitkomen rond de 705 punten maar dat zal moeilijk worden denk ik.

Steun nu eerst de 690 punten, later de 680, de 670 en de bodem van donderdag net boven de 660 punten. We moeten de index goed volgen nu want er kan snel een lagere top worden neergezet en dan moeten we proberen om erbij te zijn met een kleine short positie.

DAX index:
De DAX laat nu bijna hetzelfde patroon zien al bij het herstel van de afgelopen weken, de index kan vanaf de 14.000-14.200 punten weer naar omlaag draaien. De DAX komt nu ook uit rond het 50-daags gemiddelde zien we duidelijk op de grafiek, er kan zich net als bij veel indices een momentum voordoen om een kleine short positie op te nemen. We moeten dan zo goed als mogelijk zien in te stappen, dat kan vandaag of morgen (dinsdag) het geval worden.

Weerstand nu de 14.025-14.050 punten met net daarboven de 14.150-14.200 punten waar we de lijn over de toppen zien uitkomen. Pas als de DAX boven de 14.300-14.350 punten uitkomt kunnen we van een uitbraak spreken, zo ver is het nog niet maar we houden het wel in de gaten de komende dagen. Steun nu eerst de 13.750 punten, later de 13.500 en de 13.300 punten waar de bodem van vorige week uitkomt.

Nasdaq Composite:
De Nasdaq zet een stevige plus van 3,8% neer vrijdag en zet het herstel vanaf de bodem die donderdag werd neergezet op 11.110 punten door. Het slot van vrijdag op 11.805 punten ligt daar alweer 700 punten boven. De index die al in een "Bear Markt" zit laat duidelijk een rally zien die bij een Bear Markt past. Als dat zo is dan zijn we er nog niet kaar mee, de Nasdaq kan snel weer draaien eens de verkopers terug komen en dan op zoek gaan naar een nieuwe bodem onder die 11.110 punten.

Weerstand nu eerst de 12.000 punten, later de 12.500-12.600 punten waar we de oude bodem van eind februari en begin maart zien uitkomen. Of de index daarboven kan geraken moeten we afwachten maar volgens mij wordt dat moeilijk, een lagere top rond de 12.000-12.050 punten zou wel kunnen de komende sessies. Steun nu de 11.500 punten, later de bodem rond de 11.110 punten, bij een verdere daling steun rond de 11.000 en de 10.500 punten steun.

Overzicht resultaat dit jaar (2021):
Deze maand heb ik nog niets kunnen doen omdat het risico te groot blijft door de volatiliteit, het komt niet zo vaak voor dat ik geen instapmoment kan vinden maar op zich is dat niet erg want bij een markt als deze heb ik in het verleden een aantal keren verlies moeten lijden en dat wil ik nu voorkomen. Sterker nog, veel handelen in een markt als deze zorgt over het algemeen voor verlies. Er komen nog wel kansen maar ze moeten wel redelijk betrouwbaar zijn.

Alle posities die op het laatst van de maand april werden opgenomen werden met winst gesloten, het resultaat dit jaar loopt zo weer wat verder op en het verloop ziet er prima uit voor dit jaar. Ik blijf vooral de rust bewaren waar dat nodig is. Het is nu zoeken naar een mooi momentum om in te stappen. Door de volatiliteit blijven we nog altijd met kleine posities werken om zo geen onnodige risico's te lopen. Zie via de tabellen hieronder de resultaten voor deze maand (april) en dit jaar (2022).

Meedoen met onze signalen kan nu via de nieuwe aanbieding die loopt tot 1 JULI 2022. Schrijf u nu dus snel in tot 1 JULI voor €35. Ga meteen naar onze Tradershop en kies uw abonnement via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Overzicht resultaten deze maand maart en dit jaar (2022)Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.