Beursdagboek US Markets Redactie 2 november 2016, 19:03

...

Daily Roundup - woensdag 2 november 2016

2 november 2016, 19:03 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


In het mid­den van de week hebben de mark­ten van­daag wereld­wi­jd rood ges­taan. Voor­dat de Europese beurzen open­den sloot Azië al flink in de min. De Japanse Nikkei sloot ‑1,75% op 17135 pun­ten. In Hong Kong ging de beurs met een ver­lies van 1,45% de dag uit.


Europa.
Op con­ti­nent Europa ston­den de futures voor­beurs al aardig in het rood en zijn bij open­ing alleen maar lager gegaan. De AEX opende met een neer­waartse gap op een zui­v­ere 447 pun­ten en sloot de dag bij­na onder­aan af op 443,7. Een ver­lies van bij­na zes pun­ten ofwel 1,3% ten opzichte van gis­teren. Grote dalers waren Altice (-3,8%) en Wolters Kluw­er met ‑4,3%, dat een kwartaalup­date gaf. Daarin zag de infor­matielever­anci­er de omzetgroei zacht ver­min­deren en komt year to date nu op 2% uit ten opzichte van de 3% vorig kwartaal. De oper­a­tionele winst steeg wel met 3%.
Enige sti­jger op de AEX was Uni­bail-Rodam­co met +1,25% dat sinds sep­tem­ber al in een flinke dal­ing zit.
Op de AMX daalde PostNL met 4,6% ondanks dat Bpost van­daag beves­tigde inder­daad een nieuw over­name­bod wil te doen. Gis­teren steeg PostNL vlak voor het slot nog met zo’n 13%.
Ook NN Group (-1%) gaf van­daag aan nog steeds gein­ter­esseerd te zijn in Delta Lloyd (-0,72%).
In Frank­furt ver­loor de DAX ruim 155 pun­ten tot aan 10371 pun­ten wat neerkomt op een ver­lies van ‑1,47%. Groot­ste sti­jger was Fre­se­nius SE met 1%. Fre­se­nius Med Care steeg met 0,4% dankz­ij beter dan verwachte kwartaal­ci­jfers. BMW was de gebeten hond met een dal­ing van 3,4%. Gis­teren werd nog bek­end dat de aut­o­fab­rikant bij­na 140.000 auto’s in de VS teru­groept van­wege lekk­ages in de tank.


Wall Street.
In New York waren beleg­gers ook pes­simistisch over de Amerikaanse verkiezin­gen die om de hoek staan. De polls tonen een klein­er ver­schil tussen Clin­ton en Trump sinds de FBI directeur een brief naar Wash­ing­ton stu­urde om het emailschan­daal wederom onder de loep te nemen.
De Dow Jones stond om half zes op 18015 pun­ten ofwel 0,1% in de min. De S&P met ‑0,5% en Nas­daq met ‑0,6% deden het een stuk slechter. 
Com­modi­ties.
Ruwe olie daalde wederom aanzien­lijk in waarde. Hoewel de koers de hele dag al in het rood stond kwam de groot­ste klap door de gigan­tisch geste­gen olievoor­raad van de V.S. De weke­lijkse update week zeer sterk af van de verwachtin­gen. Anal­is­ten voor­spelden een kleine sti­jging van 1 mln vat­en maar het wer­den er uitein­delijk maar­lief­st 14,4 miljoen. Een record­sti­jging. Vreemd genoeg zagen we begin sep­tem­ber nog een soort­gelijk cijfer maar dan voor een dal­ing in de voorraad. 
Brent oil kostte om half zes z’n 46,5 dol­lar per vat (-3,4%) en WTI ongeveer 45,15 dol­lar (-3,3%).
Aardgas zak­te net als gis­teren weer zo’n 3% om tij­dens het Europees slot te koersen op 2,82 dollar.
Goud is sinds van­daag weer meer dan 1300 dol­lar waard en verkocht om 17:30 voor een pri­js van 1305 dol­lar (+1,3%). Zil­ver deed het nog iets beter en steeg 2% tot aan 18,7 dollar.
Macro-economis­che cijfers.
Vooral het Amerikaanse ADP banen­ci­jfer kreeg van­daag de aan­dacht. Waar voor okto­ber 165.000 nieuwe banen werd verwacht kwam het uitein­delijke getal neer op 147k. Vorige maand waren dat nog 202.000 nieuwe banen.
In Duit­s­land is de werk­loosheid voor deze maand een klein beet­je gedaald, van 6,1% naar 6% van de Duitse bevolk­ing. Ook de PMI voor de maakin­dus­trie werd bek­endge­maakt en bleef nage­noeg onveran­derd op een posi­tieve 55 punten.
In Span­je en Frankrijk steeg de PMI onverwachts met zo’n halve punt naar respec­tievelijk 53,3 en 51,8. In het economisch slappe Ital­ië zak­te de index een tiende punt naar 50,9.
In Groot-Bri­tan­nië kwam de PMI spec­i­fiek voor de bouw­sec­tor. Die steeg van 52,3 naar 52,6 pun­ten ter­wi­jl anal­is­ten een dal­ing had­den ingeschat. 
Om 19:00 heeft de Fed­er­al Reserve besloten om de belan­grijk­ste rente ongewi­jzigd te lat­en op 0,5%. Beleg­gers en anal­is­ten verwacht­en al een tijd­je dat de rente pas in decem­ber ver­hoogd zal wor­den. De woor­den van Janet Yellen deze avond benadrukken die verwachting. 


Kwartaal­ci­jfers.
Naast Wolters Kluw­er was het ook de beurt aan con­struc­tiebedri­jf Hei­j­mans. De omzet bleef nage­noeg gelijk aan dat van vorig jaar. De won­ing­bouw bli­jft in trek vol­gens eigen zeggen. Groot­ste zorg voor beleg­gers zijn de aan­houdende con­flicten tussen Hei­j­mans en opdracht­gev­ers m.b.t. de finan­ciën. Het aan­deel daalde van­daag 16,6% in waarde.
Duitse vlieg­maatschap­pij Lufthansa zag de omzet wat afne­men en paste daarom de groeiverwachtin­gen iets naar bene­den aan. Ook investerin­gen wor­den ingeperkt. Een maand eerder gaf het bedri­jf nog aan de win­stverwacht­ing voor 2016 te ver­hogen. De koers sloot van­daag 1,7% lager.
In de V.S. kwam grootlever­anci­er (van onder andere kled­ing) Aliba­ba met Q3 cijfers naar buiten. Daar bleek de omzet met een flinke 55% te zijn geste­gen. Ter­wi­jl de economie van Chi­na nog steeds maar langza­amg groeit, merkt het Chi­nese bedri­jf daar maar weinig van. Ook de verkopen in Europa ste­gen. Het aan­deel zak­te van­daag ruim 3% op de NYSE.
Hoewel apotheekgi­gant Amerisource­Ber­gen een lagere omzet heeft gehaald dan verwacht overtrof het de vorige cijfers wederom. Men haalde 37,6 mjd dol­lar ten opzichte van de 36,9 mjd een kwartaal eerder. Het aan­deel pluste ruim 7% en is nog stijgende.
Vanavond staan nog grote bedri­jven als Face­book en FOX op het pro­gram­ma. Dat gebeurt alle­maal nabeurs Wall Street.
Morgenocht­end kri­j­gen we in Ned­er­land ING en DSM op de AEX. Op de mid­kap komt lucht­vaart­maatschap­pij AF-KLM in de schi­jn­wer­pers te staan. Bij de kleinere aan­de­len zal metaal­pro­du­cent AMG de boeken openen.


Agen­da voor morgen.
Morgenocht­end zien we van de ECB om 10:00 nog een economisch rap­port ver­schi­j­nen met de huidi­ge standen en verwachtin­gen. Een uur lat­er horen we wat het werk­looshei­dsper­cent­age in de EU en Euro­zone voor sep­tem­ber is. De maand daar­voor was dat 10,1%. Nu schat men 10,0%.
In Enge­land komt de Bank of Eng­land om 13:00 met het rentebesluit waar naar verwacht­ing alle leden stem­men voor een ongewi­jzigde rente. Ook brengt de cen­trale bank het inflatie rap­port naar buiten. Een half uur lat­er zal Mark Car­ney een speech geven.
Ook in Rus­land zal de inflatie bek­endge­maakt wor­den. Op jaar­ba­sis staat die momenteel op 6,4%.
In de VS komen er voor okto­ber nog wat man­agersinkoopin­dex­en naar buiten voor onder andere de indus­trie en de dien­sten­sec­tor. Ook de fab­riek­sor­ders voor sep­tem­ber wor­den gepub­liceerd. In totaal verwacht­en anal­is­ten weinig grote veranderingen. 
Inter­es­sante kwartaal­ci­jfers op donderdag:
- ING (NL), finan­cial, vorige omzet 4,2 mjd.
- AMG (NL), metaal­pro­du­cent, vorige omzet 248 mln.
- KLM-AF (NL), luchtvaartmaatschappij.
- DSM (NL), chemiebedri­jf, vorige omzet 2 mjd.
- Adi­das (DE), sportk­led­ing, vorige omzet 4,4 mjd.
- Kraft Heinz (VS), voed­sel­pro­du­cent, vorige omzet 6,8 mjd.
- Star­bucks (VS), koffiemak­er voor tiener­meis­jes, vorige omzet 5,2 mjd.


Voor mor­gen dus de derde en laat­ste cen­trale bank die een rentebesluit neemt. Kri­j­gen we 3 uit 3 onveran­derde rentes deze week? We zullen het zien.
Op de bedri­jf­sagen­da de volle aan­dacht naar ING die met zijn gewicht de AEX nog redelijk kan lat­en bewe­gen.
Pret­tige avond!


...

Beurzen lager in afwachting van rentebesluit FED

2 november 2016, 12:50 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)




De Europese beurzen open­den van­daag in mineur. Vlak na open­ing doken de aan­de­lenko­ersen flink omlaag en moest de AEX 5 pun­ten toe geven ter­wi­jl de DAX meer dan 100 pun­ten moesten toegeven. Waar gis­teren met een GAP omhoog werd geopend zagen we dat de indices van­daag met een GAP omlaag open­den. Gis­teren werd dit GAP al redelijk snel gedicht maar van­daag zien we dat de indices moeite hebben om weer de tegen­overgestelde richt­ing op te bewe­gen.

De AEX staat rond lunchti­jd een kleine 4 pun­ten lager en staat daarmee net boven de 445 ste­un. Hier­mee heeft de index gebro­ken met de korte ter­mi­jn trend en zal het moeten bode­men om erg­er te voorkomen. Onder de 445 wacht de vol­gende ste­un voor de AEX op 442 en lat­er op 438 pun­ten. Weer­stand voor de AEX nu eerst 447 pun­ten met daar­boven de 450 als weer­stand voor de AEX.

Wall Street zal van­daag weer om 14:30 ope­nen in ver­band met het ver­schil in de klok met Europa, dit ver­schil is maandag weer recht getrokken. Lat­er op de dag om 19:00 komt de FED naar buiten het rentebesluit, samen met de pres­i­dentsverkiezin­gen vol­gende week aldaar is dit ook een event om in de gat­en te houden. Er zit veel span­ning” in de Amerikaanse aan­de­len­markt en dit kan weleens zijn weer­slag gaan hebben op de inter­na­tionale aan­de­len­mark­ten. Waar de indices in Ameri­ka al flink moesten toegeven staan de Futures in Ameri­ka momenteel nage­noeg gelijk.

Aan­de­len die van­daag opvallen bin­nen de AEX:
Sti­jgers:
Uni­bail 1.2%
Heineken 0.3%
Unilever 0.1

Dalers:
Wolters Kluw­er 4.8%
Arcelor Mit­tal 3.5%
Altice 2.7%

Slim­ste Beleg­ger
De Slim­ste Beleg­ger is weer ges­tart! Speel ook mee en maak kans op waanzin­nige pri­jzen aan de hand van leerzame beurstips van Guy. Sluit u aan bij #TeamGuy, het topteam dat de vorige edi­tie het beste team was mede door coach­ing en begelei­d­ing van Guy!

Sig­naal­dien­sten
Via onze sig­naal­dien­sten ont­vangt u koop en verkoopsig­nalen op bepal­ende momenten gedurende de han­dels­da­gen. Via onze abon­nementen kunt u zich inschri­jven voor deze ser­vices. Ook dit jaar staan onze porte­feuilles weer dik in de plus. Bezoek onze trader­shop en lees reviews, bek­ijk onze resul­tat­en en schri­jf u in voor een van onze sig­naal­dien­sten via: https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​shop/ .

USMar­kets Redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.