Beursdagboek US Markets Redactie 18 december 2016, 12:13

...

Agenda - 19 t/m 23 december

18 december 2016, 12:13 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


Met nog maar 9 han­dels­da­gen te gaan tot het einde van dit jaar wordt de agen­da steeds leger.
De feestda­gen staan voor de deur en veel beleg­gers zullen hier en daar een snip­perdag­je opne­men. Toe­val­lig de beelden van de sneeuw­stor­men uit de V.S. gezien? Daar kun­nen Trump’s mooie infra­struc­tu­ur­plan­nen niet tegenop hoor!
De mark­ten zullen zich waarschi­jn­lijk rustig bewe­gen op een lager han­delsvol­ume (Algemene regel: nev­er short on low volume).
Het week­end brengt ook de ker­stda­gen met zich mee en hoewel wij in ons land ker­stavond hebben op 24 decem­ber, is dat in veel andere lan­den niet zo. In veel stat­en van de V.S. en ook in Groot-Bri­tan­nië wordt dat al een dag eerder gehouden en dat betekent voor de FTSE in Lon­den een kor­tere han­dels­dag op vri­jdag. Daar sluit de beurs al om 12:30u. Wall Street maakt de dag wel voor maar waarschi­jn­lijk op halve kracht.
High­light:
- Rentebesluit Bank of Japan (di)
Maandag
In Japan komt de han­dels­bal­ans voor novem­ber naar buiten en hoewel de krimp voor import nog steeds gigan­tisch is zal de export dankz­ij de dal­ende Yen veel min­der hard zijn gekrompen dan eerst. In okto­ber was dat nog ‑10,3% en voor afgelopen maand voorzien anal­is­ten een dal­ing van 2,0%.
De import wordt geschat op ‑12,6% komend van ‑16,5%.
In Duit­s­land wordt de bedri­jf­skli­maatin­dex gepub­liceerd voor de huidi­ge maand en die toont wellicht een zachte sti­jging van 110,4 naar 110,7 pun­ten. Daarmee zou het op dezelfde hoogte komen als in begin 2014.
Voor Europa kri­j­gen we te horen of de arbei­d­skosten nog zijn toegenomen in het derde kwartaal van dit jaar. Op jaar­ba­sis ligt dat nu op 1% maar ik verwacht dat het nog iets hoger zal uit­vallen, kijk­end naar het gemid­delde van de afgelopen kwartalen.
Wall Street kri­jgt nage­noeg geen cijfers te ver­w­erken op wat eerste schat­tin­gen van de PMI’s na, maar Janet Yellen zal het pub­liek nog wel toe­spreken. Vorige week maak­te de Fed nog bek­end dat zij voor 2017 op drie rentev­er­hogin­gen reke­nen. Neem dat maar met een kor­relt­je zout want voor dit jaar waren er in eerste instantie dezelfde plannen.


Dins­dag
Als u dacht dat we alle grote cen­trale banken nu wel achter ons had­den dan zit u fout, want de Bank of Japan zal van­daag hun rentebesluit houden. Verwacht wordt een onveran­derde rente van ‑0,1%. Met de biljoe­nen dol­lars die de bank tegen hun kwakke­lende economie heeft ges­me­ten lijken ze het gevecht tegen deflatie alsnog te ver­liezen. Want ook in Japan ziet men de staat­srentes sti­j­gen en als die trend door bli­jft gaan zullen zij in korte tijd hun schulden niet meer kun­nen wegstrepen. Een prob­leem voor komend jaar.
In Duit­s­land kri­jgt men de pro­du­cen­ten­pri­jsin­dex van novem­ber nog te horen en op jaar­ba­sis neemt de krimp waarschi­jn­lijk wat af van ‑0,4% naar ‑0,2%.
De ECB pub­liceert nog cijfer­t­jes over de euro uit okto­ber met betrekking tot de bal­ans. In sep­tem­ber was dat een plus van 337 mil­jard euro (3,2% van de Euro­zone haar BNP). Opval­lend zijn ook de investerin­gen die een dip kri­j­gen tot aan het Brex­it ref­er­en­dum die daar­na weer opgepakt wor­den, maar wel in min­dere mate.
Woens­dag
Als de werk­week gebro­ken wordt zal de NBB in Bel­gië het bedri­jf­skli­maat pre­sen­teren. Data komt vanu­it 6000 onderne­min­gen in de vorm van enquetes. Vorige keer kwam dat uit op ‑1,8 en met een voor­spelling van ‑1,2 voor decem­ber zien die cijfers er pri­ma uit. De index komt über­haupt maar weinig vaak in de posi­tieve cijfers. 
In de V.S. komen nog cijfers van de huizen­verkopen in novem­ber die waarschi­jn­lijk rond het vorige aan­tal van 5,6 miljoen uitkomt. Verder komen er natu­urlijk nog de weke­lijkse olievoor­raden en daarmee wordt de dag alweer afgesloten.


Don­derdag
Om 10:00 zet het ECB haar economisch bul­letin online. Bespro­ken onder­w­er­pen zijn bijvoor­beeld de gevaren die op de loer liggen voor de euro en de her­vorm­ing van over the counter’ derivat­en (han­del tussen twee par­ti­jen buiten de beurs om).
Verder staan er nog heel veel kleinere cijfers uit de V.S. op de agen­da. Enkele uit­zon­derin­gen zijn het BNP over het derde kwartaal (ook het V.K. toont die), en de bestellin­gen van duurzame goed­eren in novem­ber. In Cana­da komt de inflatie van novem­ber nog naar buiten (verwachte ‑0,2% tegen +0,2% vorige keer).


Vri­jdag
De laat­ste han­dels­dag van de week is voor de Brit­ten dus wat kor­ter. De beurs in Lon­den sluit dan om half één in de middag.
Voor Ned­er­land komt in de ocht­end het BNP over het derde kwartaal naar buiten. Vorige keer was dat 0,7% wat een voor­lop­ige jaar­groei van 2,4% opleverde.
Een opval­lend cijfer­t­je dat de CBS afgelopen vri­jdag toonde is dat Ned­er­land deze eeuw op net­to­ba­sis de groot­ste EU-betaler is. Vorig jaar betaalde elke Ned­er­lan­der bij­na 150 euro wat neerkomt op ongeveer 0,4% van het bru­to nation­aal prod­uct, gevol­gd door Duit­s­land met 0,35%.
Let op, als we geen kort­ing kre­gen (geen flauw idee wat dat inhoudt) dan moesten we gemid­deld zo’n 210 euro per inwon­er afdragen.

Tot slot
Weinig cijfers dus nu we richt­ing het einde van het jaar gaan, met een rit­je op de slee tussendoor. Neem daar­bij dat we maandag een in het West­en een slot op de deur zetten van­wege kerst (som­mi­gen zelfs de dins­dag ook) en er bli­jft niet veel han­del over. Alleen de Bank of Japan zal een redelijke beweger zijn en dan met name voor de valuta’s.
Ik wens u een pret­tige zondag en goede han­del­sweek toe!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.