Beursdagboek US Markets Redactie 20 mei 2017, 13:00

...

Beursweek van 15 t/m 19 mei.

20 mei 2017, 13:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


We had­den een rustiger week­je op het bedri­jven­front nu het cijfer­seizoen voor­bij is. Investeerders hebben de tijd genomen om op alle kwartaal­re­sul­tat­en zit­ten kauwen en die wellicht ook weer uit­ge­spu­ugd. Met slechts aan­de­len­ro­tatie en afloop van optiecon­tracten was er meer ruimte voor de poli­tiek om de beurs te beïn­vloe­den. En dat deed het ook.

Het huidi­ge dra­ma met de Amerikaanse pres­i­dent Trump en de Rus­sis­che con­nec­ties kri­jgt elke week een nieuw hoogtepunt. Over een breed front zak­ten de index­en op woens­dag na aan­lei­d­ing van nieuwe insid­er info. Het groot­ste prob­leem dat investeerders zien is dat de com­plete Amerikaanse poli­tiek nu de ogen gericht hebben op deze show. Dat betekent dat de gewen­ste wetsveran­derin­gen nu weer ver­trag­ing zullen oplopen. Daar­naast is er in Brazil­ië ook een nieuw geval van cor­rup­tie bij de hoog­ste macht­sambt. Na het debakel met Rouss­eff wordt nu ook huidig pres­i­dent Temer (weer) onder­zocht. Voor­namelijk aan­de­len die in Brazil­ië oper­eren kre­gen het op don­derdag flink te voor­duren, waaron­der SBM Off­shore op de AEX dat 4,9% moest inlev­eren. Het week­slot lag uitein­delijk 1,5% lager.
Op don­derdag mocht­en de index­en toch al bode­men waar­door men vri­jdags weer naar hogere pri­jzen kon zoeken. Er lijkt dus sprake te zijn geweest van een mini­cor­rec­tie.

Europa.
Op het Dam­rak gold voor de AEX dus een dal­ing van ruim 16 pun­ten, ofwel 3%. De week werd uitein­delijk 1,5% lager afges­loten op 526,9. Een ver­lies van 7,8 pun­ten.
Groot­ste sti­jger was uitein­delijk Gemal­to met 3,1%. ABN Amro ver­loor flink na de bek­end­mak­ing van de kwartaal­ci­jfers. De bank zag 3,9% van zijn beur­swaarde ver­damp­en. Andere dalers waren Aal­berts met ‑4,2% en Rand­stad met ‑3,6%.
Arcelor­Mit­tal heeft een reverse stock split uit­gevo­erd van 1 op 3. In principe veran­dert er voor de koers weinig. Het aan­deelvol­ume is afgenomen maar de koer­spri­js staat nu hoger.

AEX — Week chart.De DAX cor­rigeerde deze week met net geen 2,5% en stond aan het einde van de week een pro­cen­t­je lager. In Brus­sel en Par­i­js zak­ten de hoofdin­dex­en met 1,5% en in Lon­den wist de FTSE100 juist 0,5% aan beur­swaarde te win­nen. Het waren vooral de Euro en de Pond die kracht won­nen omdat de Dol­lar min­der in trek raakt.

Wall Street.
Op de NYSE schreef de S&P500 op week­ba­sis 0,4% af. De cor­rec­tie duurde daar slechts 2%. Dat gold ook voor de Dow Jones indus­tri­al. De DJ trans­port raak­te daar­ente­gen nog 1,4% aan waarde kwi­jt.
De elek­tro­n­is­che NAS­DAQ ver­loor 0,6% op week­ba­sis.
De Dol­lar raakt ook steeds min­der in trek door al de perike­len rond het Witte Huis. De index, die tegen vijf andere grote valuta’s weegt, zak­te deze week met 2,1%.

Grond­stof­fen.
De ruwe olie had na de forse dal­ing van afgelopen tijd weer een goede week. Brent North Sea steeg op week­ba­sis met 5,45% en West Texas met 5,2%. Met de OPEC ver­gader­ing in het ver­schi­et, waar men verwacht dat het pro­duc­tiepla­fond een ver­leng­ing kri­jgt, zal de koers mogelijk een extra boost kri­j­gen.
Goud kreeg door de Dol­lardal­ing een duwt­je in de rug en steeg deze week 2,25%. Zil­ver schreef 2,4% aan waarde bij.
Verder zagen we op economisch vlak de indus­triële pro­duc­tie in Chi­na min­der hard groeien, het sen­ti­ment in het Duitse ZEW rap­port verder toen­e­men, de Europese inflatie op 1,9% gelijk bli­jven en de Britse werk­loosheid dalen naar 4,6%.

Mor­gen kri­jgt u zoals gewoon­lijk de week­a­gen­da weer, maar voor nu wens ik u vanu­it het zon­nige Span­je (daarom geen uit­ge­brei­de update) een heel pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.