Beursdagboek US Markets Redactie 21 mei 2017, 12:10

...

Agenda beursweek 22 t/m 26 mei

21 mei 2017, 12:10 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Geen drukke week betre­ft cijfers. We zien enkele BNP’s en man­agersinkoopin­dex­en van de ontwikkelde lan­den ver­schi­j­nen. Die tonen nog steeds posi­tieve cijfers waar wel wat afvlakking lijkt te ontwikke­len. Vergeet overi­gens niet dat we nu weer de zomer­pe­ri­ode in gaan. Verder zien we cijfers van de huizen­markt in de V.S. en zullen de OPEC-leden (plus enkele niet-leden) samenkomen in Wenen voor de algemene ver­gader­ing. De pro­duc­tiev­er­min­der­ing is daar het cen­trale the­ma.

High­lights
:
- OPEC-bijeenkomst
- Man­agersinkoopin­dex­en
- Amerikaanse huizen­ci­jfers


Maandag
De eerste han­dels­dag brengt ons geen bij­zon­dere cijfers uit Europa. Wel wordt in Japan de han­dels­bal­ans bek­endge­maakt. Daar verwacht men een flinke dip in de export die in maart nog op 12% uit kwam maar naar verwacht­ing zakt naar 6,7% groei. Voor de import voorzi­et men een lichte dal­ing van 15,8% naar 14,8%.

Ook de Rus­sis­che werk­loosheid wordt ons bek­end. Die staat nog steeds ruim onder het twintig­jaar gemid­delde. Voor april verwacht men 5,4%. Waarschi­jn­lijk zijn die cijfers niet hele­maal op waarheid gebaseerd aangezien onof­fi­ciële arbei­d­kracht niet opgenomen is in het cijfer. De Rus­sis­che economie zat immers de afgelopen twee jaar in een slop zon­der dat de werk­loosheid steeg, vol­gens data van Cap­i­tal Eco­nom­ics. Dat is prak­tisch onmo­gelijk.

Gemal­to gaat voor­beurs ex-div­i­dend (0,50).


Dins­dag
Voor­beurs komt de Duitse BNP van het eerste kwartaal aan bod. Men verwacht echter geen veran­der­ing, op maand­ba­sis 0,6%.
Om 10u komt dan de maan­delijkse Ifo busi­ness index naar buiten waar anal­is­ten een kleine sti­jging van 0,2 naar 113,1 pun­ten verwacht­en. De huidi­ge top bevin­dt zich op 114,5 pun­ten uit juni 2011.
De eerste schat­tin­gen van de Amerikaanse man­agersinkoopin­dex­en komen vlak na open­ing van Wall Street aan het licht. Daar kwam de PMI van de maakin­dus­trie vorige maand op 52,8 en de dien­sten­sec­tor op 53,1 pun­ten. Cijfers boven de 50 pun­ten duiden op groei.
Mark­it pub­liceert haar eigen PMI’s van de Euro­zone ook van­daag. Dat doen zij gewoon­lijk een dag voor­dat de offi­ciële cijfers komen. In dit geval dus woens­dag.

Even lat­er komt het zwaarste cijfer van de dag: de Amerikaanse nieuw­bouwverkopen in april. Voor maart waren dat 621 duizend wonin­gen. Voor afgelopen maand schat men dit op 610 duizend. De cijfers liggen nog ruim onder dat van de cri­sis. Het hoogtepunt was toen ruim het dubbele van de huidi­ge cijfers.

Voor­beurs gaat Aegon ex-div­i­dend (0,13).


Woens­dag
In navol­ging op de V.S. komen ook de eerste schat­tin­gen van de PMI’s van de Euro­zone naar buiten. Het gaat voor deze maand om zow­el de maakin­dus­trie (vorige: 56,7) alsmede de dien­st­sec­tor (vorige: 56,4). Diezelfde index­en komen ook per land aan bod. Voor Duit­s­land voorzi­et men een iets afgezwak­te groei van 58,2 naar 58,0 pun­ten.
In Frankrijk staan de cijfers van werk­zoek­enden op de agen­da.

Nadat Wall Street de deuren weer van het slot heeft gehaald komen de cijfers van de bestaande huizen­verkopen aan bod. Ook daar verwacht­en anal­is­ten een heel kleine dal­ing.
Even lat­er zullen de weke­lijkse olievoor­raden bek­endge­maakt wor­den die afgelopen weken al flink zijn ges­lonken.
Dan om acht uur in de avond wor­den de notulen van de afgelopen Fed ver­gader­ing vri­jgegeven. Daar hoopt men info uit te halen over toekom­stige rentewi­jzigin­gen. Er staan ons naar verwacht­ing nog twee rentev­er­hogin­gen te wacht­en dit jaar.

Op de AMX gaat ASMI ex-div­i­dend (0,70).


Don­derdag
In Span­je en het Verenigd Koninkrijk wor­den de BNP’s van het eerste kwartaal gepub­liceerd. Die komen naar verwacht­ing uit op respec­tievelijk 0,8% en 0,3%.
Verder voor de don­derdag weinig inter­es­sante cijfers behalve wellicht de Amerikaanse weke­lijkse werk­looshei­d­saan­vra­gen.

Waar beleg­gers echter vooral met belang­stelling naar kijken is de bijeenkomst van de OPEC leden. De algemene ver­gader­ing die op het hoofd­kwarti­er in Wenen gehouden wordt is met name inter­es­sant omdat er een ver­leng­ing van de pro­duc­tiev­er­min­der­ing verwacht wordt. Dat samen­werk­ingsver­band loopt namelijk aan het eind van juni af.


Vri­jdag
De laat­ste han­dels­dag brengt ons vanu­it Japan de inflatie over april. De kern­in­flatie (zon­der hevig fluctuerende pri­jzen zoals bijv. energie) sti­jgt naar verwacht­ing van 0,2% naar 0,4%.
Lat­er op de dag komen er nog zwaardere cijfers uit de V.S. Zo komt om half drie het totaal aan­tal bestellin­gen van duurzame goed­eren aan bod. Die komt naar schat­ting uit op een sti­jging van 0,5%.
Tegelijk­er­ti­jd mogen we de Amerikaanse BNP over het eerste kwartaal verwacht­en. De groei is waarschi­jn­lijk geste­gen van 0,7% naar 0,9%.

Op de AMX gaat Flow Traders ex-div­i­dend (0,70).



Voor aankomende week wordt dus vooral een koers­be­weg­ing verwacht op de olie dankz­ij de OPEC-ver­gader­ing en enigszins op de val­u­ta (USD,EUR) van­wege de man­agerinkoopin­dex­en.
Verder bek­ijkt men de ontwik­kel­ing van de Amerikaanse huizen­markt waar ver­schei­dene verkoop­ci­jfers dus op dins­dag en woens­dag ver­schi­j­nen.
Ik wens u nog een pret­tige zondag en veel beur­swi­jsheid voor vol­gende week!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.