Beursdagboek US Markets Redactie 27 mei 2017, 12:44

...

Beursweek van 22 t/m 26 mei.

27 mei 2017, 12:44 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


Over de globe lieten de mark­ten deze week gemixte resul­tat­en zien. Zo wis­ten de indices S&P, NAS­DAQ en FTSE nieuwe all time highs neer te zetten, ter­wi­jl in Europa de DAX, BEL en MIB in het rood eindig­den.

In het verre oost­en wer­den ondanks de Chi­nese down­grade door Moody’s groene cijfers op de bor­den gezet. In Shang­hai steeg de index 0,7% en de Japanse Nikkei wist 0,5% bij te schri­jven. De reden van de ver­laagde rat­ing door Moody’s is van­wege een poten­tiële schulden­bubbel. De laat­ste keer dat dat gebeurde was in 1989. Voor de Nikkei vol­gde er vanaf 1 jan­u­ari een dal­ing van 50%. De piek van 39.000 pun­ten is het nooit meer te boven gekomen.
Of de Chi­nese schuld echt een prob­leem zal wor­den is maar de vraag. Kijk maar hoe ze dat in de V.S. elk jaar weer oplossen. In novem­ber houdt de Com­mu­nis­tis­che Par­tij haar grote con­gress dat elke vijf jaar plaatsvin­dt. Men verwacht grote her­vormin­gen bin­nen de top (de oude bazen gaan met pen­sioen), maar zou dat ook veran­derin­gen bren­gen in de ide­alen? Beleg­gers schuiv­en deze waarschuwing van Moody’s voor nu in ieder geval aan de kant.

Verder kwam Trump samen met de EU en de NAVO in het nieuws. De Amerikaanse pres­i­dent bezocht deze week de EU-lei­ders, de NAVO-top en tot slot ook de G7. Die laat­ste groep ver­gaderde vooral over het inter­na­tionale kli­maatakko­ord waar Trump geen fan van is. Vol­gens ingewi­j­den was hij na afloop wel open­er en een stuk wijz­er gewor­den over het kli­maat. Waarom ze hem les gaven tij­dens de ver­gader­ing in plaats van hem vooraf in te lat­en lezen is mij een raad­sel. Zo gaf Merkel achter­af aan dat de bijeenkomst vri­jwel niets opleverde Zonde van je tijd en geld lijkt mij..

Europa.
De AEX steeg op week­ba­sis 0,2% ofwel 1,1 pun­ten tot aan een stand van 528. Een saai week­je voor de index want de band­breedte besloeg slechts 4,5 pun­ten. Het waren voor­namelijk de oliegere­la­teerde equi­ties die (wederom) mocht­en inlev­eren. SBM Off­shore zak­te een pit­tige 5%, Shell raak­te 1,7% aan waarde kwi­jt en Vopak daalde ruim een pro­cent.
Het was dan ook vooral zwaargewicht Unilever die de AEX dus in stand hield. De voed­ing­pro­du­cent steeg 2,6% naar 50,54. Een nieuw record.

AEX — week chartDe DAX raak­te 0,3% kwi­jt tot aan 12.602 pun­ten. Deutsche Bank was daar de gebeten hond met ‑3,5%. Ook Com­merzbank ver­loor wat waarde door 1,7% te zakken (In Ned­er­land ste­gen de bankaan­de­len juist). Voor E.ON lijken de slechte tij­den aan een eind te komen. Deze week won de energiemaatschap­pij 1,9% aan beur­swaarde tot aan 7,5 euro en op de tech­nis­che chart is er een nieuwe fun­der­ing gelegd bij de 6 euro.

DAX- week chartDe Franse CAC won deze week een kwart pro­cent. In Brus­sel zak­te de BEL20 1,2% dankz­ij de koersval van UCB. Na exper­i­menten blijkt hun nieuw­ste medici­j­nen voor hart­prob­le­men te kun­nen zor­gen. Het aan­deel werd met een dal­ing van ruim 20% afges­traft.
In Lon­den ger­aak­te de FTSE100 op nieuwe hoogtes. De index steeg 1% tot aan 7547,5. Over ruim twee weken zullen daar de vroege verkiezin­gen gehouden wor­den.

Wall Street.
Op de NYSE zette de S&P500 een nieuw slotrecord neer. Op week­ba­sis steeg de brede index 1,4% tot aan 2415 pun­ten. De Dow Jones Indus­tri­al kwam net iets te kort om de all time high te ver­beteren. Toch was er op week­ba­sis ook een nieuw hoog­ste slot: 21.080 pun­ten (+1,3%).
De Dow Jones Trans­porta­tion index wist vorige week al op te veren van de 200daagse en steeg daar deze week op door. Een flinke +3,35%. De energieaan­de­len deden het gemid­del wel slecht. De S&P ener­gy sec­tor index daalde 2,1%.
De elek­tro­n­is­che NAS­DAQ com­pos­ite steeg 2,1% tot aan 6210 pun­ten. Ook een nieuwe top.
Wat opvalt is dat Apple deze week onder­maats presteerde met een kleine sti­jging van 0,3%. Het belan­grijke aan­deel staat al een tijd­je in de over­bought zone en zal ken­nelijk wat moeten afkoe­len.

S&P500 — week chart
DJ Indus­tri­al — week chartNAS­DAQ comp — week chartGrond­stof­fen.
De olie maak­te een flinke zwiepert dankz­ij de OPEC ver­gader­ing deze week. Don­derdags werd door de leden en een aan­tal niet-leden besloten om de pro­duc­tiedeal met negen maan­den te ver­len­gen. Het huidi­ge con­tract zou halver­wege dit jaar aflopen. De directe reac­tie van beleg­gers was echter negatief. WTI daalde 4,7% en Brent leverde 4,6% in. Op week­ba­sis valt de schade vooral­snog mee waar­bij WTI 1,8% lager sloot op 49,8 dol­lar en Brent 2,7% tot 52,2 dol­lar.
Goud ver­vol­gde de sti­jging van vorige week en schreef van­daag nog 0,9% bij tot een koers van 1267 dol­lar. Zil­ver steeg een aardi­ge 2,9% tot 17,35 dol­lar.

Brent oil — week chartGold ounce — week chartVal­u­ta.
De euro moest deze week tegen de dol­lar iets inlev­eren. Na de flinke sti­jging komend van 1,058 topte de koers deze week tot 1,127.
Tegen de pond werd wel flink gewon­nen. EUR/GBP steeg deze week 1,5% tot 0,873.

Bit­coin maakt dit jaar een gigan­tis­che sprong sinds steeds meer aan­bieders op de markt komen en ook nu de Japanse over­heid de dig­i­tale munt als betaalmid­del beschouwt. BTC/USD zette deze week een nieuw record neer op 2740 dol­lar maar begint wel hevig volatiel te wor­den. Er is immers geen overkoe­pe­lende organ­isatie die con­t­role kan uitvo­eren. Zo staat de koers op zater­dag om 12:00 uur plots 13% lager op 1960 dol­lar.

EUR/USD — week chart

Mor­gen staat de agen­da voor u klaar. Verwacht voor maandag in ieder geval min­der vol­ume (dat staat niet gelijk aan weinig beweg­ing) omdat de mark­ten in Shang­hai, Lon­den en New York dicht zijn.
Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.