Beursdagboek US Markets Redactie 1 juli 2017, 14:55

...

Beursweek van 26 t/m 30 juni 2017

1 juli 2017, 14:55 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


Dat was me weer een week­je trad­ing zeg. Het eerste half­jaar van 2017 is daarmee afges­loten en met de start van de zomer­pe­ri­ode brengt dat hogere volatiliteit met zich mee. Vooral in Europa wer­den veel win­sten van tafel gehaald wat voor beweg­in­gen zorgden dat we sinds decem­ber niet meer hebben gezien. Deze keer in negatieve zin. Dat kwam ook mede dankz­ij praat­jes van de cen­trale banken die hun ste­un willen afbouwen en dat deed de val­u­ta­markt bewe­gen.
Op Wall Street valt de schade nog mee maar men lijkt de kers van de taart al opgegeten te hebben. Met de hoge verwachtin­gen bij de Q2 cijfers zou dat nog wel eens meer kun­nen wor­den.
In Japan heeft de Nikkei moeite om de 20k te houden maar tot nu toe bli­jft het daar boven, de flinke dalin­gen in EU en US deden ook in Azië schade.

Europa
Finan­cials, en dan met name de banken, deden het deze week nog bovengemid­deld maar verder hebben de mark­ten over het hele front ver­liezen gele­den.
Zo zagen we de zwaargewicht­en Unilever (-3,2%) en Shell (-1,3%) inlev­eren en dat deed de AEX veel pijn. Ruim 12 pun­ten tot een stand van 507,15 pun­ten (-2,4%). De index is op de dag­grafiek geza­kt door het dal­ende trend­kanaal. Het wordt nu dus even zoeken naar ste­un.
Andere forse ver­liezen wer­den gele­den bij onder andere ASML met ‑4,5%, Uni­bail-Rodem­co (-5,2%) en DSM dat 3,7% zak­te.

AEX — Day chartAEX — Week chartZes maan­den
De maand juni is voor­bij en daarmee dus ook het eerste half jaar. Voor juni staat er een dal­ing van ‑3,1% op de AEX-bor­den en daarmee bli­jft er onder de voor­lop­ige streep een plus van 5,1% over.
Win­naars in die zes maan­den waren AkzoNo­bel (+28,1%) en Unilever (+23,5%) dankz­ij over­name­pogin­gen. Heineken pakt een mooie derde plaats met +19,5% en dat deed het alle­maal op eigen kracht. Onder­aan het lijst­je staat Ahold Del­haize met ‑16,4% dankz­ij de recente schok­golf van Ama­zon dat Whole­Foods wil overne­men. Niet leuk voor de huidi­ge mark­tafzet van Ahold Del.
Kijken we even naar de AMX dan zien we daar de echte win­naar, namelijk KLM-AF. De gecom­bi­neerde lucht­vaart­maatschap­pij stond op 1 jan­u­ari op 5,12 euro tegen de 12,55 euro dat het afgelopen vri­jdag waard was. Een sti­jging van ruim 140% aan waarde en het overtre­ft daarmee in grote mate de con­cur­renten in Europa.

De DAX leed ook pijn­lijke ver­liezen en dan met name de laat­ste twee dagen. Beleg­gers zien de woor­den van Draghi als een spoedi­ge beëindig­ing van de ste­un, maar vol­gens een woord­vo­erder wer­den zijn woor­den uit ver­band gehaald. Beleg­gers houden echter niet van risi­co. De index ver­loor deze week een pit­tige 3,2% tot een stand van 12,325 pun­ten. Net onder het 20-daags gemid­delde. Na zes maan­den resteert er nog een aardi­ge plus van 7,3%. Ook voor de DAX geldt een breuk uit het trend­kanaal. De lij­nen daaron­der liggen bij open­staande gaps (en die wor­den alti­jd ges­loten).
Opval­lend is het grote ver­schil tussen Deutsche Bank en Com­merzbank. Waar­bij de eerste slechts 1,9% is geste­gen, year to date. CMZ staat momenteel 44% in het groen op 10,43 euro, maar goed dat is ook heel wat anders dan de koersen van voor de cri­sis. Je zou maar wat stukken hebben gekocht voor ruim 280 euro per aan­deel. Dat zijn koersen die je daar nooit meer terug zal zien..

DAX — Day chart
DAX — Week chartIn de rest van Europa wer­den ook rode cijfers opgeschreven. Hoewel val­u­ta’s bewogen was het duidelijk dat men liev­er het geld terug op de bankreken­ing zette. Zo steeg de Britse pond maar moest de Lon­dense beurs het wel ont­gelden. De FTSE100 zak­te met een aardi­ge 1,5%. Verder zagen we de CAC40 en de BEL20 respec­tievelijk 2,7% en 1,3% inlev­eren. In Brus­sel ver­loor AB Inbev 4,2% aan waarde ter­wi­jl zwaargewicht KBC de klap­pen opv­ing door 4,8% hoger te sluiten.

Wall Street
Op de New York Stock Exchange wis­ten de DJ indus­tri­al en de S&P500 index­en het hoofd redelijk koel te houden. De DJI ver­loor een schamele 0,2% tot aan 21350 pun­ten en de SP ver­loor 0,6% om de week af te sluiten op 2423 pun­ten. Op half­jaar­ba­sis staan zij respec­tievelijk 8,0% en 8,2% in de plus.
De elek­tro­n­is­che NAS­DAQ moest het wat meer vergelden maar die liep natu­urlijk ook flink voorop bij de ral­ly. De top 100 zak­te een pit­tige 2,7% tot aan een stand van 5647. Dat is nu ruim 4% onder de all time high, waar­bij de Dow en de S&P veel dichter­bij hun top­pen zit­ten (sec­tor­ro­tatie, weet u nog?). Year to date staat er echter nog een prachtige 16,11% op de bor­den maar de vraag is wat daar nog van over bli­jft. In acht jaar tijd is de index 365% geste­gen. Slechts een leuk weet­je, niet meer dan dat.

Dow Jones Indus­tri­al — Day chartS&P500 — Day chartNASDAQ100 — Day chartOverige
Vorige week zagen we de olie al pogen om een korte bodem te zetten met een korte ral­ly deze week tot gevolg. Nu zien we Brent en WTI (vooral aan het einde van de week) de ver­liezen van afgelopen peri­ode deels goed­mak­en. Kijk echter uit voor een lagere top en dan weer een sell the ral­ly’ want bodem­stam­p­en voor de lange peri­ode is nog niet gebeurd. Om Oscar Car­boni er even bij te halen (ent­hou­si­aste Amerikaan te vin­den op youtube): zijn sys­teem voor­spelt een tar­get van 37 dol­lar per vat voor WTI. Dat deed hij al bij­na twee maan­den gele­den en als er iets is wat hij goed kan voor­spellen dan is het wel de oliemarkt. Brent sluit de week 6,8% hoger af op een stand van 48,77 dol­lar. West Texas verkoopt voor 46,05 dol­lar per vat (+7%).
Mocht­en we van her­hal­ingspa­tro­nen uit gaan, dan zou de ral­ly ergens boven de blauwe 50-daags gemid­deldeli­jn stak­en om daar­na weer lagere koersen te zoeken.

Brent crude oil — Day chartGoud daalde deze week 1,2% en dat ter­wi­jl de dol­lar ook zak­te (-1,6%). Wellicht heeft het met oplopende oblig­aties te mak­en want voor de VS steeg de tien­jaars deze week 2,3%.
Op de chart hieron­der ziet u bij de cirkel een false break­out uit de zware dal­ende weer­stand­sli­jn. De dou­ble top duwde de koers weer onder die lijn. Poging num­mer twee bin­nenko­rt of een fail door de ste­un van onderen? Het speelveld is in ieder geval krap.

Gold in USD — Day chart

Dat was het week­je dan weer. Vanaf maandag start het tweede half­jaar en dat begint direct met een Wall Street dat op zijn gat ligt.
Ik wens u een pret­tig week­end en zondag­mor­gen kri­jgt u de agen­da voor vol­gende week weer te zien!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.