Beursdagboek US Markets Redactie 19 augustus 2017, 11:17

...

Weekendupdate - 14 t/m 18 augustus

19 augustus 2017, 11:17 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Een goede start van de week eindigde toch wat in mineur en hoewel er aan het einde van de week nog plussen op de bor­den staan waren de plotse verkopen een teken aan de wand. Vooral op don­derdag in New York daalden de koersen opeens rap.
In Azië wer­den de ver­liezen van vorige week gro­ten­deels weggew­erkt, met uit­zon­der­ing van de beurs in Tokyo aangezien die vat­baarder is voor beweg­in­gen in de west­erse mark­ten. De Nikkei225 ver­loor deze week 1,3%. De Shang­hai com­pos­ite steeg ruim 1,9% en de hoofdin­dex in Zuid-Korea, die vorige week door de oor­log­dreig­ing de hard­ste klap­pen kreeg, maak­te een deel goed door 1,7% hoger te sluiten.
De Hang Seng van Hong Kong ging de week 0,6% hoger uit dus er was duidelijk een gemixt beeld op de Azi­atis­che beurzen.

Europa
Dan ons con­ti­nent, waar het in de tweede helft van de week ook hevig aan toe ging. De eerste drie dagen lieten nog menig groene slotko­ersen zien en dat was vooral te danken aan euforie. De dreigin­gen uit Korea en Ameri­ka bleven in het week­end uit en die gekke dic­ta­tor (Née niet Trump, ik bedoel Kim) hield geen nieuwe rakettesten. Reden voor een feestje op de beurzen.

De AEX schoot ook omhoog om bij 527 plots naar bene­den te draaien. Het her­s­tel op vri­jdag­mid­dag zorgde ervoor dat de index toch een half pro­cen­t­je in het groen de week uit ging, ofwel plus 2,7 pun­ten. De eind­stand is 519,6 met een flinke gap die natu­urlijk opge­vuld moet wor­den, zoals op de dag­grafiek is te zien. Kan soms heel lang duren!

AEX — day chartAEX — gaps op dag­grafiekDe DAX schreef ruim 150 pun­ten bij tot aan een stand van 12.165. Dat is een sti­jging van 1,25% tegen het slot van vorige week. Daarmee maakt de index wederom lagere top­pen maar zit­ten de laat­ste twee wel heel dicht bij elka­ar. Neem ook in acht dat de koers via de gri­jze MA200 lijn is opgeveerd en er lijkt wat nieuwe kracht te zijn vri­jgekomen. Momenteel zit­ten we wel nog steeds in het dal­ende kanaal. Pas als we daar zijn uit­ge­bro­ken kun­nen we echt weer omhoog kijken.

DAX — day chartOok op de Franse CAC40 zien we een soort­gelijk beeld. Een smalle neer­gaande trend waar­bij de MA200 in rap tem­po de huidi­ge koers nadert. Echter zijn de snel­be­we­gende rode MA20 en blauwe MA50 aan het dalen en als zij onder de MA200 komen geeft dat een negatief sig­naal af (alti­jd zo wan­neer een korte lijn onder een lange lijn komt, en vica ver­sa). Vaak rea­geren beleg­gers al eerder dan wan­neer die zoge­heten cross-over plaatsvin­dt.

CAC — day chart
Verder in Europa zagen we de Engelse FTSE een kleine 0,2% sti­j­gen, mede dankz­ij een verzwakkende Britse pond. In Brus­sel steeg de BEL20 1,5% en in Madrid bleef de IBEX35 ondanks de aansla­gen gewoon in de pas lopen. De index schreef een pro­cent aan waarde bij.


Verenigde Stat­en
Over naar de ammies, die min­der euforisch op het kalme week­end reageer­den dan de Europese mark­ten deden. Tja, hoewel de beurzen nor­maal gewoon sti­j­gen in oor­logsti­j­den krapt men zich wel even achter de oren met Noord-Korea. Een sterke bondgenoot daar gelat­en (Chi­na zal zich er mee bemoeien, Rus­land in veel min­dere mate), is het land toch een gevaar. Ze hebben een gigan­tisch leg­er en hoewel men beweert dat zij geen kernkop­pen op raket­ten kun­nen installeren, is hun arse­naal alsnog beangsti­gend te noe­men. Daar­naast hebben we geen idee hoe Trump oor­log zou willen voeren, als het op dat moment aan komt. Beleg­gers houden de sit­u­atie dus nauw in de gat­en.

Komt daar ook nog eens bij kijken dat The Don­ald een ontzettend slechte com­mu­ni­ca­tor is. Hij han­delde het Char­lotville inci­dent ver­schrikke­lijk slecht af en zojuist heeft hij weer een bek­ende naam op straat gezet. Dit­maal is het de mani­ak Ban­non, wat een kleine over­win­ning is voor de Democ­ra­t­en en de harde kern van de Repub­likeinen. Het lijst­je ontsla­gen wordt elke week langer.

Hoe dan ook, de Amerikaanse beurzen gin­gen de week lager uit (waarmee ook de diver­gen­tie tussen US en EU klein­er wordt) en dat ging met flink geweld. De DJ indus­tri­al ver­loor uitein­delijk 184 pun­ten (-0,85%) tot aan een stand van 21.675 pun­ten. Het komt daarmee terug in het brede kanaal dat in maart startte.

Dow Jones Indus­tri­al — day chart
De DJ trans­port index had het nog iets zwaarder met een min van 1,1%. Bij de lei­der’ van het Amerikaans beurssen­ti­ment treed nu veel verzwakking op want de belan­grijke MA200 is nu echt door­bro­ken.

Dow Jones Indus­tri­al — day chart
De S&P500 ver­loor 0,65% tot aan 2455,5 pun­ten en laat ook een negatief beeld zien. Op de week­grafiek komt de koers zojuist aan bij de MA20 lijn dat in deze bull­mar­ket voor ste­un zou moeten zor­gen maar op de dag­grafiek is nog geen indi­catie voor bodemvorm­ing.

S&P500 — day chartTot slot de NAS­DAQ, waar­van de top hon­derd index 0,7% inleverde tot aan 5791 pun­ten. Daar bli­jft de opgaande trend nog valide. Komt natu­urlijk mede door al de grote techbedri­jven die in trek bli­jven. Zo staat zwaargewicht Apple nog steeds dicht bij zijn record­ko­ersen. Over een bred­er vlak wordt de bull mar­ket niet zo sterk gedra­gen. Zie ook Guy zijn col­umn over de Dow Jones waar een­zelfde sce­nario zich afspeelt.

NASDAQ100 — day chart
Overige
Brent had een zeer krachtige vri­jdag achter de rug waar­door de bench­mark voor ruwe olie alsnog 1,2% de week hoger uit ging. Op de dag­grafiek is de koers een tijd­je terug uit het dal­end kanaal ontsnapt en teste deze week de bovenkant van dat kanaal. Reden genoeg om weer naar de 54 dol­lar en dan eventueel de 57 dol­lar te kijken.

Brent crude oil — day chart
De EUR/USD bli­jft op de week­grafiek in gevecht met de MA200 en wat mij betre­ft duurt dat een beet­je te lang. Het is te vroeg om te zeggen dat het zal zakken maar de eerste sig­nalen zijn er wel. Een goed­kopere euro geeft ook de kans voor wat adem­ruimte op de Europese index­en.

EUR/USD — week chart
Kijken we spec­i­fiek naar de dol­lar voor wat meer infor­matie, dan zien we op de week­grafiek een vangnet op de MA200. Tijdelijk zo te zien, want er ontstaat maar weinig kracht door. Die grote dal­ing die je daar voor ziet zijn beleg­gers die geen geloof hebben in Trump zijn plan­nen zoals lagere bedri­jfs­be­last­ing.

Dol­lar index — week chart
Tot slot goud, dat eerst een tijd­je moest inlev­eren door de dubbele top, maar onlangs daar weer in de buurt is gekomen. De koers is er op vri­jdag zelfs weer boven ger­aakt maar viel nadi­en toch weer terug. Een slotko­ers boven die dubbele top, op 1296, geeft een sterk bull­ish sig­naal af.

Gold in USD — day chart
Opval­lend is dat de index­en in de Verenigde Stat­en steeds vak­er hevig rea­geren op negatief nieuws. Het lijkt erop dat steeds meer beleg­gers in zien dat de index­en wel heel hard doorstomen en sneller hun win­sten van tafel nemen. Toch kun­nen de index­en wel hon­derd jaar doorsti­j­gen zon­der cor­rec­tie, zolang de wil aan­wezig is.
Wat ook inter­esse opwekt is de AEX volatiliteitsin­dex, kortweg VAEX, die weer sti­jgin­gen in de bodem lat­en zien. Een teken dat er in ieder geval weer meer in opties gehan­deld wordt. Hoe hoger de stand, hoe meer puts er tegen­over calls staan, al wil dat niet alti­jd beteke­nen dat we ook lagere koersen op de index gaan zien.

AEX volatil­i­ty index — week chart

Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.