Beursdagboek US Markets Redactie 16 september 2017, 19:50

...

Weekendupdate - 11 t/m 15 september

16 september 2017, 19:50 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Een goed week­je voor de Europese beursen en dan met name die in Frank­furt waar de sti­jging van vorige week werd her­vat. De DAX heeft dan ook wel meer goed te mak­en dan zijn soortgenoten. Toch zwak­te de sti­jging flink af naar mate de week vorderde, waar­bij de han­del van vri­jdag nog rode koersen op de bor­den zette.
Met de sti­jging staan de index­en wel weer dichter­bij hun jaar­top­pen al spreken we nu nog steeds van een zijwaarts ver­loop dat al sinds juni aan de gang is. Dat getreuzel mogen we nog wel verwacht­en tot aan de Duitse verkiezin­gen, die vol­gend week­end plaatsvin­dt.
In de V.S. wor­den weer eens records aangescherpt maar wel met uit­zon­der­ing van de NAS­DAQ die vooral door zwaargewicht Apple wordt tegenge­houden. Het techbedri­jf pre­sen­teerde deze week de nieuwe tele­foons die lat­er dit jaar op de markt zullen ver­schi­j­nen en zoals wel vak­er het geval is zakt de koers dan weg. Vri­jdag zorgde nog voor deels her­s­tel.
Raket­ten en aansla­gen hebben steeds min­der impact op de beursen. Vooral de raket­lancer­ing in Noord-Korea is opmerke­lijk (op een doorde­weeksedag) want het sen­ti­ment bleef sterk posi­tief. Zelfs geen dip­je op de koersen.

Macro­ci­jfers V.S.
De dol­larko­ers steeg begin deze week maar leverde toch weer in dankz­ij tegen­val­lende cijfers uit de V.S. deze week. Zo steeg de pro­du­cen­ten­in­flatie min­der hard dan verwacht en toon­den de retail­verkopen over augus­tus een dal­ing ter­wi­jl anal­is­ten juist een kleine groei had­den verwacht. Vol­gende week komen de leden van de Fed­er­al Reserve bijeen om te ver­gaderen over de rente en hoewel het vrij zek­er is dat deze dit jaar nog eens ver­hoogd zal wor­den, is de kans groot dat ze daar nu nog even van af bli­jven.

Aan­pak belastin­gontwijk­ing
Zater­dag kwam een inter­es­sant bericht van de Europese belei­ds­mak­ers, en dan met name de min­is­ters van Finan­ciën. Die zijn erg geïn­ter­esseerd in een nieuw Europees belast­ing­s­telsel zodat grote tech­nolo­giebedri­jven als Ama­zon en Face­book geen gigaw­in­sten meer kun­nen creëeren. Nu hoeven zij slechts in het land waar het hoofd­kan­toor staat belast­ing af te tikken en dat zijn natu­urlijk de paradi­js­jes (o.a. Lux­em­burg, Ier­land). Het idee,dat door Frankrijk is gein­tro­duceerd, zorgt er dan voor dat zij in elk land waar zij producten/​diensten verkopen een eerlijk deel afdra­gen en de over­he­den zo geen belast­inggeld mis­lopen. Veel leden zijn voor het plan, maar de uitwerk­ing en de stem­ronde zal doorgeschoven wor­den naar de vol­gende eurogroep (begin vol­gend jaar zijn de verkiezin­gen).

Europa
De AEX won een krappe 8 pun­ten op week­ba­sis tot een slot­stand van 526,7 pun­ten (+1,5%). Met de dal­ing van vri­jdag erbij kijken we wel aan tegen een lagere top. Ook is de sti­jging op de grafiek één grote gatenkaas, ofwel zijn er over­al gaps te zien. Die wor­den alti­jd ges­loten en hoe meer het er zijn, hoe sneller dat gebeurt.
Ahold Del­haize was een opval­lende sti­jger tussen de aan­de­len, met afgerond +2,5% waarmee het tra­cht de grote ver­liezen goed te mak­en. Op jaar­ba­sis staat het nog op ruim ‑21% en is het daarmee één van de slecht­ste presteerders op het Dam­rak.
Zwaargewicht Unilever presteerde ondergemid­deld met een plus­je van 0,4% en hield de index daarmee wat tegen. Finan­cials en de olienoti­ties trokken juist de kar met koersen tussen +2 en +3%.

AEX — dai­ly chart

De DAX won 1,75% ofwel 215 pun­ten tot een stand van 12.519. Daarmee is het nog 433 pun­ten ver­wi­jderd van de all time high. Ook daar liepen de finan­cials in de kop­groep, samen met de vehikelbedri­jven die nu een tweede sterke week lat­en zien.
Elders in Europa steeg de Cac40 bij­na 2% en de Bel20 een magere 0,75%. In Lon­den een forse dal­ing voor de Ftse100 (-2,2%) na het BoE rentebesluit. Daar bleef een rentesti­jging uit maar kwa­men er wel zeer gehaaide woor­den naar buiten die de Ster­ling flink krachtiger maak­te. De eur/​gbp koers zak­te 3,6% en gbp/​usd steeg 3%.

New York
Nieuwe records op Wall Street door een breed gedra­gen posi­tief sen­ti­ment. De Dow Jones indus­tri­al steeg ruim 2% naar 22.268 pun­ten. De S&P500 sloot de week af op de top. Met een sti­jging van 1,5% werd het nieuwe record van 2500 pun­ten op de bor­den gezet.
Op de beurs van de NAS­DAQ moest men voor de top 100 genoe­gen nemen met een plus van 1,2% tot 5988 pun­ten. Tien cent boven het vorige slotrecord. Kleine beet­jes tellen ook mee in het resul­taat.
Apple leverde een flink deel van de sti­jging in na de onthulling van de nieuwe pro­ducten. Op week­ba­sis bli­jft er daar­door een plus­je van 0,8% over tot 159,9 dol­lar.
Tes­la steeg een flinke 10% op ver­schil­lend goed nieuws. In de V.S. zijn weer enkele super­charge-sta­tions geopend plus lichtte Musk een tip­je van de sluier betre­ft de nieuwe semi­truck die in okto­ber onthuld wordt. Verder deed het aan­deel gewoon mee met het pos­i­tivisme bin­nen de auto­sec­tor deze week.

Dow Jones Indus­tri­al — dai­ly chart
S&P500 — dai­ly chartNASDAQ100 — dai­ly chartOverige
De euro daalde deze week ook tegen de dol­lar. de scheefver­houd­ing nam met 0,7% af tot een koers van 1,195.
Verwacht daar vol­gende week nog wel meer van als de rentev­er­gader­ing van de Fed is geweest.

EUR/USD — dai­ly chart

Brent won deze week 3,4% aan waarde. Een vat kost nu 55,6 dol­lar. Met de sti­jging van deze week staat de koers ook ein­delijk weer in de regio­nen sinds de OPEC afsprak­en uit novem­ber vorig jaar. Vooral­snog lijkt men voor hogere koersen te willen gaan. WTI steeg ruim 5% deze week en daar­door neemt het ver­schil iets af. Ik las laatst dat een groot ver­schil tussen de twee bench­marks vaak duidt op sti­jgin­gen op de mid­del­langeter­mi­jn. Lijkt dan toch te klop­pen.

Brent crude oil — dai­ly chart


Zondag staat de agen­da weer klaar voor aankomende week, waarin we ons zullen richt­en op de Duitse verkiezin­gen. Al wordt daar half zo’n aan­dacht aan gegeven als de Franse tegen­hang­er. Immers lijkt Angela Merkel toch weer op een over­win­ning te kun­nen reke­nen.
Pret­tig weekend.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.