Beursdagboek US Markets Redactie 30 september 2017, 12:07

...

Weekendupdate - 25 t/m 29 september 2017

30 september 2017, 12:07 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Een pri­ma week­je op de glob­ale mark­ten waar­bij de meeste indices de maand sep­tem­ber met een mooi ren­de­ment afs­luiten. In de V.S. zijn er weer wat nieuwe all time highs gemaakt en in Europa zit men dicht bij de jaar­top mede dankz­ij de euro die wat gas los laat.
De Nikkei had vorige week al een goede plus lat­en zien en wist toen al de jaar­top­pen te ver­slaan. Voor sep­tem­ber werd er een goede +3,6% geboekt.

Economis­che data
We kre­gen maar weinig (belan­grijke) macro­ci­jfers voor onze kiezen. De laat­ste inflatieprog­noses voor de euro­zone (1,5%) en Duit­s­land (1,8%) duiden op stag­natie. Wel zak­te de Duitse werk­loosheid verder, van 5,7% naar 5,6%.
In de V.S. zag men het con­sumenten­vertrouwen dip­pen en de huizen­verkopen kre­gen een flinke tik mede dankz­ij de recente orka­nen. Doch zeggen anal­is­ten dat er nog maar weinig groei mogelijk is en de curve dus zal gaan vlakken. Hoeft niet negatief te zijn want als dat cijfer sta­biel bli­jft is dat juist gezond.

Poli­tiek
De gelauw­erde Merkel zorgde niet voor een nieuwe blast-off op de Europese mark­ten zoals dat wel bij Macron gebeurde. Zij was immers al de verwachte winnares dus dat zat al gro­ten­deels in de koersen ver­w­erkt. Het CDUwas weer de groot­ste maar het pop­ulis­tis­che AfD (waar het intern zek­er niet vlekkeloos loopt) kreeg met de recente uit­slag veel meer voet aan de grond. Er moet nu weer een coal­i­tie gevor­md wor­den en dat zal niet een­voudig zijn.

In Wash­ing­ton ook wat bij­zon­dere gebeurtenis­sen. Op vri­jdag werd min­is­ter van volks­ge­zond­heid Price ontsla­gen van­wege zijn gechar­ter­de vliegtrips. Hij was al eens gewaarschuwd door Trump dat dit niet uit de hand mocht lopen maar er werd niet geluis­terd. Schi­jn­baar kostte het grap­je al ruim 400.000 dol­lar sinds zijn aanstelling, ter­wi­jl lijn­vlucht­en in de meeste gevallen gewoon een optie was. Hoewel er al meerdere ontsla­gen in het Witte Huis zijn geweest, is dit pas de eerste min­is­ter uit Trump’s kabi­net die zijn bureau mag lee­gruimen.
Verder zagen we opnieuw een mis­luk­te stem­ronde voor het zorg­plan dat de meeste Repub­likeinen graag ingevo­erd zien wor­den. Enkele promi­nente Senaa­tle­den stem­den wederom tegen (waaron­der oud-pres­i­dentskan­di­daat McCain, die onlangs met hersenkanker is gedi­ag­noseerd). Dit was de laat­ste kans dat er met 51 stem­men gewon­nen kon wor­den, nu de nor­male stemwi­jze van 60100 weer terug is. Dat betekent dus dat er ook Democ­ra­t­en overge­haald moeten wor­den en dat lijkt een onmo­gelijke opgave.
In gevolg van de mis­luk­te Trump­belofte om Oba­macare af te schaf­fen, schakelde hij direct over naar het nieuwe belast­ings­plan. Daarin is al vak­er gebleken dat het alleen zeer posi­tief voor de rijk­sten van het land zal uit­pakken, ter­wi­jl er gepreekt wordt dat de mid­den­klasse hier­van prof­i­teert. Voor Wall Street zal het waarschi­jn­lijk ook aan­ge­naam wor­den want de bedri­jfs­be­last­ing wordt zeer waarschi­jn­lijk flink ver­laagd.

Europa
De AEX steeg deze week 1,7% hoger en op maand­ba­sis staat er een mooie +4,07%. Slot ligt nu op 537,06 en dat is feit­elijk een nieuwe jaar­top. Echter zijn we op 9 mei intra­day nog wel iet­sje hoger gegaan en moet tech­nisch gezien de 537,8 nog gebro­ken wor­den. Toch zijn we nu ein­delijk weg van dat zijwaarts cor­rigeren zoals hieron­der in de dag­grafiek is te zien. De route naar 563,3 ligt nu weer open, waar de top van 2007 ligt te wacht­en.
Kijk ook eens naar de AEX-her­be­leg­gingsin­dex, waarin duidelijk­er is hoe goed het gaat ten opzichte van de andere index­en (zoals onze oost­er­bu­ren waar de DAX stan­daard een her­be­leg­gingsin­dex is). Tot op heden staan we al 14,98% in de plus en de pro­jec­ties lijken te zeggen dat het vat nog lang niet leeg is.

AEX — dai­ly chart
AEX — month­ly chartAEX — herbeleggingsindex

De DAX brak al eerder uit nadat het een hev­erige cor­rec­tie moest onder­gaan (dankz­ij de forse dalin­gen in de dominerende auto­sec­tor). De kou is nu uit de lucht en ook daar wordt de jaar­top weer spoedig opge­zocht. Het huidi­ge tech­nis­che plaat­je laat zien dat we daar spoedig weer zullen zijn dankz­ij de kleine bull flag waar we zijn uit­ge­bro­ken. Moeten we de jaar­top wel ver­slaan want een dubbele top betekent een korte terug­val. Indi­en dat gebeurt, komt er wel een mooi nieuw koop­mo­ment voor hen die de langeter­mi­jnin­stap hebben gemist.
Deze week schreef de index 1,9% bij tot een stand van 12.829 pun­ten en op maand­ba­sis een ste­vige 6,4%. Year to date staat de DAX nu op 11,74%.

DAX — dai­ly chart


New York
Aan de overkant werd wat rustiger aan gedaan van­wege de dol­lar die in waarde toe­neemt. Des­on­danks was het sen­ti­ment posi­tief.
De Dow Jones Indus­tri­al steeg met een kleine +0,25% op week­ba­sis tot aan 22.405 pun­ten. Doch is de all time high met een kleine 0,1% zeer dicht­bij. De koers hangt nu bij de bovenkant van het kanaal en maakt zich klaar om uit te breken, mits er geen gekke din­gen gebeuren.

Dow Jones Indus­tri­al — dai­ly chart
Ook de S&P500 deed het redelijk goed met +0,4% tot 2519 pun­ten. Bij de vorige uit­braak­pogin­gen zak­te de koers weer terug dus de vraag is of de derde poging wel raak is. De sti­jging was immers een posi­tieve reac­tie op de focus van Trump op belast­ingher­vormin­gen.

S&P500 — dai­ly chart
De NASDAQ100 loopt wat achter dankz­ij de dou­ble top wat de koers een dip­je in stu­urde. De index her­pakt zich nu en lijkt de weg naar boven te ver­vol­gen. Op week­ba­sis +0,8% tot aan 5979 pun­ten.

NQ100 — dai­ly chart

Overige
Brent poogde uit te breken maar werd na de sterke maandag terug het rijsende kanaal in getrokken. Han­de­laren betal­en 56,7 dol­lar per vat. Twee dubbelt­jes meer dan vorige week. Die verkoopdip kan nog wel eens meer op gang bren­gen, maar bli­jven we bovenin het huidi­ge trend­kanaal hangen, dan is er juist kans op een tweede poging om naar boven te schi­eten. De weg ligt dan vrij tot 63,2 en daar­na de 64,4 dol­lar. Naar onderen is juist de 54,2 en daar­na de 52,9 van belang.

Brent crude oil — dai­ly chart
De eur/​usd neemt dus ein­delijk wat gas terug, wat goed is voor de Europese mark­ten (goed­kope euro is immers aantrekke­lijk­er voor anderen om bij ons inkopen te doen). De top van 1,209 van enkele weken terug ligt steeds verder weg en we bevon­den ons deze week zelfs weer op de 1,172.
Voor de korte ter­mi­jn kun­nen we wat meer druk naar bene­den zien. Toch denk ik niet dat we alweer van een duur­dere euro af zijn aangezien de ECB zich begint te richt­en op een afbouw van de mon­e­taire ste­un. Eind okto­ber kri­j­gen we meer over de plan­nen te horen.

EUR/USD — dai­ly chart

Mor­gen weer de beur­sagen­da, maar voor nu een pret­tig week­end gewenst op deze herf­s­tachtige dagen!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.