Beursdagboek US Markets Redactie 7 oktober 2017, 13:10

...

Weekendupdate - 2 t/m 6 oktober 2017

7 oktober 2017, 13:10 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


De mark­ten maak­ten deze week weer spron­gen vooruit in zow­el Europa als de V.S. maar met uit­zon­der­ing van de IBEX in Span­je, waar het debakel tussen de over­heid en Cat­alonië voort den­dert. Aanstaande maandag wordt overi­gens verwacht dat zij hen­zelf onafhanke­lijk zullen verk­laren, wat een grote tegen­re­ac­tie van Madrid (en miss­chien ook Brus­sel) zal doen ontstaan. De overige Europese mark­ten trokken zich er niet veel van aan waar­door we de kans kre­gen nieuwe jaar­top­pen of zelfs nieuwe all time highs te mak­en.

Arbei­d­sci­jfers
De beur­sweek stond vooral in teken van de Amerikaanse banen­rap­porten, die drastisch lagere cijfers toon­den dat vooral aan de orka­nen te danken was. In Flori­da en Texas wordt nog steeds her­bouwd en veel burg­ers kun­nen daar­door niet naar hun werk. De pay­roll cijfers van ADP vie­len dus lager uit, maar de algemene werk­loosheid maak­te wel weer spron­gen. Die zak­te namelijk van 4,4% naar 4,2% van de beroeps­bevolk­ing. Een aan­ge­name verass­ing dus voor de Fed, die al een tijd­je zit te wacht­en op sterke arbei­d­sci­jfers. De novem­ber-edi­tie moet dus uitwi­jzen of de dip weer verd­wi­jnt en er in decem­ber nog een derde en laat­ste rentev­er­hoging van het jaar kan komen.

Verder zagen we nog de PMI’s van de dien­sten- en pro­duc­tiesec­tor ver­schi­j­nen. Ondanks de stag­natie bli­jven ze sterk liggen en trekken som­mige achterbli­jvers zelfs bij. Ook de Duitse fab­riek­sor­ders namen in augus­tus fors toe, na een dip in de zomer­pe­ri­ode.


Europa
In Ams­ter­dam wist de AEX deze week een nieuwe top neer te zetten nadat het vorige week uit­brak aan de korte zijwaartse beweg­ing. De laat­ste dag van de week zorgde toch voor een verkooprond­je en daarmee komt de eind­stand op 539,9 pun­ten. Zwaargewicht­en Shell en ING ste­gen respec­tievelijk 0,4% en 0,8%. Unilever viel na een sti­jging terug en hield aan het eind van de week slechts 0,1% winst over.

Het huidi­ge trend­kanaal is vrij ste­vig omhoog gericht dus dat zal waarschi­jn­lijk niet lang stand houden maar zo lang dat wel het geval is, hoeven de bulls zich geen zor­gen te mak­en.
Een terug­val naar 530 zou een mooie dip zijn voor inkopen op de mid­den­lange ter­mi­jn. Het grotere kanaal, dat de bull­mar­ket rep­re­sen­teert, bli­jft ijz­er­sterk. Zo is te zien op de week­grafiek hieron­der. Let wel dat we richt­ing de top aan het gaan zijn. We kun­nen uit­breken, maar de vorige keer was dat ook al geen suc­ces. Vooral­snog zouden we door kun­nen stomen naar min­stens de 560 voor­dat we ons daar zor­gen over moeten mak­en.

AEX — dai­ly chartAEX — week­ly chartDe DAX wist deze week net niet de 13.000 pun­ten te pakken. Op zeven pun­t­jes na draaide de hoofdin­dex van Frank­furt en leverde weer wat in. Week­slot ligt op 12956 pun­ten dus dat is maar een kwart pro­cent ver­wi­jderd van die horde.
Vooral de auto­branche maak­te flinke stap­pen zoals Volk­swa­gen met 3,5% en BMW met een puls van 3,75%.

Het slot van de index ligt net op de vorige top (aangegeven met de hor­i­zon­tale lijn). Wellicht geeft dat genoeg ste­un om voor vol­gende week de sti­jging direct door te pakken. Als het sen­ti­ment goed bli­jft is er nog genoeg ruimte naar boven voor­dat de grote man­agers aan de bovenkant van het bul­lka­naal weer actie onderne­men.

DAX — dai­ly chart

Verenigde Stat­en
Aan de overkant van de grote plas geldt het­zelfde. Daar deelde men de euforie en werd vooral op don­derdag weer flink gekocht. De Dow Jones Trans­port wist de 10.000 pun­ten niet te houden en viel terug via een driedaagse verkoopronde.
De DJ Indus­tri­al pak­te een flinke 350 pun­ten om op een nieuwe hoogte te sluiten van 22.774 pun­ten.
Slechts Ver­i­zon en de olie­mag­nat­en Chevron en Exxron Mobil sloten de week met rode cijfers af.
Van alle blue chips deed Intel het met ruim 4% het beste, op de voet gevol­gd door Gold­man Sachs met 3,7%.

Ein­delijk een heldere uit­braak uit het kanaal wat op zichzelf toch al krachtig was. Wellicht wil men de uit­braak eerst beves­tigd zien door een korte pull­back.

Dow Jones Indus­tri­al — dai­ly chart
De top 100 van de NAS­DAQ deed er wat langer over om nieuwe top­pen te zetten maar deze week was het dan toch raak. Eind­stand van de week afgerond op 6065 pun­ten. Cost­co hielp daar niet in mee nadat beleg­gers van het aan­deel af wilden sinds de pub­li­catie van de kwartaal­ci­jfers. Het aan­deel ver­loor deze week 4,4% aan waarde.
De far­ma­ceut Mylan, dat gereg­istreerd staat in Ned­er­land en bek­end is van EpiPen, steeg een flinke 22% en was daarmee koplop­er. Net­flix vol­gde daar ver achter met +9,2% nadat het bek­end maak­te de abon­nementskosten vanaf deze maand te ver­hogen.

NASDAQ100 — dai­ly chartDe brede S&P500 zette ook weer records in de boeken en sloot op een record­hoogte van 2549 pun­ten. Uit­ge­zoomd op de week­grafiek is ook duidelijk hoe sterk de markt er nog bij ligt sinds de duik van 2007. Aan alles komt een einde, behalve deze bull mar­ket..
Gen­er­al Motors was daar de sterk­ste met 11,3% (als Mylan niet wordt meegerek­end want die staat op zow­el NQ als SP gereg­istreerd). Ook de lucht­vaart­maatschap­pi­jen deden het goed met sti­jgin­gen tot wel 8%.

S&P500 — dai­ly chart
S&P500 — Week­ly chart
Overige
Olie deed zoals vorige week al duidelijk werd nog enkele stap­pen terug. Er is momenteel sprake van onder­han­delin­gen over een nieuwe pro­duc­tiedeal, maar die staat nog wel in de kinder­schoe­nen.
Brent leverde de gewon­nen dol­lars aan het einde van de week weer in en stond uitein­delijk ruim een dol­lar lager op 55,5 dol­lar per vat. Daarmee koerst het in een bear­ish sce­nario weer in het kanaal waar het in eerste instantie uit wilde breken. Zie hieron­der.

Brent crude oil — dai­ly chartEur/​Usd leverde nog wat meer in sinds dat ze in de V.S. het belast­ing­plan weer in de spot­lights zetten. Het val­u­ta­paar is nu echt uit de opwaartse trend gebro­ken en kan op de korte ter­mi­jn terug­vallen naar 1,14.
Wat nog meer een rol speelt de komende tijd is de keuze voor Fed-voorzit­ter. Dat is aan Don­ald Trump te bepalen en die liet al doorschemeren bin­nenko­rt een keuze te mak­en. De kans is aan­wezig dat Yellen bli­jft zit­ten maar niet zo groot aangezien die twee ver­schil­lende visies hebben. Dat vin­dt The Don­ald nooit leuk dus zal hij waarschi­jn­lijk voor een ander gaan. Wellicht is dat een meer hawk­ish’ per­soon (iemand die graag hogere rentes en een betere Fed-bal­ans ziet) en dat betekent een sterkere dol­lar.
We moeten ook oplet­ten wat de ECB gaat doen. Bij de vol­gende ver­gader­ing zullen zij naar eigen zeggen hun plan uitrollen wat betre­ft het opscho­nen van de bal­ans. De rente zal nog lang ongewi­jzigd bli­jven maar het opkoop­pro­gram­ma lijkt langza­am ten einde te komen. Dat zou juist de euro weer kracht moeten geven.

Eur/​Usd — dai­ly chart
Dan nog even snel een blik op een AEX-geno­teerd bedri­jf, namelijk Ahold Del­haize. Daar is het al tij­den niet pluis en tech­nisch gezien lijkt dat nog niet ten einde. De koers zit in een sterk bear­ish kanaal en er is nog geen teken dat het daar uit probeert te vecht­en. Nu de koers weer bij de bovenkant van het kanaal zit ben ik heel benieuwd of er een vol­gende grote terug­val plaats zal vin­den. Hoe dan ook, Ahold is samen met Gemal­to de slecht­ste invester­ing van de AEX die je dit jaar kan hebben.

Ahold Del — dai­ly chart

Pret­tig weekend.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.