Beursdagboek US Markets Redactie 4 november 2017, 10:24

...

Weekendupdate - 30 okt t/m 3 nov 2017

4 november 2017, 10:24 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Ter­wi­jl we rock­to­ber’ achter ons lat­en zijn de beurzen weer goed van start in een nieuwe maand. De DAX, die een dag­je min­der mee draaide, presteerde als één van de betere. Maar vooral in Tokyo weet de Nikkei van geen ophouden. Deze week alweer 2,4% erbij ter­wi­jl het de twee voor­gaande maan­den al bij­na 12% in waarde steeg. Op dit tem­po komt die 40.000 pun­ten bin­nen enkele jaren alweer in zicht.

Betre­ft economisch nieuws is de nieuwe keuze voor Fed voorzit­ter inter­es­sant. Pres­i­dent Trump koos voor Pow­ell, wat de mark­ten al had­den gehoopt en inge­cal­culeerd. Pow­ell is een voor­stander van gematigde rentev­er­hogin­gen, zoals Yellen dat ook is. Overi­gens mag zij na vier jaar alweer opstap­pen nadat ze nogal kri­tisch was over Trump zijn bewee­gre­de­nen tij­dens de pres­i­dentscam­pagne. Van Pow­ell is ook bek­end dat hij niet zo’n fan is van stricte banken­reg­u­ler­ing. We zullen het vanaf feb­ru­ari vol­gend jaar meemak­en, als hij het stok­je overneemt.

Europa
De AEX schreef een pro­cent bij ofwel 5,7 pun­ten tot een stand van 555,15. Het arriveerde deze week bij een belan­grijk punt, namelijk de bovenkant van het bull chan­nel. Dat liet het woens­dag ook merken door de grens aan te tikken op 557,4 en even terug te vallen. Mocht het zon­der veel moeite door klim­men, dan kun­nen we al richt­ing de 580 kijken.

Van de zwaargewicht­en werk­te ING de sti­jging tegen. De bank kwam deze week met cijfers en hoewel de winst en omzet ste­gen, wer­den die toch lauw ont­van­gen. De koers ging op week­ba­sis 0,85% lager tot 15,75 euro.
Altice kwam ook met cijfers en werd met de grond gelijk gemaakt: ‑21,5%. De omzet en winst ste­gen matig, maar het was vooral de ver­laagde prog­nose over het hele jaar dat investeerders ken­nelijk erg verve­lend von­den om te horen.
Kartrekker was Shell dat mede dankz­ij cijfers en een sti­j­gende oliepri­js +4,1% bijschreef en daar­door op nieuwe hoge koersen kwam. De olie- en gas­gi­gant wist de omzet en winst wederom flink op te voeren. Het div­i­dend bli­jft vooral­snog onveran­derd.

AEX — dai­ly chart
AEX — week­ly chart
In Frank­furt steeg de DAX op week­ba­sis 261 pun­ten (+2%) tot een record­stand van 13.479 pun­ten. Intra­day werd de 13.505 als hoog­ste koers neergezet. Daar voerde Volk­swa­gen de lijst aan, ter­wi­jl andere auto­bouw­ers ook mooie plussen maak­ten. Verder deden de energiemaatschap­pi­jen het ook bovengemid­deld. Gezond­hei­d­scon­cern Fre­se­nius hing onder­aan na het bericht dat de reeds overgenomen Ako­rn nog steeds last heeft van interne perike­len’. Fre­se­nius is er zelf van over­tu­igd dat de over­name op lange ter­mi­jn zeer win­st­gevend zal zijn.
Offi­cieel moet de boven­ste lijn in de grafiek lager liggen omdat je bij de eerste hogere top moet begin­nen, in dit geval maart 2016, maar er lijkt iets aan de hand bovenin als je de lijn over de top­pen van deze zomer legt. We zit­ten nu net als bij de AEX dus bij een belan­grijk punt. Uit­breken betekent in dat geval ruimte naar min­stens 13.800 pun­ten.

DAX — dai­ly chart

De Engelse FTSE100 steeg deze week 0,75% mede door het rentebesluit van de Bank of Eng­land, dat na de his­torisch lage 0,25% rente er toch een kwart­je bij deed. Aan de andere kant daalde de pond door datzelfde nieuws wederom verder, wat de Britse economie niet ten goede komt aangezien zij zeer van import afhanke­lijk zijn.


Verenigde Stat­en
De Dow Jones Indus­tri­al tik­te deze week een kleine half pro­cent bij tot een stand van 23.539 pun­ten. Apple was daar dankz­ij goede cijfers de uit­blink­er. Het aan­deel, dat tegen­wo­ordig niet meer zo zwaar op de index weegt, steeg 5,8% naar nieuwe hoogtes.
Op de grafiek is te zien dat de Trump ral­ly’ zich nog net­jes bin­nen de kaders voort­be­weegt en met dit tem­po zien we de 24.000 al ergens deze maand ver­schi­j­nen.

Dow Jones Indus­tri­al — dai­ly chartVoor de S&P500 viel er niet veel te beleven. De brede index ging de week een kwart pro­cen­t­je hoger uit, op afgerond 2588 pun­ten. Wel weer een record. Als we kijken naar de sti­j­gende trend sinds de oliebo­dem (de Trump ral­ly is min­der inter­es­sant bij deze index) dan zien we een rustig voortk­abbe­lende S&P die met deze snel­heid eind dit jaar op 2660 pun­ten kan staan. Wat voor S&P nog veel invloed kan hebben is het belast­ings­plan. Dat werd deze week in zijn volledigheid gein­tro­duceerd en daar moet nu over gestemd wor­den. Er zal nu in het Huis en in de Senaat gestemd moeten wor­den en daar zullen we de komende maan­den meer over horen.

S&P500 — dai­ly chart
Tot slot de NASDAQ100, waar Apple wel zwaar weegt. Een sti­jging van 1,3% zorgt ook daar voor records. Slot­stand op 6295 pun­ten en op de grafiek hieron­der is te zien dat het daarmee wel bij de bovenkant van het bull chan­nel komt. Op de week­grafiek is er wel wat meer ruimte naar boven en aangezien een langer tijd­skad­er de over­hand kri­jgt bij tech­nis­che analyse, houden we dat maar aan.

NASDAQ100 — dai­ly chartNASDAQ100 — week­ly chart

Dan nog even de ruwe olie, en dan met name Brent, is hard op weg om uit te breken. Het lijkt op de mid­den­lange ter­mi­jn dan ook klaar te staan voor een harde sti­jging. De 66 dol­lar komt daar al snel in zicht.

Brent crude oil — week­ly chart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.