Beursdagboek US Markets Redactie 16 december 2017, 16:46

...

Agenda beursweek 18 t/m 22 december 2017

16 december 2017, 16:46 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Het duurt nog maar twee weken tot we weer met cham­pagne in de hand staan en daarmee betekent het ook langza­am het einde van beurs­jaar 2017. Voor de AEX betekent dat een pri­ma jaar in deze bull mar­ket, mits we natu­urlijk geen gekke din­gen zien in de laat­ste dagen. Kijk maar eens naar de decem­ber­maan­den van 2014 en 2015, waar de koers lekker swingde. Vorig jaar kre­gen we al een vroege ral­ly voor onze kiezen na de ref­er­en­du­muit­slag in Ital­ië (5 decem­ber) en dit jaar varen we in zo’n kalm water dat we miss­chien niet eens van een ein­de­jaarsral­ly kun­nen spreken. We zullen over twee weken zien of het een oliebol­lenge­sprek wordt of niet.

Bit­coin futures
Op de cryp­to­munten­markt werd deze week voor het eerst in futures gehan­deld. De CBOE in Chica­go lev­ert con­tracten per bit­coin en dat zorgde in het week­end voor wat paniek. Toch denkt men dat de futures wat rust in de koers kun­nen geven door­dat men deze langer vasthouden. Ik heb er niet zoveel ver­stand van maar meer aan­bod voor de beroem­ste munt betekent in ieder geval ook meer instroom van nieuw geld.

Vanaf dins­dag zal ook de CME future con­tracten uit­de­len. Deze schi­j­nen maar­lief­st per 5 bit­coins ver­han­deld te wor­den. De ticks voor btc gaan per 5 dol­lar dus doe dat dan keer vijf. Niet te vaak naar je beeld­scherm kijken dus..

Onder­tussen is de over­heid in Zuid-Korea de han­del aan ban­den aan het leggen. Ruim een kwart van al het gokgeld’ in de cryp­to­han­del vin­dt in dat land plaats en men is bang dat het uit de hand gaat lopen. Omgerek­end zit 1 op de 50 van hun burg­ers te speculeren op de dig­i­tale munten en zelfs geen min­der­jari­gen wor­den niet gecon­troleerd. Daar wil de over­heid nu veran­der­ing in bren­gen. Ook gaan er gerucht­en om inkom­sten­be­last­ing in te voeren, iets waar men in Ned­er­land vanaf vol­gend jaar al mee te mak­en gaat kri­j­gen (belast­baar eigen ver­mo­gen).

Brex­it
Wie het nieuws over de onder­han­delin­gen tussen het VK en de EU vol­gt heeft het miss­chien al geho­ord. Alle verte­gen­wo­ordi­gers zijn het (bin­nen een snelle 10 minuten) eens gewor­den om de brex­it-gesprekken naar het vol­gende sta­di­um te lood­sen. Dat punt is de han­del. Nu bei­de par­ti­jen een overeenkomst hebben voor expats, gren­scon­t­role en de regels met Ier­land, is het tijd voor de economis­che zak­en. De Engelse min­is­ter Ham­mond verzek­erde zijn achter­ban dat het VK dezelfde regels mag hanteren tij­dens de tran­si­tie. Dat zou dus een­zelfde douane en sin­gle-mar­ket beteke­nen tot­dat de brex­it realiteit is, in 2019 dus. Welke regels dan gelden is iets waar nu dus over gepraat zal wor­den.

Belast­ingher­vorm­ing USA
Trump is weer een stap­je dichter­bij zijn eerste echte winst als pres­i­dent. Het comité voor de belast­ingher­vorm­ing is het eens gewor­den over het echte plan, nadat het huis en senaat ieder hun eigen ver­sie had­den goedgekeurd. De nieuwe samen­stelling moet nog een­maal goedgekeurd wor­den door bei­de par­ti­jen voor­dat het ondertek­end en uit­gevo­erd mag wor­den door Trump. De stem­ron­des zullen aankomende week al plaatsvin­den in de hoop om nog voor kerst begint te mogen juichen.


Agen­da
De komende dagen zal het han­delsvol­ume drastisch afne­men, met als dieptepunt de dagen na kerst.
Vri­jdag sluiten Lon­den en Dublin vroeger. De rest van Europa en de VS hebben wel een volledi­ge beur­sweek.

De agen­da is met name dankz­ij weinig macro­ci­jfers nage­noeg leeg. Wel moeten we op de val­u­ta let­ten aangezien in de VS gestemd zal wor­den over het defin­i­tieve belast­ing­plan. Wan­neer dat pre­cies plaatsvin­dt is nog niet bek­end. Ook zal de Bank of Japan nog buigen over het mon­e­tair beleid, maar daar lijken ze nog niet toe aan veran­der­ing.

Maandag weten we of de con­sumenten­pri­jzen in de euro­zone in novem­ber verder zijn geste­gen. De con­sen­sus ligt nu op 0,1% maar daarmee bli­jft het jaar­niveau op 1,5% staan.
Op dins­dag is de Duitse bedri­jvenin­dex nog inter­es­sant en zal vanu­it de VS de maan­delijkse bouwver­gun­nin­gen naar buiten komen. Een dag lat­er vol­gen nog de verkopen van bestaande huizen.
Don­derdag dan het rentebesluit van de BoJ en het CBS komt met het nieuw­ste con­sumenten­vertrouwen (dec) en de werk­looshei­d­ci­jfers (nov).
Tot slot de vri­jdag met con­sumenten­ci­jfers uit Frankrijk en Duit­s­land. In de VS komen de bestellin­gen van duurzame goed­eren naar buiten alsmede de verkoop­ci­jfers van nieuw­bouwhuizen.


Blik op de grafiek
De AEX lijkt de top van de bull mar­ket nog eens te willen testen (zwarte weer­stand­sli­jn). Die koerst nu rond de 560 en daarmee zouden we het jaar met vuur­w­erk af kun­nen sluiten. Ik zou niet weten wat de weg naar boven nu nog kan ver­pesten maar mocht het tij keren, dan hebben we genoeg opvangnetten tot aan de 530. Pas dan komen de stieren in gevaar, maar dat lijkt me meer iets voor vol­gend jaar. Een uit­braak boven die zware weer­stand betekent een ver­snelling (met zeer waarschi­jn­lijk ook een hertest) maar dat kost nog wat meer tijd dus ook pas een sce­nario voor 2018.

AEX — dai­ly chart

Op de DAX is een grot­er gevecht aan de gang maar ook daar willen de kop­ers nog niet opgeven. Tevens zou daar nog een nieuwe jaar­top gezet kun­nen wor­den maar dan zullen ze wel moeten opschi­eten. 13530 is nog ruim 3% en da’s best ver weg.
Reden van het huidi­ge gevecht ligt verder terug in de his­to­rie, namelijk de hoge top­pen van de vorige bull mar­kets. Op de maand­grafiek is duidelijk te zien waarom er veel getwi­jfeld wordt. Met het huidi­ge posi­tieve sen­ti­ment in Europa lijkt me dit wel iets wat de komende tijd over­won­nen kan wor­den.

DAX — dai­ly chart
DAX — month­ly chart
In de V.S. is het ook elke week feest. De S&P500 koekelo­ert nu ook boven het opwaartse kanaal waarmee een ver­snelling kan plaatsvin­den. Op de Dow Jones nog wat meer ruimte voor­dat het daar de kop stoot.
Voor de 100 groot­ste NAS­DAQ-noti­ties een­zelfde ver­haal als bij de S&P, uit­braak van het kanaal. In negen jaar heeft de beste beleg­ger daarmee nu een ren­de­ment van ruim 530%. Kri­j­gen we al hoogtevrees? Het gaat daar nu wel heel rap en lijkt zowaar op het begin van een aan­de­len­bubbel te lijken, maar dat weten we natu­urlijk pas achter­af. Trouwens, de dot­com-ral­ly deed 350% in de laat­ste twee jaar en over een tijds­bestek van 9 jaar meer dan 2200%.. Da’s pas een bubbel! Wellicht dat de huidi­ge sti­jging gewoon te danken is aan een sterke economie met sterke bedri­jf­s­re­sul­tat­en. Of is het een kwest­ie van gebrek aan beter? Het geld moet toch ergens heen..

S&P500 — dai­ly chart
Dow Jones Indus­tri­al — dai­ly chartNASDAQ100 — dai­ly chartNASDAQ100 — Week­ly chart

Let op, de samen­stelling van de top hon­derd is door de jaren natu­urlijk veran­derd. Zo koste Apple in de jaren 90 maar enkele dol­lars. Nu is het mar­ket cap lei­der op de NAS­DAQ. Overi­gens leuk feit­je: de koerssti­jging van de gigant heeft in de afgelopen 9 jaar bij­na een­zelfde grote sti­jging meege­maakt als de dot­com-bubbel deed. Het staat nu op een ren­de­ment van zo’n 2000% vanaf 2008.

Fijn week­end.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.