...

AEX, RD, waterstof (?), Ahold en Galapagos

1 augustus 2020, 09:33 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (2)

Zater­dag is een mooie dag om naar grafieken te kijken, weet u waarom? De beurzen zijn ges­loten, dus wordt een tech­nisch anal­ist niet afgeleid door almaar bewe­gende koersen. In alle rust kan een grafiek wor­den geanaly­seerd met zo weinig mogelijk emotie. Emotie is niet zo’n goede raadgever.


Onder­aan de analyse van afgelopen don­derdag staan enkele reac­ties van lez­ers. Ik ga daar van­daag in meer of min­dere mate op in. De eerste komt van lez­er anil die vraagt of ik water­stof kan bek­ijken. Ik probeer alti­jd eerlijk te zijn dus ga ik beken­nen dat ik nog nooit een grafiek van water­stof heb gezien. Anil, als u mij de tick­er van water­stof geeft, dan zal ik kijken of ik de grafiek kan bemachti­gen en miss­chien een analyse mak­en. Ik zie uw reac­tie onder­aan deze analyse tegemoet.

Als eerste grafiek voor van­daag kijk ik naar de AEX.

Onze beurs­graad­me­ter heeft voor de val uit het licht sti­j­gende trend­kanaalt­je al een aan­tal sig­nalen van afzwakking gegeven. Zo zijn er de negatieve diver­gen­tie, het zakken door de rode sti­j­gende trendli­jn, de gap en ik kon al een exper­i­menteel dal­end trendli­jn­t­je teke­nen, zie het oran­je lijn­t­je. Afgelopen don­derdag is daar de val uit het sti­j­gende trend­kanaalt­je bijgekomen en die neer­waartse door­braak werd gis­teren beves­tigd met een tweede slotko­ers buiten/​onder het trendkanaal.

Ik heb een blauwe hor­i­zon­tale ste­un­li­jn getrokken rond het niveau 534. Ik acht het niet onwaarschi­jn­lijk dat de AEX dat niveau miss­chien al komende beur­sweek op gaat zoeken. 

We hobbe­len door naar Konin­klijke Olie.

Roy­al Dutch Shell laat net als de AEX een verzwakking zien, maar dan een totaal andere. RD liet hele­maal niet zo’n mooi her­s­tel zien als de AEX, RD bewoog niet hoger bin­nen een sti­j­gend trend­kanaal. Als reac­tie op de val na het virus wist Roy­al Dutch van ongeveer 10 euro te sti­j­gen naar een goede 18 euro, maar maak­te daarmee slecht een frac­tie van de dal­ing door Covid-19 goed. De hoek­steen van de porte­feuille (moeten we deze zienswi­jze aan­passen?) bewoog tot voor kort tussen ongeveer euro 17,70 en 13,50.

Kijkt u nu rechts op de grafiek en u zult opmerken dat de slotko­ers al twee dagen onder de ste­un van euro 13,50 ligt. Een verzwakking dus en de blauwe voor­ma­lige ste­un gaat dus nu dienst doen als weer­stand. Voor mij is er op moment van schri­jven geen enkele reden Olies in porte­feuille te hebben.

We pakken Gala­pa­gos erbij:

Zow­el Gala­pa­gos als RD heb ik afgelopen beur­sweek nog in mijn columns voor­bij lat­en komen en door de ontwik­kelin­gen op de grafiek vind ik het inter­es­sant ze van­daag er weer bij te pakken. 

Mocht u graag een index en/​of aan­deel geanaly­seerd zien geeft u dat dan even hieron­der bij de reac­ties aan. Ik zal dan kijken of ik aan uw ver­zoek kan voldoen.

Rechts op de grafiek ziet u dat Gala­pa­gos al de derde achtereen­vol­gende beurs­dag een slotko­ers onder de ste­un van euro 165,50 zet. De oran­je lijn die dienst deed als ste­un gaat dus nu als weer­stand door het lev­en. Een mogelijk sce­nario zou een pull back naar de oran­je lijn kun­nen zijn om daar­na verder de weg naar het Zuiden in te slaan. Het is zelfs mogelijk dat de hoog­ste koers van gis­teren al de pull back was!

En dan was er onder mijn col­umn van afgelopen don­derdag een reac­tie van lez­er poly­glot. Gezien mijn ruimte in deze columns kan ik daar helaas slechts beperkt op ingaan. Ik ga eerst in op een vraag over het roze trend­kanaalt­je bij Ahold Del­haize en ik zal hieron­der de grafiek nog­maals publiceren.

De vraag van lez­er poly­glot dwingt mij scherp te bli­jven. Het trend­kanaalt­je” was niet bedoeld als een echt trend­kanaal, maar meer om een bepaalde gebeurte­nis aan te geven. Als ik u dus met grote vraagtekens achter­li­et welke niveaus, koersen, bod­ies of extremen ik gebruik­te voor het trend­kanaal dan is dat mijn schuld. Ik gebruik­te geen van allen en had het beter zoals hieron­der aan kun­nen geven.

Ik wilde slechts aangeven, met ver­wi­jz­ing naar de drie eerdere aan­de­len­grafieken van afgelopen don­derdag, dat de koers van Ahold Del­haize bleef plakken” net onder of op de sti­j­gende trendli­jn. Ik had het ook zoals hieron­der met een pijlt­je kun­nen aangeven.

Met ver­wi­jz­ing naar de grafieken van ASML, ASM Int en Adyen probeerde ik aan te geven dan Ahold Del­haize achter­liep” op die drie grafieken en dat Ahold wel eens de ste­un op euro 24,40 kon gaan opzoeken. Eén van de pijlers van tech­nis­che analyse is dat de geschiede­nis zich (in de ver­schil­lende grafieken) her­haald en voilà, AD her­haalde de grafieken met een beweg­ing naar euro 24,40.

Poly­glot wilde in zijn/​haar reac­tie ook nog weten hoe ik trend- en ste­un­li­j­nen teken. Daar zijn hele boeken over volgeschreven, maar belan­grijk om te weten is dat het onderdeel uit­maakt van de sub­jec­tieve tech­nis­che analyse. Daarmee zeg ik dat ieder een eigen visie en/​of sti­jl heeft. Ik kan dus geen harde regels neer­schri­jven. Ik baseer het trekken van mijn lijn­t­jes op jaren­lange ervar­ing en op wat ík belan­grijk vind. Wat ik wel kan zeggen is dat ik door­gaans extremen negeer.

Ik wens al mijn lez­ers een pret­tig weekend!

Tech­nisch anal­ist voor US Mar­kets

Mar­cel Bron­ner is zelf­s­tandig tech­nisch analist. 

Hij benadert de markt op basis van tech­nis­che analyse. Zijn analy­ses zijn geen beleg­gingsad­vies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analy­ses gebruiken als één van de vele com­po­nen­ten om uw besliss­ing op te baseren. Hij heeft geen posi­tie in de indi­vidu­ele aan­de­len die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

2 augustus 2020, 20:42

Bedankt dat u op mijn vragen bent ingegaan. Zo wordt het toch weer wat duidelijker voor me.

(0)
2 augustus 2020, 10:40

Ik heb hier namen die deelnemen aan waterstof.

Ballard Power system
Fuelcell Energy
ITM Power
McPhy Energy

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.