...

Dat ik dit nog mag meemaken!

16 september 2021, 15:35 | Marcel Bronner | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (1)

Zoals ouwetjes op tv altijd zo lief zeggen: "Dat ik dit nog mag meemaken!"

Ik doel hier natuurlijk op de AEX met een koers boven de 800. Weliswaar nipt en tot nu toe slechts intraday, maar toch!

Acht grafieken vandaag. Heel veel, dus de teksten per grafiek zullen niet al te lang zijn. Zeven verzoeknummers en één uit mijn koker. We gaan van start.


Ik begin met die ene uit mijn koker want die mag natuurlijk niet ontbreken in deze historische week, de AEX!

Zoals geschreven nipt en tot nu toe intraday, maar jongens! Een koers boven de 800!

U ziet het gebeuren binnen het stijgende trendkanaal. De afgelopen beursdagen zag u de koers bij de groene pijl constant steun zoeken op de onderzijde van het trendkanaal. U ziet ook de rode lijn. Dat is de horizontale weerstandslijn waar de AEX nu even moeite mee heeft. Onder de grafiek ziet u de RSI de beide toppen niet bevestigen, er is sprake van een hele lichte negatieve divergentie.

Als ik op dit moment een verwachting moet uitspreken dan is het dat de index nog even niet door de 800 gaat. Ik houd rekening met een val uit het stijgende trendkanaal. Ik hoop dat ik geen gelijk krijg en de AEX door de 800 stoomt.

Dan heb ik maar liefst 7 verzoeken, drie van lezer Mister bluesky en zelfs vier van lezeres Russia. Dames gaan voor dus daar gaan we!

Alcoa ligt er technisch goed bij. De koers is door de top van augustus geschoten en is daarna goed doorgelopen. Alcoa beweegt nu hoger binnen een stijgend trendkanaaltje. Hoewel het aandeel er technisch goed bijligt houd ik toch rekening met even een stapje terug. De koers zit namelijk nagenoeg bovenin het trendkanaal en de RSI onder de grafiek doet niet mee, een negatieve divergentie.

Dus ik verwacht een (gezond) stapje terug, maar dat zie ik op moment van schrijven als een nieuw instapmoment voor spijtoptanten.

Ik vind het geweldig dat ik een nieuwe persoon (lezeres Russia) mag verwelkomen die een verzoek indient en er ook direct maar met vier komt! Heeft u ook nog nooit een verzoek ingediend en heeft u toch een favoriet, laat het me dan weten.

ASR ligt er technisch ook best lekker bij. De top van april 2021 is opwaarts uitgenomen en de verzekeraar is de laatste weken bezig met een test van dit uitbraakniveau. Zie het aantikken van de groene onderbroken horizontale lijn.

Het mooiste zou nu zijn als ASR boven het dalparabooltje blijft en vervolgens de rode weerstand opwaarts uitneemt. Dat laatste zou een (nieuw) koopsignaal opleveren.

Boskalis ligt er iets minder bij, technisch gezien. Onder de rode dalende trendlijn ziet u een lagere top. Verder ziet u binnen het rode dalende trendkanaal de koers door de rode stijgende trendlijn zakken. Dat laatste is weliswaar intraday, maar als de beurs nu zou sluiten dan staat die doorbraak er. Dat zijn dan drie minpuntjes voor Boskalis. Ligt Boskalis er dan dramatisch bij? Nee, je zou kunnen zeggen dat de koers zijwaarts beweegt, maar binnen die zijwaartse beweging zou de koers wel eens kunnen dalen naar de oranje horizontale steunlijn.

Het vierde en laatste verzoek voor vandaag van lezeres Russia is Brunel. Als je kijkt vanaf eind maart tot aan nu dan kunnen we een per saldo zijwaartse beweging zien. Toch kon ik het niet nalaten een dalend trendkanaal te tekenen over de koersontwikkeling sinds juni dit jaar. Binnen dit trendkanaal worden vooral lagere toppen neergezet en nog niet zozeer duidelijke lagere bodems. Het zou best kunnen zijn dat Brunel dat de komende periode wel gaat doen. Dit had een mooie grafiek geweest om callopties op uw bezit te schrijven. Niet gehinderd door enige kennis of er opties Brunel zijn en zeker te lui om dat op te zoeken!

Zo, voordat ik aan de drie volgende verzoeken ga beginnen ga ik eerst een koffie zetten. In de tussentijd kunt u wellicht de column van afgelopen dinsdag teruglezen. Die had maar 210 lezers! U kunt op de volgende link klikken: S&P 500, Prosus, RD, Unibail, Wereldhave, Ordina en Accsys. Tot zo!

Alfen is een heerlijk ingewikkelde grafiek, althans als we naar het aantal trendkanalen kijken. De eerste en meest belangrijke is de blauwe. Deze begint ergens in april en de koers van Alfen beweegt daar nog steeds binnen. Prima, The Trend is Your Friend!

De tweede is de rode en u kunt zien dat de koers daar inmiddels uit is gevallen. De derde is de groene (neemt u van mij aan dat die groen is!). De koers beweegt daar mooi binnen en tevens ziet u dat de bovenkant parallel loopt met de onderzijde van het rode trendkanaal. Er is dus een dubbele weerstand: de bovenzijde van het groene trendkanaal en de onderzijde van het rode.

Op moment van het samenstellen van de grafiek (intraday) noteert Alfen net boven het rode horizontale weerstandslijntje. Ik ben benieuwd of Alfen daar de komende dagen opwaarts doorheen weet te breken!

Dan Alibaba. Wel, dat spant erom. Wat zien we hier? We zien een dalend trendkanaal waarbinnen Alibaba lager en lager ging. Onder de rode trendlijn zien we lagere toppen en lagere bodems. Ook zien we de koers uit het trendkanaal vallen, er weer in terug keren en er wederom uitvallen. Allemaal zaken die je liever niet ziet als je Alibaba in portefeuille hebt. Er waren overigens onnoemelijk veel niveaus waar een stop u uit het aandeel hadden doen gaan.

Zit u nu nog in Alibaba dan is er wellicht één reddingsboei. U ziet het oranje steunlijntje en dat de koers daar op moment van schrijven boven noteert. Onder de grafiek ziet u de RSI bezig met iets van een positieve divergentie. Zou het zo zijn dat.....

Denk eens goed na waar u een stop zou willen neerleggen.

De laatste drie grafieken heeft u te danken aan lezer Mister bluesky. De laatste grafiek van vandaag is Stratasys. Het eerste wat mij opvalt is de enorme stijging aan het begin van dit jaar en de val die inzette de eerste/ tweede week van februari. What goes up must come down!

Vanaf ongeveer april ziet u een zijwaartse beweging. Ik heb slechts twee lijnen op deze grafiek getekend. De rode over twee toppen en de groene over zeven bodems. Ook hier heb ik weer geen enkel idee of er opties zijn, maar als dat wel het geval is dan kunt u overwegen calls te schrijven. Op moment van schrijven zie ik geen signalen die mij doen beslissen dit aandeel aan te kopen.

Ik wens u een fijne avond en tot ergens in het weekend.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

17 september 2021, 19:18

Lang geleden. Arcelor Mittal. Bedankt

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.