...

TA AEX en ???

27 april 2021, 16:33 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Goedemiddag. Ik ga nu met de column van vandaag beginnen. Mocht u verzoeknummers hebben, laat dat dan onder deze column bij de reacties even weten. Wie weet kan ik uw favoriet direct van technisch commentaar voorzien! Ook als u nog nooit een aanvraag heeft gedaan, maakt niet uit, trek de stoute schoenen aan en dien uw verzoek in.


Los van eventuele verzoeken ga ik in ieder geval de AEX bekijken.

Zoals u weet komt de AEX regelmatig in mijn stukjes voorbij en ook vandaag ontbreekt onze index niet. De nauwkeurige waarnemer ziet waarschijnlijk direct de verschillen met de grafiek van afgelopen zaterdag. Kijkt u hier eventueel nog even terug: grafiek AEX zaterdag.

Het eerste verschil is dat ik het kleinere stijgende trendkanaal binnen het grotere stijgende trendkanaal heb weggelaten. De reden is dat de AEX uit dat kleinere trendkanaal is gevallen. Een tweede reden is dat ik daarmee meer aandacht hoop te krijgen voor de rode horizontale lijn. Het tweede verschil is de paarse stijgende trendlijn. Hier zoekt de AEX steun. Mocht deze lijn sneuvelen, dan gaat de AEX vrijwel zeker naar de onderkant van het stijgende trendkanaal. Het derde verschil zijn de drie paarse pijltjes. Die pijltjes wijzen naar de punten waar de AEX steeds de kop stoot aan de rode horizontale weerstandslijn.

We kunnen nu twee zaken stellen:

1. zeer binnenkort sneuvelt óf de rode weerstandslijn óf de paarse stijgende trendlijn.

2. bij een opwaartse doorbraak van die rode lijn krijgen we een mooi aankoopsignaal.

Ik ben zelf benieuwd hoe het met Galapagos staat:

Wel, dat kunnen we snel vaststellen. Na de dreun in februari gaat het zijwaarts, zie de beweging binnen het blauwachtige rechthoekje. Ik had wat meer reactie verwacht na die dreun, in plaats van de huidige lauwe gezapige beweging zijwaarts.

Hoe het ook zij, de "grotere" beweging is nog steeds neerwaarts. De kans dat Galapagos in de toekomst aan de onderzijde uitbreekt is iets groter dan een opwaartse uitbraak.

Ik pak ING erbij.

ING heeft iets met 10,57.

De laagste koers die ING na het virus aantikte was op 18 maart 2020. Op die datum werd euro 4,226 opgezocht. Vanaf dat niveau wist de financial zich knap te herstellen met de nodige hogere bodems en hogere toppen. En als we het dan over hogere toppen hebben, dat lukt sinds maart dit jaar niet meer.

Op moment van schrijven staat ING op euro 10,56 en dat is dan de vijfde keer dat de koers de kop stoot tegen dat niveau. Zie de vijf paarse neerwaartse pijltjes op of ongeveer op het niveau euro 10,57. We kunnen dus stellen dat kopers het moeilijk hebben ING daar (meer dan één dag) opwaarts doorheen te laten breken.

Hoe vaker de koers daarop afketst, hoe sterker de weerstand. Maar toch verwacht ik dat ING een goede kans maakt opwaarts door die zware weerstand te breken en daarmee een mooi aankoopsignaal zou afgeven. Mocht dat lukken dan wordt euro 10.90 een eerste koersdoel.

DSM:

Ik blijf de grafiek van Dutch State Mines een hele aparte vinden. Ik doel dan natuurlijk op de drie opvolgende stijgende trendkanalen. Zoals al vaker in mijn columns vermeld, dat ben ik niet vaak tegengekomen in mijn toch al wat jaartjes durende periode van plaatjes kijken.

Boven de oranje dalende trendlijn blijft de koers netjes binnen het lichtblauwe stijgende trendkanaal. Ik vind het mooi om te zen hoe sterk het aandeel is. Het opmerkelijke is ook dat de koers "precies" in het midden van het stijgende trendkanaal blijft.

Je zou zeggen dat de stijging zo de komende periode aan moet houden, maar iedereen die al iets langer dan twee maanden op de beurs actief is weet dat dat niet gaat gebeuren.

Op weer een heel andere manier is de grafiek van Akzo ook interessant. Binnen de rechthoek was de koers bezig aan een zijwaartse beweging. De afgelopen maand (maart) wist de koers opwaarts uit te breken. Ik kan hier een stijgend trendkanaal tekenen al vanaf tweede helft februari. Kijkt u eens hoe steil het trendkanaal is en hoe mooi de koers er binnen blijft. Mogen we nu verwachten dat Akzo binnen het stijgende trendkanaal blijft? Ja, voorzichtig spreek ik de verwachting uit dat dat inderdaad gaat lukken. De bezitter van het aandeel heeft een hele avond, nacht en een klein gedeelte van de ochtend de tijd om te bepalen waar de stop wordt neergelegd.

Nog een laatste grafiek voor vandaag.

Een korte en snelle blik op de S&P 500. Deze index beweegt opwaarts binnen een mooi stijgend trendkanaal. Ik heb de paarse stijgende trendlijn getekend die als steun dienst doet. Een neerwaartse doorbraak van die paarse lijn zou het begin van een daling kunnen zijn. De index zou dan wel eens terug kunnen lopen naar de onderzijde van het stijgende trendkanaal. Aan u de beslissing of u die daling wilt meemaken. Zo niet, bepaal dan waar uw stop komt te liggen.

Ik sluit af voor vandaag. Mocht u alsnog een verzoek hebben, laat het dan onder bij de reacties even weten.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

3 comments

28 april 2021, 12:59

ben je zeker dat het de AEX is die de baas is nadat de Dax flanellen benen heeft, heb je de CAC40 al zien gaan de laatste tijd, ??

(0)
28 april 2021, 12:26

Bedankt. Interessante grafieken. Zou u eens wat aandacht willen schenken aan aandelen die voor een flink bedrag ex-dividend gaan (bijv. flow traders of post NL) Ik kan me zo voorstellen dat zo'n aandeel op de ex-dividenddatum zo maar uit een trendkanaal valt en er dan later weer in terugkeert. Hoe gaat u in de technische analyse om met zo'n tijdelijk vertekend beeld?

(0)
27 april 2021, 20:14

Dank. Interessant. Mijn verzoeknummer is Prosus. Tevens mijn hoofdpijn dossier in mijn portefeuille.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.