...

TA AEX, S&P 500, DAX en Bel-20

2 januari 2021, 12:14 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (1)

Welkom terug in 2021. Ik wens u een fijn, gelukkig en vooral gezond jaar toe. Ik hoop dat uw dromen mogen uitkomen.

Ik doe met u een rondje langs de velden en heb gekozen voor Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en België. Aan bod komen de Bel-20, DAX, S&P 500 en de AEX.


Ik begin met de grafiek van onze zuiderburen.

U ziet hierboven de daggrafiek van de Bel-20, ik heb gebruik gemaakt van Japanese candles.

Kijk nog even terug naar de blauwe dalende trendlijn en hoe deze met veel "geweld" opwaarts werd doorbroken. Zie de lengte van de candle en ook de sterke opvolging de volgende beursdag. Die beweging bracht de index tot op het hoogste niveau op dit gedeelte van de grafiek. De donkergroene stijgende trendlijn, die niet zo heel erg veel waarde heeft, werd na deze spurt omhoog op een gegeven moment neerwaarts doorbroken.

Over de beweging van eind november tot nu kan ik een mooie dalende trendlijn tekenen. Iedere keer reikt de Bel-20 tot aan die rode trendlijn om dan vervolgens weer zuidwaarts te keren. Zo zijn we het jaar 2020 uitgegaan. Is er een kans dat we in 2021 opwaarts door die rode lijn gaan? Vast wel, maar voorlopig zie ik niets in de grafiek dat daar op wijst.

Voorlopig lijkt de rode trendlijn dus nog even als weerstand te blijven fungeren.

We steken nu de oceaan over en werpen een blik op de S&P 500.

+++++ + + + + +

Terwijl ik deze eerste column van 2021 opbouw kunt u wellicht nog even de uitgebreide analyses van de Nasdaq en Koninklijke Olie teruglezen.

Diepteanalyse NASDAQ

Diepteanalyse Royal Dutch

Onder de analyse van RD schreef lezer Bakstenen nog een leuke aanvulling, dank daarvoor

+++++ + + + + +

Dat zijn twee verschillende grafieken niet? Die van de Bel-20 die 2020 in een dalende trend afsloot en de S&P 500 die in een mooi stijgend trendkanaal zit.

In oktober werd een lagere top dan in november neergezet en als u daar een dalende trendlijn over tekent dan ziet u dat die lijn in november opwaarts werd doorbroken. Daarna werd de opwaartse trend ingezet waar ik het mooie groene opwaartse trendkanaal over kan tekenen.

De RSI onder de grafiek liet even iets van een negatieve divergentie zien, maar diegenen met een vergrootglas kunnen zien dat de RSI tracht opwaarts door de lichtgroene dalende trendlijn te breken. Normaal gesproken zou alles er dus op wijzen dat we de eerste koersen van 2021 binnen het stijgende trendkanaal gaan zien. Voor de S&P 500 lijken de seinen dus op groen te staan.

Weer steken we de oceaan over en komen in Nederland.

Deze grafiek lijkt meer op die van de S&P 500 dan die van de Bel-20. Kijkt u maar naar het stijgende trendkanaaltje. Zijn er ook verschillen met de S&P? Jawel, de S&P 500 maakte tot nu toe geen uitstapje onder het stijgende trendkanaal en de AEX wel. Verder, voor zover er bij de S&P 500 al sprake was van een negatieve divergentie is er bij de AEX een negatieve divergentie bij de onderliggende RSI te zien. De AEX zet in de grafiek hogere toppen neer terwijl de onderliggende index lagere toppen neerzet. Zie het bruine trendlijntje. De grafiek van de koers van de AEX is overigens leidend, belangrijker dus dan de RSI.

De AEX sloot 2020 af binnen het stijgende trendkanaaltje, maar nog meer dan bij de S&P 500 moet u waakzaam zijn en bedacht zijn op weer een uitbraak aan de onderzijde van het trendkanaal. Gebruik als u long zit deze dagen zonder beurs als een moment om uw stop op uw juiste niveau te leggen.

+++++ + + + + +

Mocht u uw favoriet terug willen vinden in mijn column, laat dat dan hieronder bij de reacties even weten. Als het past in de content vindt u uw aandeel of index de volgende keer hier misschien terug.

+++++ + + + + +

Bovenstaande grafiek van de DAX heeft weinig overeenkomsten met de drie eerder geanalyseerde grafieken. In de tweede helft van oktober zakte de index even door de hoeven, maar dat duurde gelukkig niet lang. Begin november wist de DAX de weg omhoog weer te vinden en dat ging rap.

De DAX heeft nu een redelijk belangrijke steun rond het niveau 13.000, maar bevindt zich dichterbij de weerstand rond 13.835 punten. De een na laatste beursdag van 2020 wist de index er zelfs boven te openen, maar dat kon de DAX niet vasthouden. De koers sloot toch weer onder de rode weerstandslijn. Kijk ook even met een schuin oog naar de negatieve divergentie bij de RSI. Niet schokkend, maar gewoon iets om in de gaten te houden.

We gaan 2021 waarschijnlijk beginnen met een beweging binnen de twee eerder genoemde niveaus.

Zo, dat is de eerste column voor dit jaar en ik hoop dat er nog vele mogen volgen. Een prettige voortzetting van uw weekend.

Technisch analist voor US Markets

Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.