...

TA Alleen maar onheil of...

9 maart 2021, 00:54 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Zijn er ook nog aantrekkelijke grafieken of is het alleen Doom & Gloom wat de klok slaat? Lees snel verder en u weet het antwoord.

In deze column kijk ik naar grafieken uit de VS en Nederland.


Vandaag mag Apple het bal openen.

In de serie Doom & Gloom past ook Apple. Net als de grafieken van afgelopen zaterdag laat Apple een HS-formatie zien. Een beetje misvormde als ik het zo mag uitdrukken (je weet tegenwoordig niet meer wat je wel en niet mag schrijven, voor je het weet heb je een actiegroep op je nek), maar toch. Focust u zich anders maar op de oranje trendlijn. Hoofd-schouder of niet, de neerwaartse doorbraak was een belangrijke.

De paarse verticale lijn geeft het koersdoel aan.

Even iets toelichten, Doom & Gloom is niets iets om 's nachts wakker van te liggen. De koersdoelen die ik in de Doom & Gloom artikelen opgeef zijn niet zo ernstig - behalve bij Galapagos - en niets meer en niets minder dan normale rimpelingen in de beursbewegingen. Als u daar niet tegen kunt als belegger, dan is het wellicht aan te raden dat u een veilige spaarder wordt.

Dan kijken we ook nog even een keer naar de Nasdaq.

Dit keer laat ik de Amerikaanse index zien terwijl ik inzoom. Dus de grafiek laat een minder lange periode zien, maar wel meer detail. U ziet de linkerschouder (LS), het hoofd (H) en de rechterschouder (RS). De neklijn is de blauwe lijn. Voor het koersdoel mag u even terugkijken naar de column van afgelopen zaterdag, de link vindt u bovenaan in de introductie.

Wat ziet u nog meer op deze daggrafiek als u naar de laatste drie beursdagen zou kijken? U zou dan achtereenvolgens de neerwaartse doorbraak van de neklijn zien, de pull back naar die neklijn en het begin van het eind. Met dat laatste overdrijf ik natuurlijk schromelijk, ik bedoel dat de ontwikkeling het begin van de rit naar het koersdoel kan zijn.

Dan gaan we kijken of ik ook nog iets positiefs te melden heb.

Ik begin bij Unilever en ik hoor u de vraag al stellen: ligt die er dan zo lekker bij? Nee, niet echt, want Unies bevindt zich in een dalend trendkanaal en dan ook nog eens zo goed als onderin.

Wat er wel eens zou kunnen gebeuren is dat er een HS-formatie gaat worden neergezet. Dan bedoel ik niet een H&S topformatie zoals bij de Nasdaq, ASMI, ASML, Apple enzovoorts, maar een H&S bodemformatie. Ik heb geen idee of het er een gaat worden, maar de linkerschouder en het hoofd zouden er al kunnen staan. De eventuele neklijn heb ik ook al getekend. Dus wie weet is het binnenkort even afgelopen met de daling van de koers bij Unilever.

Dan ben ik aanbeland bij Bank: ABNAmRo. Een kind kan uitleggen dat de trend dalend is als we van links naar rechts kijken op de grafiek. Daar is geen hogere wiskunde voor nodig. Lagere toppen en lagere bodems volgen elkaar op. Mocht u nu rechts op de grafiek kijken en opmerken dat daar toch echt hogere bodems en hogere toppen staan, dan heeft u gelijk. Dat is ook de reden waarom ik ABN vandaag wil laten zien.

Tot nu toe is die hierboven beschreven beweging niets meer dan een counterbeweging, als reactie op de daling. Als de koers onder de rode dalende trendlijn blijft, dan blijft het grotere plaatje van lagere toppen gewoon intact.

Maar wat nu als de koers opwaarts weet uit te breken? U ziet het waarschijnlijk niet op deze grafiek, dat komt omdat ik de daggrafiek met veel koershistorie wilde weergeven, maar de koers staat door de enorme stijging van maandag, net onder die rode trendlijn. Er is met andere woorden niet heel veel nodig om de koers te laten uitbreken. Uitbreken is een en dat ook daadwerkelijk volhouden is twee. Maar dat zien we dan wel weer, voorlopig zijn we al tevreden met een opwaartse uitbraak.

De hekkensluiter van vandaag is RD.

De koers doet het de laatste tijd beter dan het imago van Koninklijke Olie. Rechts op de grafiek ziet u het blauwe stijgende trendkanaal waarbinnen Olies zich bevindt. Vandaag heeft RD een gap uit maart 2020 gedicht, het stootte tegen de rode horizontale weerstand aan. De rode lijn ligt op euro 18,51.

Ik verwacht nu dat Olies het de komende dagen iets rustiger aan zal doen, wellicht een stapje terug binnen het stijgende trendkanaal, om dan een hernieuwde aanval in te zetten op die weerstand op euro 18,51. Op moment van schrijven ben ik al licht positief dat het RD ook zal lukken deze barrière opwaarts te slechten. Mocht dat lukken, dan komt er een opwaarts potentieel vrij naar euro 20,60.

Vanuit een ver land wens ik u een fijne dinsdag!

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.