...

TA Nasdaq, Heineken, IMCD, AEX, Galapagos en PostNL

13 september 2022, 08:42 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Gisteren was een mooie beursdag...voor diegenen die long zaten. Vandaag passeren er zes grafieken waarvan vier op verzoek. Zou het herstel door kunnen zetten? Over niet al te lang gaat de beurs open en wordt er al een tipje van de sluier opgelicht.


Heineken:

Bovenstaande grafiek is met de slotkoers van afgelopen maandag. Dit vind ik een hele leuke en interessante grafiek. Onder de oranje pijltjes zien we een hoofd-schouder topformatie. De rode trendlijn in de neklijn en de rode pijl geeft de target aan. Daar hebben we allemaal niets meer aan, want het is al geschiedenis. Aan de andere kant hebben we er altijd iets aan, want de geschiedenis herhaalt zich.

Het herstel van de afgelopen zeven beursdagen bracht de slotkoers gisteren op jawel, de rode trendlijn. De neklijn. Zou Heineken daar vandaag opwaarts door kunnen drukken? Ik acht het niet onwaarschijnlijk, maar wat daarna? Kan de oranje lijn worden opgezocht (ja), maar ook worden doorbroken? Wel, dat laatste zal wat meer voeten in de aarde hebben.

IMCD op verzoek van lezer Mister bluesky:

Net als Heineken is de chart van IMCD ook nog tot en met de slotkoers van maandag. Ik zou IMCD een stempel Houden geven op dit moment. De koers is recent iets omhoog aan het krullen en is aanbeland bij het rode dalende trendlijntje. Afhankelijk van hoe je die laatste lijn trekt staat de koers er onder, er op of zelfs iets er boven. Zie de oranje pijl.

Als het herstel zich op de beurzen over een breed front doorzet zal IMCD ook wel opwaarts door het rode trendlijntje breken. Mocht dat gebeuren dan volgt daarna een zwaardere dobber: de oranje horizontale weerstandslijn.

PostNL op verzoek van lezer ted.hulsman:

Let op, dit is een weekgrafiek van PostNL, met de opening van dinsdag al verwerkt.

Ik heb bewust voor de weekgrafiek gekozen om de enorme stijging gevolgd door de enorme daling te laten zien. De daling is al enkele weken aanbeland bij de oranje horizontale steunlijn. Op dit niveau wordt nu steun gezocht en de koers is er zelfs al onder geweest.

Op moment van schrijven heb ik nog geen aanwijzingen dat de koers hier nu naar boven zou moeten draaien. Ik sluit het niet uit, maar zie nog niets in de grafiek. Dus mijn tactiek als ik het aandeel niet heb: niets doen en "morgen" weer de chart bestuderen. Met als risico dat ik dan iets van een upmove mis...

Nasdaq:

De chart van de Nasdaq is uiteraard nog met het slot van gisteren. Over de H&S kunnen we kort zijn: die staat er, neklijn doorbroken, koersdoel gehaald. History.

Helemaal rechts op de grafiek zien we een aardig herstel dat gisteren zelfs tot boven de groene trendlijn reikte. Als de Nasdaq dit vandaag vasthoudt, en waarom niet, dan kan de koers oplopen tot aan de voormalige (oranje) neklijn.

De allergrootste vraag is of het herstel er een is binnen de downtrend of dat het een voortzetting is van een draai? Voor allebei valt iets te zeggen en het is voor mij nog te vroeg om daarop te antwoorden. Niet te vroeg op de dag, ik ben wakker, maar te vroeg op de grafiek.

Galapagos op verzoek van lezer ted.hulsman:

Zat iemand per ongeluk long, ik kan me niet direct voorstellen dat iemand op basis van technische analyse long zat, dan had die persoon het gisteren reuze naar zijn zin. Wat een mooie stijging! Het oranje dalende trendlijntje werd doorbroken alsof het niets was. Nou stelde dat lijntje inderdaad niet zoveel voor, maar toch!

De koers staat in de openingssessie op de paarse dalende trendlijn. Kopers geven de koers dus nog een extra (klein) zetje. Op moment van schrijven wil ik het aandeel niet in mijn portefeuille, ook niet als trade, maar de chart is interessant genoeg om "morgen" weer tegen het licht te houden.

AEX op verzoek van lezer Mister bluesky:

De bovenkant van het groene blokje is gehaald. Ruim. Voor diegenen die nu denken waar heeft hij het over lees dan de column van het weekend nog even terug.

Maar wat nu? Kan het verder omhoog? Ja, ik denk het wel. In ieder geval tot aan het rode dalende trendlijntje.

Verder is het hier ook nog te vroeg om te beantwoorden of de AEX bezig is met een langgerekt bodemvormingspatroon of dat alle herstelletjes onderdeel uitmaken van de downtrend. Dat maakt op zich weinig uit, u kunt van kleinere bewegingen (Up & Down) blijven profiteren.

Ik zie u donderdag.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

13 september 2022, 12:30

AKZO kansrijk ?

(0)
13 september 2022, 10:13

graag BEL CAC en DAX, en liefst regelmatig.... ?

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.