...

TA oplossing raadsel en veel, heel veel indices

6 april 2021, 00:40 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (2)

Nog een klein kwartiertje en ook 2e Paasdag 2021 is voorbij. Hopelijk heeft u ervan kunnen genieten. Hier kennen ze maar 1 Paasdag en dat was zondag.

Ik ga met u langs veel indices lopen, om niet te zeggen heel veel indices. In de vorige column stopte ik een mystery grafiek en we gaan kijken welke dat was. Leest u hier de column van zondag nog even terug.


We beginnen met de AMX, maar er komen nog veel meer (internationale) indices voorbij!

Ik kan u alvast verklappen dat dit niet het enige stijgende trendkanaal is dat vandaag op uw scherm komt.

Het kan niet op, overal lijken nieuwe toppen te worden neergezet, het is lente, wat heet, het is zomer! Alles bloeit, alles groeit, alles gaat omhoog, alles zoemt. Het virus bestaat niet meer, we hebben immers het wondermiddel in de vorm van een prikje. U mag helemaal zelf beslissen of u het gelooft, maar de beurs lijkt het wel te geloven. De beurs wil ons vertellen dat we geen problemen meer tegenkomen op ons financiële pad.

De AMX is er ook een voorbeeld van. Binnen het stijgende trendkanaal werd voor het weekend weer een nieuwe top neergezet. Goldielocks, het enige wat ontbreekt is een RSI die de hogere top bevestigt. Binnen het stijgende trendkanaal lijkt de AMX naar de trendkanaallijn (de bovenste) te willen.

Hierboven ziet u de daggrafiek van de Dow Jones met, jawel, een stijgend trendkanaal. Het zijn wellicht niet de mooiste trendkanalen, ze kunnen niet als voorbeeld de theorieboekjes in, maar de koers is echt gevangen binnen het trendkanaal.

Bij de Dow worden hogere bodems en hogere toppen opgevolgd door nog hogere bodems en nog hogere toppen. Ook hier lijkt het helemaal los te gaan. Ik sta gelukkig niet voor de (zware) taak dit allemaal te verklaren, want u weet dat ik slechts een technisch analist ben! Wat kan ik schrijven behalve blijf zitten waar u zit. Natuurlijk kan het geen kwaad iedere dag even aandacht aan uw stop te besteden. Voor de rest kunt u met een glimlach naar uw groeiende bezit kijken.

We gaan weer terug naar Nederland met de AEX.

Als u inmiddels de column van zondag heeft gelezen, dan is het geen enkele verrassing meer dat de AEX zich ook in een stijgend trendkanaal bevindt. De hogere bodems en hogere toppen volgen zich hier ook op. Ook de AEX kent een kanttekening: de RSI doet ook hier niet mee. Vooralsnog niet meer dan een detail.

Ik heb binnen het grote stijgende trendkanaal een kleiner stijgend trendkanaal getekend. De koers bevindt zich helemaal bovenin dit kleine trendkanaaltje. Wellicht dat dit aanleiding is voor wat lagere koersen, een mogelijke stap terug binnen het stijgende trendkanaaltje. Of zouden we gewoon doorstoten naar de bovenkant van het grote trendkanaal? Dat zou wel heel erg sterk zijn. U kunt blijven zitten en het volstaat uw stop te monitoren.

Ik ga met u naar de Nasdaq.

Geen stijgend trendkanaal zult u zich afvragen? Met wat creativiteit zou ik er best wel een kunnen produceren. Het is niet nodig, want ook de Nasdaq ligt er goed bij.

Kijkt u eens wat er afgelopen week en maandag gebeurde. Rechts op de grafiek heb ik enkele rechthoeken getekend om de gaps aan te geven. Wat een kracht om binnen korte tijd drie keer een leemte in de grafiek neer te zetten, een ruimte tussen de hoogste koers van de vorige dag en de laagste koers van de dag daarop. De koers sloot boven de blauwe, licht dalende trendlijn en dat is ook een teken van kracht.

De Nasdaq kan zomaar naar de vorige top van februari. Het enige wat u hoeft te doen is uw stop telkens aanpassen.

Zullen we al naar de oplossing gaan van de mysterie grafiek? Bijna, eerst de DAX.

Het volgende stijgende trendkanaal in de reeks. Het verhaal wordt eentonig: hogere bodems en hogere toppen. Geweldig voor diegene die een long positie heeft. Ook Buy & Hold doet het goed. Bijna iedere dag dat u uw portefeuille bekijkt ziet u een hogere waarde. Dat zijn de goede oude tijden.

De DAX lijkt het braafste jongetje uit de klas, want hier doet werkelijk alles mee, ook de RSI onder de grafiek. Blijven zitten waar u zit, lekker genieten en even iedere dag een blik op uw stop werpen.

Dan gaan we naar de mystery grafiek en petje af voor lezer polyglot.

Hij raadde het goed. Ondanks het ontbreken van de x-as en y-as een voltreffer. De grafiek was een stukje van de daggrafiek van ViacomCBS. Ik ben onder de indruk!

Voor de laatste grafiek van vandaag ga ik weer naar Amerika. Het is weer een index en ditmaal de S&P 500. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is ook hier hogere bodems en hogere toppen. De indicator onder de grafiek geven we het voordeel van de twijfel, laten we zeggen dat die gewoon meedoet.

Bij de paarse pijl binnen het stijgende trendkanaal ziet u ook weer een gap, een leemte op de grafiek. Maandag was dus een hele sterke dag voor de S&P 500. Ook deze index lijkt op weg naar de bovenkant van het stijgende trendkanaal. Laat het maar lekker gebeuren, geniet ervan en vergeet niet uw stop in de gaten te houden. U wilt waarschijnlijk niet uw winst weer teruggeven aan de markt.

Ik wens u een hele fijne dinsdag.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

7 april 2021, 22:38

4000 corona doden in één dag in Brazilië !!! Dat is oppassen geblazen!

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.