...

TA Vopak, Alfen, AEX en nog een

6 mei 2021, 15:16 | Marcel Bronner | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (1)

Er waren drie reacties onder de column van afgelopen dinsdag, allen met verzoeken. Heeft u nu ook een verzoek, laat het onder bij de reacties weten en met een beetje geluk vindt u uw favoriet in deze column terug.

Ik ga snel van start met vandaag onder andere Vopak en Alfen.


Dames gaan voor, dus ik begin met de verzoeken van de dames.

Hierboven ziet u de weekgrafiek van Vopak. U ziet dat het na een mooie top in april iets minder gaat met Vopak. Wat heet, het gaat niet echt best. Als hoogste punt werd ongeveer een jaar geleden euro 54,24 neergezet en op 3 mei (enkele dagen geleden) werd 37,04 aangetikt. Dat maakt een verschil van 17,20 en in percentage meer dan 31%. Buy & Hold heeft voordelen en ook nadelen.

Met de neerwaartse doorbraak van het oranje steuntje werd weer een verkoopsignaaltje afgegeven en de kans is groot dat Vopak op weg is naar de groene steun.

De daggrafiek van Vopak laat een serie lagere toppen en bodems zien. Overigens, het verzoek voor een TA van Vopak komt van lezeres Helena.

Bij de meest recente koersbewegingen heb ik een blokje getekend. Bij een slotkoers onder het blokje neemt de kans enorm toe dat de koers zakt naar de groene horizontale steunlijn, zie het blauwe vlaggetje. Op moment van schrijven moet ik er niet aan denken dat ik Vopak in portefeuille zou hebben.

Laat u even weten welke Duitse aandelen u zou willen zien?

Dan gaan we naar lezeres Petra. Of ik naar de Biotech wilde kijken.

Gelukkig voegde zij ook de ETF met naam toe. Ik hoop dat ik de goede heb: SPDR S&P Biotech ETF, een hele mond vol. Er zouden analisten zijn die een H&S zien. Nu vind ik het altijd geweldig om me daar niets van aan te trekken en mijn eigen analyse te maken. Hoezo eigenwijs?

Op bovenstaande weekgrafiek kan er wel een case gemaakt worden voor een kop-schouder. Kijk maar wat er gebeurde binnen het driehoekje. Ik heb bewust de driehoek iets verder naar rechts doorgetrokken om zo de onderkant als neklijn te laten fungeren. Dan zouden we al twee keer een test van de neklijn hebben gehad. De blauwe lijn houdt vooralsnog een verdere daling tegen.

Op de daggrafiek zou men met een nodige portie fantasie twee H&S patronen kunnen waarnemen. De kleinere met de twee roze/ paarse (wat is het?) schouders en/ of de grotere met de geelachtige schouders. Kunnen ze zo de theorieboekjes in? Wel, nee, ik vind van niet.

Kop-schouder of niet, op dit moment vind ik de blauwe lijn van cruciaal belang. Als steun. Een slotkoers onder die blauwe lijn mag als een verkoopsignaaltje worden gezien.

Het derde verzoek van vandaag komt van lezer Mister bluesky, of ik wat uitgebreider naar Alfen wilde kijken. Ja hoor, geen probleem, hier volgen de week- en daggrafieken.

Natuurlijk eerst de weekgrafiek voor het "grotere" plaatje. De waaier van rode lijnen valt denk ik het eerste op. Daarmee werd verkoopsignaal na verkoopsignaal gegeven. Verder ziet u de blauwe lijn die de koers lager duwt.

Dan is er de groene, licht dalende trendlijn die eerst dienst deed als weerstand en in maart (2021) als steun. Dat vind ik altijd interessant om te zien. Op dit moment voorkomt de paarse lijn een verdere daling.

De daggrafiek doet alles nog eens dunnetjes over. Bij een neerwaartse doorbraak van de paarse lijn komt er (weer) een verkoopsignaal. De beurs is nog niet gesloten als ik het tijdsverschil tussen Brazilië en Nederland goed uitreken, maar intraday wordt het verkoopsignaal al gegeven.

Op naar de groene en misschien zelfs gele lijn?

Als bonus een korte blik op de AEX.

Binnen het stijgende trendkanaal, na een kort uitstapje. Onder de rode lijn en het paarse trendlijntje. Het spant erom bij de AEX. Ik heb geen longpositie (en nee, ik zit ook niet short) en op moment van schrijven wil ik dat zeker zo houden. In doubt stay out.

Dat was hem voor vandaag!

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

7 mei 2021, 12:02

De Duitse beurs? ik denk aan bekende aandelen op een steun of weerstand.
U kunt dat enorm goed bepalen.

(0)
7 mei 2021, 06:20

rds uitgebroken?

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.