Beursdagboek Trader Guy 11 januari 2020, 11:17

...

AEX wat lager, Wall Street moet na nieuw record inleveren

11 januari 2020, 11:17 | Trader Guy | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (7)

Vrijdag een nieuwe All Time High intraday met de Dow boven de 29.000 punten, later moet Wall Street dan toch inleveren door winstnemingen. De AEX geraakt niet boven de 612.5 op slotbasis, ook de AEX sluit lager vrijdag. De olieprijzen vallen ook terug, de Brent sluit de week bijna 7 dollar onder de top die op 71,75 dollar uitkomt. Op de grafieken van de Dow, S&P 500 en de Nasdaq zien we een hogere top en lagere bodem dan donderdag hetgeen technisch bekeken een negatief signaal is ...


Update markt:
Na de sterke start van het jaar zal Wall Street dat de komende week moeten moeten bevestigen maar of de spons nog meer kan worden uitgewrongen blijft voor mij de vraag. De markt staat mijn inziens al veel te hoog na eind vorig jaar al een dreigende recessie en de winst bij het grote deel van de bedrijven nog goed was maar minder goed dan de periodes daarvoor. De kwartaalcijfers over Q4 2019 zullen er vanaf eind volgende week aankomen, het is de vraag of die goed genoeg zullen zijn om de huidige stand van de markt te bevestigen. Om de huidige waarderingen te bevestigen vraagt de markt dus om een sterk laatste kwartaal van 2019 en men vraagt gelijktijdig dat bedrijven de verwachtingen positief bij zullen stellen voor dit jaar (2020). Toch al een behoorlijke uitdaging, ik vraag me dan toch al een tijdje af of er aan deze hoog gespannen verwachtingen kan worden voldaan. Het is afwachten, de markt zit in een goeie FLOW, een markt waar beleggers hopen op nieuwe verrassingen, op nog meer voorspoed waar men aan gewend is geraakt de afgelopen jaren. Het blijft een behoorlijke uitdaging om de tendens door te trekken naar heel 2020 en erover heen. Vergeet niet dat de Centrale Banken vanaf Q3 2019 al volop moesten bij springen om de wagen weer uit het slijk te trekken, het lijkt er sterk op dat er geen recessie meer mag komen terwijl dat niet meer dan normaal is als we kijken naar de geschiedenis van de economie. Op zich is het niet goed, dat weken we maar de vraag blijft waarom men het met man en macht probeert tegen te houden? Zowel in Europa en in het bijzonder in de VS ..

Vrijdag kregen we nog de cijfers over de werkgelegenheid binnen (december) en die cijfers vielen tegen, er werden minder nieuwe banen bijgeschreven dan werd verwacht, ook het cijfer van november moest omlaag worden aangepast. Eerst trok de markt er zich niet zoveel van aan gezien de hogere opening op Wall Street, later vroegen beleggers zich dan toch af of alles nog wel verantwoord was met die hoge standen met opnieuw nieuwe records op de borden. Er werd dus winst genomen ...

Volgende week krijgen we nog een piekmoment via de ondertekening van de "DEAL fase 1" tussen de VS en China, dat zal op het Witte Huis plaatsvinden en Trump zal er wel de nodige ceremonie omheen bouwen om het enorm groots te benoemen. Eigenlijk weten we het al 2 maanden en de markten zijn er al fors door opgelopen, het is nu de vraag of er nog een EXTRA rally in zal zitten volgende week of denken beleggers nu dat het item achter ons ligt en we ons vanaf nu moeten richten op het vervolg ...

Dan nog wat nieuwtjes:
Boeing wordt door Airbus van de eerste plaats gestoten als grootste bouwer van vliegtuigen, dat komt grotendeels door de grote problemen met hun nieuwe toestel de 737 MAX. En wat Boeing betreft, het aan de kant zetten van de CEO (Dennis Muilenburg) eind vorige maand kost het bedrijf maar liefst 60 miljoen dollar, de man kreeg dus een "gouden handdruk" van het bedrijf, op zich hoeft hij dus nooit meer te werken ...

Aanbieding proefabonnement tot 1 MAART:
U kunt gebruik maken van de aanbieding om lid te worden en pakt u meteen januari en februari mee. De doelstelling is om er opnieuw een goed jaar van te maken waarbij we onze leden begeleiden bij de beurshandel. Er komen dan waar het kan suggesties om iets te doen via de belangrijke indices en aandelen. Eenmalig en dus ter kennismaking voor nieuwe leden kunt u zich inschrijven voor €39 tot 1 MAART 2020 (Polleke €49). Ga naar https://www.usmarkets.nl/tradershop

Wat betreft het jaar 2019 behalen we een goed resultaat, we bereiden ons nu voor om het jaar 2020 goed en waar het kan nog beter aan te pakken. Als u zich nu aanmeld dan doet u meteen ook mee bij de belangrijke start voor 2020. Hieronder ziet u het behaalde resultaat van het jaar 2019, vanaf nu richten we ons op 2020 en gaan ervoor om het jaar weer zo positief als mogelijk af te sluiten eind december.

Technische niveau's:

Europa:

AEX Index:
De AEX kon maar weinig doen de afgelopen week waardoor de index maar niet boven de 612,5 kon sluiten, de weerstand blijft zwaar merken we. Intraday hebben we de AEX wel hoger gezien op 615,75 punten waardoor dat na de 612.5 de volgende weerstand wordt. Steun verwacht ik nog altijd rond de 608-609 punten met later de 605 en de 602 punten (oude top). Op weekbasis sluit de AEX een halve punt lager in tegenstelling tot Wall Street dus een magere start van het nieuwe jaar. De AEX blijft afhankelijk van enkele aandelen die zwaar meewegen binnen de index, deze week waren dat vooral Shell en ASML, beide aandelen waren de afgelopen week nogal bepalend voor de index.

DAX:
De DAX was de index die de afgelopen week het meest opviel met een low op 12.948 punten en een top op 13.548 punten, met die weektop kwam de DAX wel heel dicht bij de top ofwel de hoogste stand ooit die op 13.597 punten uitkomt. De DAX kwam ongeveer 50 punten tekort om deze stand te evenaren, aan de andere kant kunnen we het ook als een dubbele top zien op de grafiek. Het is dan ook precies 2 jaar geleden dat deze All Time high op de borden kwam te staan, toen volgde er een stevige correctie. De DAX wist zich de afgelopen week wel met 600 punten te herpakken vanaf de bodem die maandag intraday werd neergezet hetgeen zeer sterk is. Na vrijdag voorzie ik wel dat de index kan corrigeren, er moet nog een GAP worden gedicht tot rond de 13.340 punten. Weerstand nu de top 13.550-13.600 punten, later mocht er een uitbraak komen weerstand rond de 13.750 en de 14.000 punten. Steun nu de 13.425, de 13.340 en de 13.250 punten. Denk eraan dat het allemaal snel kan gaan zolang de markten zo volatiel blijven.

Wall Street:

Dow Jones:
De Dow Jones kreeg het voor elkaar dat de 29.000 punten werd doorbroken met een top op 29.009 punten, dat zal nu de weerstand worden. Als er dan verder omhoog wordt gekeken dan zien we rond de 29.250 en de 29.500 punten weerstand, later komt de nieuwe MEGA mijlpaal 30.000 in beeld maar zo ver is het nog lang niet. Na de volatiele week toch een sterk verloop, op weekbasis wint de Dow Jones 189 punten. De index kwam de afgelopen week ook nog even in de problemen want de laatste stand komt uit op 28.418 punten. Door dat het slot van vrijdag onder de 28.900 punten uitkomt zien we dat ook het vorige record geen steun kon brengen, de dagcandel zet zelfs een lagere stand neer dan de low van de dag ervoor hetgeen technisch een omkeerpunt kan betekenen. Steun nu de 28.700, de 28.400 en de 28.100 punten.

Nasdaq:
De Nasdaq zet een nieuwe recordstand neer op 9235 punten om net als de rest later in te leveren, de index sluit onder de 9200 punten (9179). Opvallend is dat ook de Nasdaq een hogere top neerzet maar de sessie afsluit op een lagere low dan de dag ervoor. Technisch een negatief signaal voor het vervolg, het zou dus kunnen dat er een draaipunt werd gevonden vrijdag met als doel de start van een correctie in te zetten. Steun verwacht ik nu rond de 9150 punten, later de 9100 en de 9000 punten. Weerstand wordt nu de top van vrijdag rond de 9235 punten, later de 9300 en de 9450 punten, wel is het zo dat na de draai van vrijdag de kans daartoe kleiner wordt. De eerste week van 2020 was in ieder geval sterk maar ook volatiel, de index zet een low neer op 8943 terwijl de hoogste stand uitkomt op 9235 punten. Over de gehele week bekeken zien we dat de Nasdaq 158 punten winst boekt.

S&P 500:
De brede S&P 500 zet intraday een nieuw record neer op 3283 punten na de start, de index kon die winst niet vasthouden zodat er winst werd genomen richting het slot. Het slot komt uit op 3265 punten waar de eerste steun wacht, het is nu de vraag of de index weer kan herstellen volgende week met als doel eerst die 3283 en later de 3300 punten. Steun nu de 3265, de 3220 en de 3190 punten. Op weekbasis zien we dat de S&P 500 een sterke eerste week van 2020 achter de rug heeft, we zien een winst van 30 punten op weekbasis.

AEX:



DAX:



Dow Jones:



Nasdaq:


S&P 500:



Brent olie:



Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.